Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Imbunatatirea calculatorului

E neplacut sa ai un calculator care gandeste mai incet decat tine, dupa care trebuie sa astepti atunci cand ii dai ceva de facut. Daca ai cateva ore libere, poti sa il imbunatatesti vizibil, lucru care iti va creste productivitatea muncii. Poti avea un calculator mai bun si mai frumos fara sa te coste.

Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa iti imbunatatesti gratuit calculatorul:

1. Curata-l bine la interior si la exterior.

Daca ai un calculator vechi si obosit, trebuie sa te ocupi si de aspectul lui, in cazul in care vrei sa faci o schimbare. Cu siguranta s-a pus praf si la interior, si la exterior. Exista o multime de solutii, precum sprayuri cu aer comprimat sau cu alcool, perfecte pentru scos mizeria depusa intre taste sau componente.

Dupa ce vei curata la interior si la exterior calculatorul, te vei simti mult mai bine in compania lui. Pe langa asta, nu se va mai incalzi atat de tare si va fi mai silentios. Acorda o atentie deosebita ventilatoarelor. Vei simti diferenta.

 

2.Calibreaza-ti monitorul

Poate ca simti ca monitorul tau nu afiseaza culorile asa frumos precum cele mai noi, care stau elegant in vitrinele magazinelor fizice sau online. Poti imbunatati enorm calitatea imaginii daca recalibrezi monitorul folosindu-te de uneltele cu care vine sistemul de operare. Daca ai Windows, gasesti ce iti trebuie in Display de la Control Panel. In cazul  in care ai Windows 7, dupa ce dai click pe butonul de start e suficient sa scrii in casuta respectiva „Display” si sa dai click pe primul rezultat afisat.

 

3. Schimba destinatia tastelor pe care nu le folosesti

De cate ori ai apasat in ultima perioada pe tastele Pause/Break sau Insert? Foarte putina lume le foloseste. Cu diverse utilitare precum Sharp Keys sau AutoHotkey, poti sa le dai alte functii. Daca crezi ca ti-e greu sa le tii minte, lipste abtibilduri pe ele pana le inveti.

 

4. Imbunatateste calitatea sunetului

Daca ai boxe sanatoase, se schimba total felul in care te raportezi la calculatorul tau. Totusi, sa zicem ca nu dispui de fonduri in perioada asta. Un truc foarte simplu este sa repozitionezi boxele pe care le ai astfel incat sa fie situate la nivelul urechilor tale. Daca ai un subwoofer, incearca sa il misti putin in timp ce merge muzica, pentru a vedea care este pozitia lui perfecta.

 

5. Schimba pozitia scaunului, tastaturii, monitorului astfel incat sa stai comod si corect

O pozitie gresita in fata calculatorului iti afecteaza confortul si te oboseste prea repede. Monitorul trebuie sa fie la nivelul ochilor tai. Modifica-i pozitia daca nu sta cum trebuie.

Mare atentie si cu tastatura. Stii ca are picioruse in partea din spate? Teoretic, ar trebui folosita cu acestea pliate.

 

6. Prefera gadgeturile cu cablu in dauna celor wireless

Wireless e un termen la moda, simpatic si elegant, insa gadgeturile wireless nu sunt intotdeauna mai bune decat cele cu fir. Fisierele se transfera mai repede prin cablu, decat prin Wi-Fi. Viteza ta la Internet nu va fi neaparat mai mica, doar ca din cand in cand vor mai fi laguri.

 

7. Un calculator mai silentios

Dupa ce scapi de praful din calculator, calculatorul nu va mai gajai atat de tare. Dar sunt si softuri care te pot ajuta. SpeedFan optimizeaza viteza ventilatorului calculatoarelor cu Windows.

 

8. Overclocking

Daca vrei o schimbare importanta, fa un overclocking pentru procesor sau pentru placa grafica.

Atentie, insa, la acest pas. Trebuie sa te documentezi inainte, pentru ca ii poti face rau calculatorului. Deci familiarizeaza-te intai cu procedura sau roaga pe cineva cine se pricepe.

 

9. Intretinere

Exista o multime de lucruri care pot fi facute aici, incepand cu dezinstalarea programelor pe care nu le folosesti si terminand cu curatarea calculatorului de fisiere vechi si inutile pe care nu le-ai mai deschis de ani de zile.

 

10. Instaleaza softuri gratuite si mai bune

Probabil folosesti softuri obisnuite, ca Adobe Reader pentru deschiderea documentelor PDF sau softuri antivirus care iti mananca resursele. Vezi ce optiuni gratuite ai. Citeste review-uri, nu te arunca pur si simplu.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.