Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Dezinstaleaza complet o aplicatie

Nu de puține ori se întâmplă ca, odată cu o aplicație pe care ne-o dorim, să fie instalată și o aplicație nedorită, fie că este vorba despre un plug-in de browser, un motor de căutare sau o aplicație antivirus.

Această aplicație va trebui dezinstalată. Evident, mai există și situația în care descoperim o aplicație mai bună decât cea folosită anterior, așa că dorim să o instalăm și să o dezinstalăm pe cea dinainte.

Din păcate dezinstalarea aplicațiilor nu este chiar atât de curată pe cât ne dorim. În urma acestei operațiuni rămân reziduuri care pot influența negativ funcționarea sistemului, și aici mă refer la sistemele de operare Windows. Așa încât, după dezinstalare, este foarte necesară o curățare a sistemului, care însă necesită cunoștințe puțin mai avansate, sau programe software specifice.

Dezinstalarea

Dezinstalarea în sine a aplicațiilor nu ar trebui să fie prea complicată având în vedere că în cadrul lor există o componentă special creată pentru acest lucru, anume opțiunea „Uninstall” (sau „Dezinstalare” dacă interfața este în limba română). Pornirea acestei componente va necesita atenția utilizatorului, întrucât el trebuie să-și dea acordul pentru acțiunile succesive pe care dezinstalarea le presupune. Cea mai mare problemă apare atunci când componenta va spune că aplicația are fișiere partajate cu mai multe aplicații și va cere utilizatorului să ia decizia de a șterge respectivele fișiere sau de a le lăsa pe HDD. În general fișierele sunt partajate între aplicațiile oferite de același creator de programe, așa că dacă se dorește dezinstalarea unei singure aplicații dintr-o suită, este bine ca acele fișiere să rămână, iar dacă se dorește dezinstalarea a tot ce este oferit de un anumit creator de programe, să fie șterse.

Curățarea

Mi s-a întâmplat în câteva rânduri ca, atunci când am încercat să instalez o aplicație, sistemul să-mi afișeze un mesaj prin care mă informa că există o versiune mai nouă a aplicației deja instalată. Acest lucru nu era adevărat din moment ce eu tocmai dezinstalasem respectiva versiune. Ce se întâmpla de fapt? Nu curățam sistemul de reziduurile lăsate în urmă de aplicație, așa încât acestea aveau influențe asupra lui. Reziduurile despre care vorbesc sunt de fapt fișiere care făceau parte din aplicația pe care tocmai o dezinstalasem. Iar unul dintre acele fișiere (de tip registru) comunica sistemului versiunea aplicației care fusese dezinstalată, așa încât acesta o percepea ca făcând încă parte din sistem.

Pentru curățarea sistemului este nevoie fie de cercetarea lui cu răbdare și înlăturarea manuală a componentelor rămase, fie de utilizarea unor aplicații speciale care fac lucrul acesta. Având în vedere că o curățare manuală prezintă riscul înlăturării unor componente ale sistemului de operare care sunt importante pentru buna funcționare a acestuia, voi prezenta doar varianta utilizării de aplicații specializate în curățarea automată a sistemului.

9fqp85

Pentru dezinstalarea curată se poate utiliza aplicația Revo Uninstaller  (pe site-ul producătorului există două versiuni, una comercială și una gratuită; pentru ce avem noi nevoie, cea gratuită este suficientă). Este o aplicație care caută înainte de dezinstalare toate componentele aplicației și le șterge, dacă utilizatorul dorește acest lucru, pe toate, inclusiv componentele de tip registru. Pentru o curățare a sistemului după dezinstalare, există aplicațiile care analizează integral sistemul de operare și îl curăță de toate reziduurile rămase după anumite operațiuni, inclusiv de registre sau scurtături (System Cleaner, Registry Mechanic, etc). Multe dintre aceste aplicații au versiuni gratuite.

Menținerea unui sistem de operare curat este foarte necesară pentru ca echipamentul pe care acesta este instalat să funcționeze corect mai mult timp.

 

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.