Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Tehnologia Spritz

Spritz – care este atât numele tehnologiei, cât și verbul pentru utilizarea ei – arată pe ecran textul pe care îl citim în fluxuri de un cuvânt odată, ceea ce, potrivit celor pe care le susține compania, permite creierului să-l înțeleagă mult mai rapid și mai ușor. Sloganul lor – marcă  înregistrată – este Reading Reimagined. După ce am testat puțin tehnologia, pot pune că sunt de acord.

Tehnologia Spritz permite să citirea și înțelerea informației mult mai rapid decât în mod normal. Spritz se bazează pe ceea ce compania a denumit punct de Recunoaștere Optimal (Optimal Recognition Point – ORP). Compania este de părere că mintea procesează informația din cuvântul citit doar după ce ajunge la ORP-ul cuvântului dat și este pregătit să proceseze datele ca un gând complet, coerent numai atunci când ajunge la semnele de punctuație. Potrivit Spritz, 80% din timpul petrecut cu lectura este dedicat pentru a muta fizic ochii de la un cuvânt la altul, în căutarea ORP-ului, în timp ce doar 20% din timp este de fapt petrecut prelucrarea informațiilor. Pentru a accelera lucrurile, Spritz reformează textul și îl aliniază pe baza ORP-ului, astfel încât nu există nicio mișcarea fizică a ochilor, și aproape 100% dint timpul este dedicat colectării de date.

0

Pagina de web Spritz explică ce anume face ca tehnologia Spritz să fie diferită de alte sisteme de citire rapidă: „Există o mulțime de alte tehnici lectură – cum ar fi tehnica skimming (nu se citește fiecare cuvânt), evitarea sub- vocalizării (șoptitul în timpul lecturii) sau lărgirea vederii periferice (citirea unei pagini întregi prin imprimarea unui instantaneu mental) – care încearcă să ajute la creșterea vitezei de citire. Deși metodele acestea pot fi eficiente, realizarea unei îmbunătățiri semnificative necesită un exercițiu continuu și intensiv. Pe când Spritzing poate fi învățat în mai puțin de 5 minute și, dacă nu este practicat timp de o lună, nu este nevoie de practică pentru a reveni la viteza anterioară pauzei”.

Nu neapărat pentru a citi ficțiune – unii sunt de părere că este mult mai distractiv să-i permită creierului să-și imagineze scena descrisă, să utilizeze sub-vocalizare pentru a „auzi” diferitele voci ale caracterelor din roman. Pentru alte texte însă,Spritz ar fi de un real ajutor. Imaginați-vă cât de productiv ar fi dacă am putea trece prin toate e-mailurile dintr-o zi într-o cincime din timpul necesar în mod normal.  Destul de curând Spritz va deveni, probabil modul principal de citire. Spritz va fi preinstalat pe noul Samsung Galaxy S5 și Galaxy Gear 2 SmartWatch, însă poate fi testat și altfel până atunci. Sperăm că va fi încorporat în curând în iOS, sau cel puțin în anumite aplicații iOS.

Dacă doriți să testați Spritz, vizitați site-ul oficial al companiei. În mijlocul paginii de start există un care oferă un scurt text ce paote fi citit cu această tehnologie. Există în dreapta două meniuri drop-down care permit selectarea numărului de cuvinte pe minut și a limbii în care să ruleze textul.

Încercați-l. Cred că veți fi uimiți de cât de mult mai multe puteți citi și înțelege.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »