Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Spam in Romania

România ocupă locul zece în lume în clasamentrul ţărilor din care se trimit cele mai multe mesaje spam, însă, conform unui studiu realizat de compania Kaspersky Lab, volumul de spam răspândit din ţara noastră (2,7% din totalul mondial) a scăzut în cel de-al douilea trimestru al anului faţă de primele trei luni ale lui 2010.
Sutele de spamuri primite zilnic pe e-mail pot crea iritarea utilizatorilor
Volumul total al traficului spam în al doilea trimestru al acestui an a fost de 84,4% din traficul total al e-mail-urilor. Statele Unite conduce în acest top, cu 15% din totalul mondial de spam, în timp ce India este pe doi, cu 8,5%. De asemenea, în top se mai regăsesc ţări precum Vietnam, Rusia, Brazilia şi Coreea de Sud. Italia şi Spania au intrat şi ele în top 10, cu 3,3%, respectiv 2,8% din totalul mesajelor spam.
În al trimestrul doi, criminalitatea cibernetică a înregistrat o scădere. Mesajele de phishing au scăzut de la 0,87% la doar 0,02%, în timp ce compania de transferuri financiare online PayPal a rămas ţinta preferată a infractorilor virtuali.
Metoda preferată a infractorilor sunt mesajele în formă de notificări venite din partea reţelelor de socializare, precum Facebook sau Twitter. Prin accesarea unor link-uri prezente în e-mail-uri, destinatorul era direcţionat către o pagină de internet care descărca automat malware în computer.

Urban si Asociatii SRL este prima companie din Romania amendata pentru expedierea de comunicari comerciale nesolicitate sau “spam”.

Amenda este de 1.000 de lei si a fost aplicata de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

“La sfarsitul anului 2007, ANRCTI a primit prima plangere prin care se semnala ca incepand cu luna septembrie 2007 au fost primite, pe adresa de posta electronica a petentului, mai multe comunicari comerciale nesolicitate ce promovau un newsletter si imaginea unei societati comerciale ce are ca obiect de activitate recuperarea de creante” – a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Cristian Georgescu, presedintele ANRCTI.

Pornind de la aceeasi sesizare, ANRCTI investigheaza si comunicari comerciale nesolicitate care promoveaza produsele unei edituri, a completat Georgescu.

In primele doua luni ale anului 2008, ANRCTI a primit un numar de aproximativ 50 de plangeri avand ca subiect primirea de comunicari comerciale nesolicitate, plangeri care se afla in acest moment, de asemenea, in investigatie.

Trebuie mentionat faptul ca unele dintre acestea au aceiasi parati, caz in care sanctiunile vor fi aplicate in mod corespunzator, a mai declarat oficialul ANRCTI.

Iulian Urban, presedintele Urban si Asociatii, a declarat la randul sau ca il va actiona in judecata pe presedintele ANRCTI si institutia.

“Pana la aceasta data, ANRCTI nu a comunicat catre societatea noastra niciun fel de sanctiune. Nu intelegem cum dl Georgescu Dan Cristian demonstreaza ca exista o legatura juridica intre newsletterul cu stiri promovate de agentia UrbaNNews si Urban si Asociatii. Noi am lansat un forum pe internet in care inscriem zilnic spamurile pe care le primesc avocatii nostri, reclamatiile trimise la ANRCTI si faptul ca nu iau nicio masura impotriva unor companii, persoane fizice care promoveaza spamul sau impotriva unor Internet Service Provideri care nu blocheaza IP-urile de la care se trimit aceste spamuri”, a declarat Iulian Urban.

De partea cealalta, Dan Cristian Georgescu spune ca termenul de solutionare poate varia in functie de complexitatea situatiei descrise si de numarul de sesizari primite deja de ANRCTI si aflate in investigatie.

Un interviu cu presedintele Dan Cristian Georgescu despre deosebirea dintre spam si comunicare comerciala nesolicitata si despre legislatia in vigoare puteti citi pe zf.ro.

zp8497586rq

Tags: , , , ,

Category: Uncategorized

About the Author: Madd Electronics Iasi - Magazin Strada Pacurari Nr.142

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »