Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Totul despre Solid-state drive (SSD)

Acest tip nou de hard disk ofera performante incredibil de mari, in ceea ce priveste viteza de citire/scriere si, mai ales, timpul de acces.
Totusi, ca orice tehnologie noua, au si dezavantaje:
– pretul mare, deocamdata. Pina la aparitia mai multor modele si maturizarea tehnologiei, pretul este ridicat fata de al unui hard disk clasic.
– durata de functionare limitata. Anumite modele, majoritatea celor mai ieftine, au un ciclu de citire/scriere limitat. Asta inseamna ca dupa o perioada, hard diskul se va strica, in mod sigur. Acest ciclu de viata este de cel putin 100.000 de ore de functionare, adica aproximativ 11 ani de functionare non-stop, ceea ce este suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

SSD vs HDD | 4 rounds 1 winner

Voi prezenta in continuare un scurt ghid de folosire si optimizare a unui hard disk  SSD

In primul rind, majoritatea SSD-urilor se conecteaza pe interfata SATA, nu exista si cu interfata IDE. Deci, daca aveti o placa de baza mai veche, fara SATA, nu puteti folosi in mod direct un SSD. Puteti sa achizitionati un adaptor.
Cel mai recomandat este sa folositi noul Windows 7, acesta fiind singurul Windows la ora actuala care ofera suport nativ pentru SSD.
O caracteristica importanta de care trebuie sa tineti cont la achizitionarea unui hard disk SSD este TRIM.
Intrebati vinzatorul daca un anumit hard SSD suporta TRIM si cautati numai modele cu aceasta functie!
O alta caracteristica importanta este tehnologia de constructie:  MLC (multi-level cell) sau SLC (single-level cell).
Tehnologia MLC oferta viteze si performante mai mici, dar si pretul este mai mic. SLC oferta performante mai mari, dar si pretul este pe masura.
Un hard SSD, neavind piese in miscare, precum unul clasic, nu mai are nevoie de anumite operatiuni, iar altele este reocmandat sa fie oprite.
De exmplu, nu este nevoie de defragmentare, deoarcee orice fragment de fisier este accesat cu exact aceeasi viteza, indiferent de pozitionarea lui fizica in memoriile SSD.

In primul rind, trebuie ca hard diskul SSD sa functioneze in modul SATA AHCI. Pentru aceasta, trebuie sa verificati in BIOS aceasta setare. Diferite modele de BIOS au aceasta optiune afisata in diverse moduri, deci nu va pot arata exact unde se afla.

O alta optiune este UltraDMA. Si aceasta este prezenta in BIOS, in diverse moduri, in functie de producator.
Trebuie setata pe Auto. Daca, totusi, apar probleme si nu seteaza corect UltraDMA (cel putin 5 sau mai mult), puteti sa setati manual in BIOS valoarea dorita (peste 5).

Apoi, trebuie sa verificati in WindowsUltraDMA Mode.
Deschideti Control Panel, treceti pe afisare Small Icons si accesati icoana Device Manager.

Image19

In fereastra Device Manager deschideti IDE ATA / ATAPI controllers (da, chiar daca este SATA acolo afiseaza tot IDE).

Aici luati la rand fiecare optiunea ATA Channel. In imaginea de mai jos, sint 8 valori, dati dublu click pe fiecare, pe rind.
Verificati valoarea UltraDMA din tab-ul Advanced. Aceasta trebuie sa fie cel putin 5, pentru performante optime. Daca apare loc gol la Advanced, inseamna ca nu este conectat nici un hard disk pe acel canal.

Image23

 

O alta optimizare este activarea Write Caching. Deschideti din nou Device Manager si accesati Disk Drives.
Acolo dati dublu click pe hard-ul SSD si mergeti la tab-ul Policies.
Aici veti gasi doua optiuni, trebuie ambele activate.
Atentie: a doua optiune (Turn off Windows write cache buffer flushing) poate sa duca la pierderi de date in cazul unei pene de curent. Daca aveti date extrem de importante, este bine sa dezactivati aceasta optiune.

Image24

 

Dezactivare Indexing Service – in mod normal, Windows citeste fisierele de pe hard disk si le indexeaza, pentru a realizata o cautare mai rapid (search). Avind in vedere ca un hard SSD este extrem de rapid prin constructie, acest serviciu Windows face mai mult rau, deci trebuie dezactivat.
Deschideti My Computer si efectuati click dreapta pe hard diskul SSD. Repetati operatiunea pentru fiecare partittie de pe SSD, daca aveti mai multe.
Alegeti Properties din meniu, apoi debifati optiunea Allow Files on this drive to have contents indexed, apoi Apply.

Image25

Va aparea o fereastra in care selectati optiunea a doua, apoi apasati OK.
In timpul procesarii fisierelor, este posibil sa apara o avertizare, ca anumite fisiere nu pot fi accesate. Apasati butonul Skip sau Skip All.

Dezactivare defragmentare – cum am spus si mai sus, un hard disk SSD nu are nevoie de defragmentare, deci trebuie dezactivata optiunea din Windows.
Mergeti la butonul Start, apoi All programs > Accesories > System Tools > Disk Defragmenter.

Image29

In noua fereastra apasati butonul Turn on schedule si debifati optiunea Run on a Schedule.

Acum trebuie dezactivat si serviicul Windows de defragmentare.
Deschideti casuta Run (fie din meniul Start, fie apasind Stegulet+R) si scrieti comanda services.msc, apoi apasati OK.

In noua fereastr cautati in lista Disk Defragmenter si efectuati dublu click pe el.
Apasati butonul Stop si selectati valoarea Disabled la Startup Type.

Dezactivare Hibernare pentru economisire spatiu.

Daca sistemul tau nu este un laptop sau un netbook atunci poate ca nu vei folosi niciodata functia dehibernare din Windows 7.

Cand hibernarea este activata, sistemul de operare isi creeaza un fisier de dimensiuni sesizabile in radacina sistemului de operare, in care stocheaza setari si informatii despre cum este folosit calculatorul inaintea procesului de hibernare pentru a putea restaura sesiunea la repornirea PC-ului. De vreme ce PC-ul nostru este un sistem desktop, cel mai probabil cand terminam de lucrat la el il inchidem complet sau il bagam in sleep mode. Dezactivarea hibernarii se face foarte usor printr-o simpla linie de comanda astfel economisind usor cativa giga buni din micul nostru SSD. La un moment dat pe calculatorul meu fisierele pentru hibernare ocupau aproximativ 8GB de spatiu.

Acestia sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam:

  1. Apasam pe “Start” si tastam “cmd” in campul de search.
  2. Dam click dreapta pe “Command Prompt” si selectam “Run as Administrator”
  3. In fereastra de DOS care se deschide scriem: powercfg.exe /hibernate off
  4. Inchide linia de comanda – Felicitari, ai economisit cel putin 8GB de spatiu pretios.

 

SSD Tweaker – Optimizare sistem pentru SSD

SSD-ul este un mediu de stocare care se aseamana mai mult cu un stick de memorie decat cu un hard disk. Cu alte cuvinte nu o sa mai intampinati probeleme cu sectoare corupte sau nedoritele bad-uri. SSD-ul este mult mai rapid decat un hard disk clasic (mai ales la timpul de acces), este mai mic si nu este zgomotos. Daca ati achizitionat un SSD (Solid State Drive) trebuie sa stiti ca aceasta poate fi optimiza sistemul astfel incat sa obtineti performante maxime.

SSD-Tweaker-Optimizare-sistem-pentru-SSD-2

 

Pentru a optimiza sistemul pentru SSD puteti folosi programul

Like or Tweet pentru a debloca restul articolului...

SSD Tweaker ruleaza pe Windows XP, Windows Vista si Windows 7.

Tags: , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author: Eu nu sufar de prostie ... chiar ma bucur de ea in fiecare zi :))

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »