Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Foldershare-transfer de documente

Foldershare  este un program care permite sincronizarea de fisiere intre calculatoare care ruleaza Windows sau Mac OS X. Acest program  trece prin NAT si firewall-uri fara probleme . Deoarece a fost cumparat de Microsoft pentru a fi inclus in Vista, programul este 100% free.

Programul e foarte util pentru utilizatorii de laptop-uri, care trebuie sa aiba acces la fisierele lor, sau pentru cei care vor sa aiba fisierele de la servici disponibile acasa sau invers.

Pentru a testa Foldershare trebuie neaparat instalat pe 2 calculatoare, e bine ca si Google Desktop Search sa fie instalat, ca sa mearga facilitatea de cautare. Functiile de sincronizare insa merg perfect si fara GDS instalat, cautarea e doar o facilitate minora.

Un exemplu de folosire a programului Foldershare:

Putem  sa avem doua directoare C:\Lucru si C:\My Documents, si pe astea sa le sincronizez pe 10 calculatoare. Fiecare calculator va avea cate o copie a tuturor fisierelor (care nu e obligatoriu sa fie stocate in path-urile initiale – C:\Lucru pe calculatorul meu poate sa fie pe alt calculator D:\Vlad\Lucru ).

foldershare-preview

Cind cineva pe unul din calculatoare modifica un fisier, modificarea va aparea si pe celelalte calculatoare.

Cind cineva sterge un fisier, acel fisier este pus pe celelalte calculatoare intr-un director special trash si lasat acolo.

Daca doi oameni editeaza simultan acelasi fisier, FolderShare anunta un conflict si redenumeste fisierele – in genul: “fisier – modificat de George.doc” si “fisier – modificat de Vlad.doc”.

Sincronizarea initiala poate lua mult timp, dar nu incetineste mult accesul la Internet. Initial creeaza pentru toate fisierele existente asa-numitele “placeholder files” – fisiere pe care cand faceti click, se download-eaza repede fisierul original, si se poate edita. In timp, pe masura ce download-eaza fisiere, inlocuieste “placeholder files” cu fisierele adevarate.

Daca un calculator nu este online, sincronizarea se va face cand se va conecta la Internet.

Transferurile de fisiere sunt criptate. Se foloseste username si parola, nu poate intra oricine oriunde .

Securitatea e puternica daca se folosesc useri diferiti. Userul X decide ce anume va fi disponibil de pe calculatorul lui pentru userul Y, si ce drepturi are userul Y asupra fisierelor share-uite (poate sa aiba doar drept de view, doar drept de add files, de editare, etc – pana la drepturi complete). Userul Y nu are acces direct la fisierele userului X, ci la copia de pe calculatorul lui, pe care o poate modifica, si apoi se sincronizeaza (daca userul X a permis lucrul asta).

Daca insa pe mai multe calculatoare se foloseste acelasi username si parola, acel user vede in contul FolderShare toate calculatoarele, si poate accesa ORICE fisier de pe oricare calculator, poate cauta fisiere (daca si Google Desktop Search e instalat), poate crea noi shares, etc. Chiar daca programul FolderShare NU este instalat pe calculatorul unde lucreaza, daca userul stie username/pass si calculatorul lui de acasa (cu FolderShare instalat) este online, se poate loga prin web ca sa download-eze documente pe care sa le editeze local.

Optim ar fi ca fiecare om sa aiba un singur cont (username si parola) pentru toate sistemele care sunt ale lui. Cand doi oameni vor sa share-uiasca fisiere, se poate face asta intre cele 2 conturi, iar securitatea (avand in vedere ca e vorba de conturi diferite) va fi activa – fiecare va avea acces doar la ce ii permite celalalt sa aiba acces.

Tags: , , , , , , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.