Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Monitor DELL U2410

Design si Conectivitate

U2410 are un design minimalist, sobru, nu are suprafete lucioase care sa stranga amprente, singurul buton vizibil fiind cel de power, restul de controale ale OSD-ului (On screen display) fiind cu touch.
Piciorul cu pivot ii da un aer sexy si robust in acelasi timp. Poate fi rotit la 90 de grade.
La capitolul conectivitate avem 2 porturi USB 2.0, un cititor de carduri, porturi VGA, DVI, HDMI.

Acronime – Ce inseamna H-IPS ?

IPS (In Plane Switching) a fost introdus pentru a oferi o alternativa la anumite probleme legate de panelurile TN. Aceasta tehnologie a fost dezvoltata de Hitachi si a fost denumita la inceput „super TFT”. Unghiurile de vizibilitate au fost imbunatatite cam la 170 de grade printr-un control al alinierii cristalelor lichide, dar din pacate acest lucru a afectat viteza de raspuns. Cu alte cuvinte o veste proasta pentru gameri.

Panelurile IPS s-au transformat mai tarziu in Super-IPS (S-IPS), „vinovati” de acest proces fiind cei de la LG. S-IPS ofera probabil cea mai mare acuratete in reproducerea culorilor. Din acest motiv, aceasta tehnologie este prezenta in gama de varf a producatorilor de monitoare. De asemenea contrastul este mult mai bun in cazul acestor paneluri, TN-urile suferind la capitolul contrast, uniformitate, color bleeding.

monitor-dell-u2410-overview1-new

Panel 

Dell U2410 foloseste un panel H-IPS de 8 biti (Horizontal IN-plane switching) capabil sa produca 16.7 milioane de culori si sa concureze la timpii de raspuns cu panel-urile TN. De asemenea ecranul proceseaza intern culorile pe 10 biti si are o paleta de 1.07 miliarde de culori. Iluminarea ecranului este de tip CCFL si ofera un gamut extins care acopera 102% din spatiu de culori NTSC.

Calibrare

Monitorul vine cu un document care atesta ca a fost calibrat din fabrica. Putini dintre noi au posibilitatea sa isi regleze monitorul cu un colorimetru hardware, asa ca acest lucru este oarecum binevenit. Daca esti fotograf, grafician sau lucrezi intr-un domeniu in care acuratetea culorile este cruciala, ar trebui sa gasesti un posesor de colorimetru Spyder Pro pentru o calibrare cat mai precisa, asta daca nu ai chef sa arunci o suma intre 300-1000$ pe o jucarie de acest gen. Daca tot esti dispus sa investesti suma asta intr-un monitor de calitate e pacat sa nu profiti la maxim de el.

Datorita gamutului extins, in aplicatiile care nu sunt NTSC aware, culorile apar suprasaturate. Din fericire, presetul sRGB  rezolva problema de culori suprasaturate pentru cei care nu doresc un gamut extins, iar calibrarea default a fost suficient de buna astfel incat sa nu necesite decat un reglaj al brightness-ului si contrastului.

2mwrnfs

Tags: , , , , , ,

Category: Review

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »