Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Sfaturi pentru achizitionarea unei placi video

Sa recunoastem, majoritatea persoanelor care isi upgradeaza placa video pentru computerul personal, o fac in general pentru jocuri. Bineinteles ca aceste placi video pot conferi avantaje suplimentare la redarea video sau transcodare, dar principalul motiv de upgrade ramane gamingul (asta daca jocurile pe care vrem sa le jucam nu sunt casual, precum cele oferite Bigh Fish, ci mai degraba jocuri high-end precum Battlefield 3, Mass Effect 3, Need for Speed Most Wanted 2012, Crysis 3, etc.) .

Multi merg pe principiul “cu cat e mai scumpa, cu atat e mai buna”, dar oare este asa ? si totusi multi cumpara placi video performante, chiar daca restul computerului nu este atat de performant. Mai jos v-am pregatit unele lucruri de care ar fi bine sa tineti cont atunci cand vreti sa va achizitionati o placa video.

945_1

Ce vreau sa fac cu placa video?

Cred ca aceasta este prima intrebare pe care trebuie sa ne-o punem atunci cand dorm sa ne achizitionam o placa video. Pretul acestora variza intre 150 Lei pentru gama entry-level si pot ajunge pana la 15.000 Lei sau chiar mai mult pentru cele din gama high-end. Daca vrei sa joci cele mai noi jocuri la rezolutii si detalii maxime, atunci trebuie sa achizitionezi o placa high-endcare de regula incepe undeva de la 800-900 Lei
.

Daca sunteti un utilizator obisnuit si veti folosi placa video pentru redearea filmelor (aici putem vorbi despre o redare Full HD) si navigarea web atunci puteti opta pentru o placa entry-level la 200-300 Lei.

Interfata

Interfata placii video este foarte importanta deoarece aceasta trebuie sa fie compatibila cu placa de baza. In prezent sunt 3 tipuri de placi video si anume PCIe(xpress) , AGP si PCI . PCI fiind cele mai vechi placi si cele mai slabe din punc de vedere al performantei. PCI Express cel mai nou model de placa video si cel mai intalnit in ziua de astazi. PCI-E este, in principiu un AGP 8x, dar datele de latime a fost dublat de la 32-biti la o data la 64-biti (deci 16x).

Sursa de alimentare

Da, sursa de alimentare! Placile video consuma foarte multa energie atunci cand sunt utilizate la maxim (in special in jocurile high-end). Asigurati-va ca sursa de alimentare va indeplini cerintele placii video. Majoritatea placilor video necesita o sursa de alimentare de 500W sau mai mult.

 

hd6870x2-graphics-card-300x168

 Memoria si frecventa (DDR1, DDR2, DDR3, etc.)

Un alt aspect important atunci cand achizitionam o placa video este frecventa, cantitatea si tipul de memorie pe care aceasta o detine. Odata ce placa video are mai multa memorie, aceasta poate renda mai repede texturile si grafica 3D. De asemenea, placile video vin cu tipuri diferite de memorie, DDR3 si DDR5 fiind cele mai comune de pe piata. Recomandam placile video cu memorie GDDR5, cu toate ca sunt mai scumpe fata de cele GDDR3, acestea ofera performante si frecvente mai ridicate. In ceea ce priveste cantintatea de memorie, recomandam placile video cu un minim de memorie de 512MB GDDR5. Pentru jocurile mai vechi, 128MB de memorie este suficienta, desi nu cred ca o sa produca o rata foarte mare a cadrelor la rezolutii mari.

Latimea de banda (128 biti, 256 biti, etc)

Latimea de banda permite placii “sa deseneze” ecranul mult mai rapid si cu o rezolutie mai buna, rezultand imagini de calitate. Latimea de banda, masurata in gigaocteti pe secunda, depinde de o combinatie intre bitrate-ul busului si frecventa memoriei cu acces aleatoriu.

SLI/CrossFire Support

Aceste tehnologii va permit conectarea mai multor placi video pe un singur sistem. Va recomand sa cititi un articol mai complex despre tehnologia SLI.

Porturile de iesire

Cel mai comun mod de a conecta monitorul la o placa video este cu un port DVI, un jack in forma de trapez care de obicei este albastru. Toate placile video de astazi dispun de un asemenea port, iar cele mai noi vor avea chiar doua, in cazul in care doriti va conectati la doua ecrane. Exista doua tipuri diferite: single-link, care se pot conecta monitoare cu o rezolutie de 1920×1080 si dual-link, care se pot conecta monitoare cu o rezolutie de 2560×1600.

Puteti gasi de asemenea, un port HDMI sau mini HDMI pentru iesirile catre dispozitivele HDTV. Pe scurt, porturile de pe cardul dvs. depind de o serie de factori, variind la puterea fiecarei placi, dar veti gasi aproape intotdeauna un port DVI dual-link, insotit de cel putin o mufa HDMI sau DisplayPort, fie full-size sau mini. Este bine sa verificati intotdeauna daca monitorul dvs. suporta un anumit port, inainte de a achizitiona o placa video.

 

DVI-dual-link-vs-single-link

DirectX

Placile video suporta diferite versiuni ale Microsoft DirectX care ofera diferite caracteristici grafice si de prelucrare. Aceste versiuni DirectX sunt foarte importante pentru gamerii hard-core, deoarece, cele mai noi versiuni DirectX suporta cele mai realiste jocuri video. Noi va recomandam o placa video care suporta DirectX 11 sau oricare dintre versiunile ce vor urma. In imaginea de mai jos veti vedea mai exact diferentele dintre aceste versiuni.

 

directx_9_vs_directx_10

Tags:

Category: Cum sa...know-how, Review

About the Author: Eu nu sufar de prostie ... chiar ma bucur de ea in fiecare zi :))

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »