Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Primul laptop din istorie

Primul laptop din istorie este Xerox NoteTaker.  Acesta a fost produs de Xerox in 1976, prin Xerox PARC, si continea o tehnologie foarte avansata pentru acele timpuri: 128 kB RAM si un procesor de 1 MHz. Costurile mari de productie, estimate acum la aproximativ 50.000 $, au facut ca acest model sa ramana un prototip produs in doar cateva exemplare.

 

work

Acesta nu a intrat niciodata la vanzare poate si pentru ca avea peste 21 de kilograme si prezenta ideea unui computer imbracat ca o masina de cusut cu o tastatura incorporata .

 Primul computer portabil fabricat la scara larga si unul dintre cele mai populare computere din timpul sau.a fost Osborne 1. Avand un look foarte ciudat primul

Osborne-1computer portabil, cantarea  aproape 11 kilograme. Un tanc de aparat cu un ecran mic, cat un smartphone din ziua de astazi, 5 inchi. Pe atunci, inovatia avea alt pret. Compterul se vindea cu 1.795 de dolari si venea cu o memorie RAM de 64 KB, un drive cu dual-floppy si un sistem de operare numit “Program de Control pentru Microcomputere” (CP/M), potrivit celor de la Technologizer.
Osborne 1 a fost copilul Osborne Computer Corporation (fondata de Adam Osborne) acesta fiind prezentata prima oara pe 3 aprilie 1981 la Targul de Computere West Coast in San Francisco.

Desi a beneficiat de un succes urias si nesperat in urma lansarii Osborne 1, compania producatoare, Osborne Computer Corporation, si-a declarat insolventa la 3 ani dupa infiintare, in 1983. Osborne Computer Corporation a facut prostia de a anunta o serie noua de computere inainte ca aceasta sa fie gata, fapt care i-a facut pe doritori sa nu mai achizitioneze Osborne 1. In piata se numeste “Efectul Osborne” si se intalneste atunci cand producatorii anunta prematur lansarea unui produs.

Osborne 1 a avut parte de o serie de reclame strălucitoare, deoarece fondatorul său, Adam Osborne, a încercat să revoluţioneze industria calculatoarelor.

Chiar daca Osborne 1 a fost primul computer portabil care a intrat pe piata, nu se poate spune despre el ca este chiar primul de acest gen. De fapt, ideea unui computer imbracat ca o masina de cusut care sa aiba si o tastatura incorporata exista deja pe piata de vreo 5 ani. In 1976, Xerox crease NoteTaker, un prototip care folosea cam acelasi design.

Numai ca acesta nu a intrat niciodata la vanzare. Poate si pentru ca era de doua ori mai greu decat Osborne 1, avea peste 21 de kilograme.

Numele lui Adam Osborne nu este legat numai de realizarea primului computer portabil. Acesta a fondat prima companie dedicata publicarii de carti despre microcomputere. Dupa ce Osborne Computer s-a destramat, acesta a mai creat o companie care a avut aceeasi soarta, dar nu inainte de a “implanta” in piata ideea unui software ieftin.

Adam Osborne s-a nascut in 1939 in Bangkok, Thailanda, dintr-o mama poloneza si un tata britanic. Acesta a ajuns in SUA plecand odata cu prietena sa, care mai tarziu i-a devenit si sotie. Si-a petrecut anii ’60 trecand de la o slujba la alta in domeniul ingineriei.

Tags: ,

Category: Comunitatea m@dd

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »