Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Ce trebuie sa faci daca laptopul tau se blocheaza

0,1462,sz=1&i=326256,00   Ca si toate tehnologiile moderne, laptop-urile sunt foarte eficiente atunci cand functioneaza, si iti dau bataie de cap cand se defecteaza . Frustrarea care ti-o poate provoca un laptop ce se blocheaza este una dintre cele mai neplacute, te face sa-ti „smulgi parul din cap” mai ales atunci cand ai nevoie urgent de el. Dar care este cauza blocarii unui laptop, si ce faci atunci cand se blocheaza? Mai important, ce masuri pot fi luate pentru a preveni blocarea pe viitor?

Aseaza-te confortabil …relaxeaza-te… urmeaza sa explicam noi, cum poti trece prin aceasta situatie cu minim de nervi.

Care sunt cauzele comune ale blocarii?

Desi sunt numeroase probleme potentiale care pot cauza blocarea laptop-ului , exista trei care sunt cele mai comune, si intalnite la „orice colt”. Vestea buna este ca acestea sunt, de asemenea, cel mai usor de abordat si rezolvat.

Prima cauza este fizica– laptop-urile de multe ori (desi e paradoxal) se blocheaza cand sunt supraincalzite.  Fie din cauza prafului acumulat in  gaurile de aerisire sau a paturii pe care tinem laptop-ul, si care stagneaza fluxul de aer, temperaturile ridicate pot pune capat serilor dedicate filmului, mai repede decât ai spune „peste”.

A doua cauza a blocarii frecvente este insufucienta de memorie RAM.  Memoria unui laptop este la fel ca si memoria creierului, folosita pentru a stoca date pe termen scurt, in timp ce aceasta este accesata de o varietate de programe si functii. Incarca memoria la maxim, si te vei confrunta cu o multime de probleme, incepand cu micsorarea performantei, cresterea timpului de procesare a comenzii, probabil sa ajungi si la ecranul albastru.

Cea de a treia si ultima cauza a blocarii  laptop-ului  poate fi etichetata vag- “probleme de software.” Aceasta este o umbrela mare, care cuprinde totul, de la modificari in BIOS,  bug-uri software , la malware si virusi.

Actiuni immediate

Oricare ar fi radacina problemei, atunci cand privesti  un PC „paralitic”, primele masuri sunt aceleasi. In primul rand, incearca sa inchizi programele ofensatoare. Daca numai un singur program este cu probleme, inchiderea acestuia de multe ori va rezolva temporar problema generala. Insa inchiderea programului poate fi mai dificila decat un simplu clic pe X-ul din colt.

Daca un program nu raspunde, incearca sa-l inchizi prin intermediul meniului Task Manager. Probabil stiii deja ca poti accesa acest instrument prin apasarea combinatiei de taste  Ctrl + Alt + Del, dar pentru un traseu mai rapid, utilizeaza, de asemenea, Ctrl + Shift + Esc.

Daca totusi laptopul nu te lasa sa faci acest lucru, atunci e timpul pentru o resetare mai „brutala” a laptopului, prin apasarea butonului de alimentare, timp de cateva secunde. Ultima varianta este sa deconectezi laptopul de la curentul alternativ si sa scoti bateria din acesta.

Urmatorul lucru care  trebuie sa-l faci este sa verifici  temperatura  laptop-ului. Deoarece majoritatea oamenilor nu au un „termometru” la indemana, testul tactil este de obicei suficient. Hotspoturile sunt comune in jurul orificiilor si balamalelor, si pe partea inferioara a sistemului. De asemenea, poti face o inspectie vizuala a orificiilor de ventilatie. Daca exista ceva ce impiedica fluxul de aer, acumularea de caldura poate fi cauza problemei.

Fixarea si evitarea problemelor

Problemele de incalzire pot fi adesea abordate pur si simplu prin  curatirea prafului  si pastrarea orificiilor de ventilatie libere. In alte cazuri, cu toate acestea, este posibil sa aveti o problema mai mare, cum ar fi un ventilator de racire rupt, sau un radiator care are nevoie de pasta termoizolanta. Aceste remedieri pot fi, uneori, abordate la domiciliu, cu anumite improvizari si instrumente, sau prin google search pentru tutoriale, dar daca nu stii ce sa faci, este mai avantajos sa apelezi la ajutorul unui service autorizat in domeniu.

Pentru rezolvarea problemei de memorie, poti sa incepi prin cautarea programelor care-ti solicita cea mai multa memorie. In Task Manager, selecteaza tab-ul “Processes”. Vei vedea apoi o lista a tuturor proceselor care ruleaza pe laptop in momentul dat. Fara a deschide nici un program, poti sa vezi procentul de memorie fizica, utilizata. In cazul in care un procent mare este utilizat, fara anumite programe care sa ruleze , considera ca ai gasit  problema. Poti rula, de asemenea, un test de memorie cu ajutorul: „Windows Memory Diagnostics Tool”, care il gasesti in  Start Menu-casuta de cautare- “memorie.”  Ruleaza diagnosticul, care va implica o repornire automata.

In cazul in care totusi este folosita memoria la maxim , poti opta  pentru eliberarea spatiului de: fisiere inutile, programe;  astfel procesele de fundal vor consuma RAM-ul disponibil, micsorand posibilitatea blocarii laptopului. Pentru a remedia acest lucru, schimba fisierele de pe hard disc, dezinstaleaza programele care nu sunt necesare sau utilizate, si opreste orice programe care ruleaza in fundal.

Daca problema isi are radacinile in software: fie un program virusat, sau drivere corupte, exista doi pasi simpli pentru a fi urmati. In primul rand, poti aduce PC-ul la o stare anterioara folosind System Restore, gasit in folderul System Tools, ruland pur si simplu inapoi sistemul,  la o data anterioara. Odata ce ai revenit la o versiune mai stabila a sistemului, trebuie sa actualizezi driver-ele  si sa rulezi o scanare pentru identificarea virusilor.

Daca acesti pasi simpli nu sunt suficienti pentru a atenua problemele de blocare a laptop-ului, mai ai doua optiuni. 1) Nu ezita sa contactezi suportul tehnic al producatorului, fie….2) multe erori vor aparea din cauza unor probleme specifice de sistem, cum ar fi un bug de software sau anumite componente defecte, astfel  poti apela la un service autorizat. Echipa tehnica va fi capabila nu numai sa determine care este problema, ci sa si repare laptopul defect.

 

10 metode prin care un nepriceput şi ignorant îşi îngrijeşte cât poate de bine calculatorul!

1. Enervează-te! Enervează-te rău de tot!

Eu, fiind un ignorant, îmi vine cu greu să încerc să-mi repar singur calculatorul. Aşa că dacă nu mă enervează prea rău problema ce trebuie s-o rezolv, atunci nu mă apuc de treabă…

De exemplu, în prezent laptopul meu se restartează când îl apucă. Mă enervează la culme. LA CULME!

Dacă nu era o problemă atât de gravă, poate nici nu-i dădeam atenţie.

2. Caută problema pe Google, căci Google e cel mai bun prieten al tău!

Ce service de calculatoare? Ce prieteni pricepuţi? Google ştie tot ce trebuie!

Am căutat: “Am windows 7 şi mi se restartează laptopul oricând are chef!”. Am citit răspunsuri timp de 3 nopţi! Fără exagerare! Am încercat toate recomandările! Problema persistă.

Concluzia personală: “Am pierdut vremea… nu o să rezolv asta de unul singur niciodată!”

3. Fă curat!

În Recycle Bin (click dreapta + delete)

În C:\Windows\temp (ctrl + A apoi shift + delete)

În C:\Users\…\Downloads (ctrl + A apoi shift + delete)

Şi apoi pe unde mai apuci!

E important să nu ai prea multe prostioare în C:\, aşa zice tatăl meu – singurul om de încredere pe care-l ştiu în ale calculatoarelor!

Deci vezi dacă poţi şterge programe de care nu mai ai nevoie: Control Panel, Programs, Uninstall tot ce nu-ţi mai trebuie. Windows chiar îţi zice acolo cât de des foloseşti anumite programe. Dacă nu le-ai folosit de mult… scoate-le!

4. După ce faci curat, fă defragmentare!

Defragmentarea poate dura ceva, aşa că las-o să se facă noaptea, când nu mai ai treabă la calculator. E recomandat s-o faci după ce faci curăţenie (ca la punctul 3)… cam o dată pe lună.

Start » Search » Defragmenter » click pe el… selectează hardurile – important e să faci în C:\

5. Dă dublu click pe antivirus şi întreabă-l de sănătate…

Ce antivirus ai? Îşi face bine treaba sau e acolo ca să-ţi mănânce resursele? E gratuit sau e pe bani? Are grijă şi de internet-ul pe care umbli? Adică ştie el ce-i ăla internet security sau e depăşit de situaţie?

Dacă nu ai antivirus, e de rău! Caută să bagi unul rapid! (BitDefender are versiune gratuită!) Cum l-ai băgat, fă o scanare! Din nou, lasă scanarea să se facă noaptea, când nu ai treabă la calculator. E un proces de durată…

Încearcă să repeţi scanările măcar lunar.

6. Instalează ceva antimalware!

Antimalware ai? Dacă n-ai, bagă rapid! Un malware este un tip de software proiectat intenționat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el, sau/și deteriorarea ori infiltrarea în întregi rețele de computere, fără consimțământul proprietarului respectiv.

7. Lasă fiţele, tu ai nevoie de viteză!

Schimbă tema de la Windows în cea clasică! Foloseşte muuult mai puţine resurse!

Control Panel » Appearance and Personalization » Personalization » Theme » ş-apasă pe “Windows Classic” în drop-down.

Apoi apasă OK.

O să-ţi aminteşti de zilele în care foloseai Windows 98′, dar nu contează! Productivitatea şi viteza sunt relevante, nu fiţele vizuale!

8. Şterge din fonturile pe care le-ai instalat!

E greu de crezut, dar un studiu (link) a demonstrat că fonturile instalate pot îngreuna foarte mult viteza de deschidere a unui calculator cu Windows!

Deci… nu instala prea multe. Sau mai şterge din ele.

9. Fără nicio ironie, dă-i cu aspiratorul!

Nu mi-a venit să cred când am văzut că aspirarea unui cooler cu aspiratorul poate salva un laptop de la moarte!

Curăţă partea internă a calculatorului tău!

Dacă eşti nepriceput, ca mine, atunci îţi recomand să nu încerci să îl deschizi singur! Va dura mult şi e posibil să rupi nişte fire – exact asta am păţit eu! Recomand a 10-a metodă!

10. MERGI LA UN SERVICE AUTORIZAT!

Da, costă, dar e eficient, rapid şi nu-ţi faci nervi! E metoda finală.

Nu întâmplător o consider “metodă”. Uneori credem despre noi că putem face de toate! Dar nu-i chiar aşa. De aceea există oameni specializaţi! Pentru că nu trebuie să ştim de toate! Când cineva râde de mine că nu ştiu diagonala laptopului meu… mă gândesc mereu că nu-i treaba mea să reţin asemenea infromaţii. E treaba unui vânzător de monitoare!

zp8497586rq

Tags:

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.