Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Preţurile prea mari încurajează pirateria în economiile emergente

Preţurile prea mari încurajează pirateria în economiile emergente

Unul din modurile în care poate fi interpretată răspândirea pirateriei  în pieţele emergente este prin perspectiva eşecului companiilor de a oferi software la un nivel de preţ competitiv şi adaptat pentru puterea de cumpărare a ţărilor respective.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că puterea de cumpărare a cetăţenilor din ţări ca Brazilia, India, Mexic, Rusia şi chiar România nu se poate ridica la nivelul ţărilor dezvoltate din vestul Europei şi Statele Unite. Principala forţă care motivează pirateria în astfel de ţări este discrepanţa adesea enormă dintre preţul software-ului şi bunurile esenţiale pentru supravieţuire. Spre exemplu, versiunea Home & Student a suitei Microsoft Office for Mac poate fi achiziţionată pentru 750 dolari, sumă care depăşeşte cu mult salariul mediu pe economie în mai toate aceste ţări. Este lesne de înţeles de ce cineva ar prefera să cumpere acest software de pe piaţa neagră la o fracţiune din preţ, sau să descarce versiunea piratată direct din internet, păstrând banii pentru chirie sau alte activităţi.

Sectorul jocurilor PC  este unul dintre cele mai afectate, produsele din această piaţă fiind oricum adresate unui public tânăr, pentru care strângerea câtorva zeci de euro necesari pentru achiziţionarea unui joc este o sarcină dificilă, dacă nu imposibilă.

În lipsa unei educaţii eficiente antipiraterie, menită să dea acestei activităţi o puternică conotaţie negativă şi legi eficiente care să o pedepsească, pirateria software face parte din cotidian în cele mai multe dintre ţările aflate în curs de dezvoltare.

Raportul înaintat de către The Social Science Research Council a arătat că schimbarea legilor este relativ simplă, dar nu şi îndreptarea obiceiurilor oamenilor, mai ales dacă sunt puşi să aleagă între software ilegal, dar complet gratuit şi plata unor sute de dolari pentru a folosi în mod legal aplicaţiile de care au nevoie.

Sursa: Crunchgear.com

zp8497586rq

Tags: , , ,

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author: Madd Electronics Iasi - Magazin Strada Pacurari Nr.142

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »