Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Cpanel

Lansat în 1996 ca set de instrumente software de control al serverelor de găzduire de site-uri pe care compania Speed Hostingle deținea la acel moment, cPaneleste un panou de control dezvoltat pe UNIX, conceput de John Nick Koston, coproprietar al companiei. După ce, în urma fuziunii cu mai multe companii din domeniu, cPanela devenit proprietate a  Virtual Development Inc. (VDI), în 1999 a fost lansată versiunea cPanel 3, care aducea ca noutate WHM-ul, Web Hosting Manager, o extensie care avea să devină una din principalele caracteristici a setului de instrumente. Tot această versiune a adus și actuala interfață, creată de Carlos Rego.

După ce a părăsit VDI, Koston a continuat să lucreze la dezvoltarea software-ului, lansându-l ca atare pe piață și comercializându-l ca Software as a Service (SaaS).

CPanel este în momentul de față comercializat sub licență de tip Proprietary software sau closed source software. În general este achiziționat de către utilizatorii finali prin intermediul furnizorului de servicii de găzduire.

Licența cPanel oferă un set de instrumente pentru administrarea găzduirii site-urilor, în cadrul căreia sunt disponibile instrumente cu ajutorul cărora se pot crea adrese de mail sau utilizatori de sesiuni FTP, se pot transfera fișiere sau instalaCMS-uri, cum ar fi WordPress sau Joomla!, platforme pe care se construiesc site-uri. Această versiune nu oferă privilegii de utilizator root (sau superadministrator).

Licența WHM oferă posibilitatea resellerilor de servicii de găzduire să administreze conturile de găzduire pe serverele proprii. Această versiune poate fi accesată ca root, privilegiile asupra serverului fiind totale. De asemenea, superadministratorulpoate crea liste de acces pentru reselleri, care însă vor avea privilegii limitate.

Ca reprezentare ierarhică, licența WHM va fi achiziționată de proprietarul (administratorul) serverului, care va oferi privilegii de reseller clienților ce vor comercializa conturi mai mici către proprietarii de site-uri, aceștia din urmă primind spre utilizare o licență cPanel cu privilegii limitate la setul de instrumente de bază necesare administrării site-urilor.

cpanelThemes1

Instrumente

cPanel conține instrumente de bază pentru administrarea site-urilor. Acestea sunt împărțite în cadrul interfeței, în categorii:

Categoria PREFERINȚE conține un wizard pentru inițierea în utilizarea interfeței, precum și un set de video tutoriale în care sunt prezentate instrumentele și modalitatea de folosire a acestora în administrarea site-urilor. Tot în această categorie se găsește instrumentul pentru modificarea parolei utilizatorului sau pentru modificarea limbii.

Categoria MAIL conține instrumentele de administrare a conturilor de mail: crearea de conturi de mail (după accesarea butonului respectiv, utilizatorul este direcționat către o interfață unde va introduce numele viitorului cont de mail, cota de spațiu de care contul proaspăt creat va putea beneficia, parola pe care o dorește pentru contul de mail – există și un generator de parole, însă dacă este folosit, parola trebuie să fie notată înainte de finalizarea creării contului – și unde, de asemenea, va putea să administreze celelalte conturi de mail existente), crearea deautoresponder-e (mesaje automate trimise ca răspuns la orice mail primit, utilizat în general pe perioada vacanțelor sau în cazul în care un cont de mail urmează să fie înlocuit cu un altul) și alte instrumente specifice.

Categoria FIȘIERE conține instrumente de management online al fișierelor de pe serverul de găzduire. Având în vedere faptul că este vorba despre fișiere care fac ca site-ul să funcționeze, este bine ca instrumentele din această categorie să nu fie utilizate decât dacă este absolut necesar și sub supravegherea unui (sau de către un) specialist IT, obișnuit cu astfel de sarcini.

Categoria LOGS este dedicată înregistrării de date tehnice cu privire la site: vizitatori sau trafic pe site.

În categoria SECURITATE se găsesc instrumentele care ajută la administrarea securității accesului la site: directoare protejate de parolă, manager de negare a utilizatorilor pe bază de IP (util în cazul în care un IP forțează accesarea anumitor zone restricționate) sau managerul de sesiuni SSL.

Categoria DOMENII oferă instrumente necesare adăugării de site-uri la contul principal, creării de subdomenii (definite ca  subdomeniu.domeniu.com) sau redirecționării de domenii.

Categoria BAZE DE DATE nu cred că necesită prezentare, atâta doar că aș aminti același lucru ca și în cazul instrumentelor pentru managerul de fișiere: dacă nu știți ce să faceți cu aceste instrumente, mai bine nu faceți. Apelați la cineva care știe.

În categoria SOFTWARE / SERVICII se găsesc din nou o serie de instrumente sensibile, care dau acces direct către zone riscante ale site-ului: Centrul CGI care permite administrarea scripturilor CGI (scripturi executabile), Configuratorul PHP,Ruby Gems sau Ruby on Rails fiind instrumente pentru managementul specific al aplicațiilor scrise în respectivele limbaje.

Mai există categoria AVANSAT, în care sunt instrumente ca Apache handlers, Manager de imagini sau cron jobs (servicii de rulare la anumite momente ale zilei a unor scripturi predefinite, ca de exemplu trimiterea de mailuri cu detalii despre traficul pe site la ora 7 dimineața).

Instrumentele pe care le conține interfața WHM sunt mult mai complexe și mult mai multe. Aș aminti dintre ele, următoarele:

Configuratorul de server, Centrul de securitate, Managerul de reselleri, Sesiuni SSL și instrumentul pentru restartarea servciilor.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Comunitatea m@dd

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.