Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Dell ATG D 630, pentru conditii extreme

Laptopul potrivit pentru toate anturajele.

Latitude ATG  este primul produs din categoria laptopurilor robuste, bazat pe standardele modelului Latitude D 620. In momentul in care D630 a luat locul modelului D 620, ATG-ul la fel a beneficiat de upgrade si a devenit ATG D 630.

   Va propunem modelul respectiv, incepand cu configuratia:

Intel Core 2 Duo 1.80 Ghz, 2 GB RAM;  80 GB HDD; DVDRW; Placa Video: Intel GMA X3100 (Up to 256MB shared), Pret:180 Euro.

Sa analizam componentele si optiunile modelulu.

Drive

Beneficiile ATG-ului nu sunt doar o urmare a apartenentei la modelul Latitude, avand acces la tehnologiile de ultima generatie, dar ofera si numeroase optiuni care fac parte din repertoriu Dell in ansamblu. Unitate de disc, alegerea noastra, de exemplu, este un drive de 80GB, care este rezistent la socuri, fiind încorporat într-o montare cauciucata, care se află într-o carcasă de magneziu. Insa puteti opta pentru diverse optiuni: HDD de 160 sau 250 GB cu 5400 sau 7200 RPM.

 

 

Tastatura

Tastatura ATG-ului contine 86-taste, tip QWERTY,cu un design rezistent. În loc de iluminare se utilizează două LED-uri roșii montate sus, pentru a ilumina ecranul LCD si tastele, in momentul folosirii acestuia in conditii de luminozitate scăzută și pe timp de noapte. Iluminarea rosie este perfecta in momentul tastarii. Tastele negre sunt marcate clar cu litere si simboluri mari, albe, funcțiile sunt delimitate cu albastru, structura fiind de o finete placuta la atingere.

ATG are două seturi de comenzi de navigare. Puteți folosi fie touchpad-ul, cu filele sale de mouse stânga și dreapta, sau aveți posibilitatea să utilizați un dispozitiv de indicare, buton montat în centrul tastaturii, și care are propriile sale butoane stânga și dreapta, dispuse sub tasta shift.

Tastatura, deasemenea suporta:  optiunea de control pentru modificarea luminozitatii ecranului, iluminare tastaturii, optiunea standby, o tastatură numerică integrată, precum și varietatile obisnuite de functii. Singurile butoanele hardware sunt cele de pornire / oprire și volum / mute control.

Baterie

ATG D630 poate fi comandat cu doua opțiuni de baterii. Bateria standard este de 56 watt-ore tip Li-Ion, care se fixează în partea inferioară din față a calculatorului. 85-watt-oră, are un design oarecum greoi, care merge în același slot, dar adaugă un centimetru proeminența, in partea din față a laptopului. De asemenea, este disponibil un model secundar, 48 watt-oră Litiu-Polimer, care vine in partea de mijoc a echipamentului.

Conectivitati

Fiind în esență, un Dell Latitude, ATG-ul dispune de conectivitati performante. Astfel un RJ45 LAN jack pentru interfața de rețea Gigabit ATG. Modemurile sunt încă folosite ocazional, și deci dispune de o mufa RJ11 pentru modem 56K v924.

Conectivitate wireless include standardul Intel 3945 802.11a / g modulul cu Dell mini carduri proprii, disponibile pentru reduceri mici de prețuri. De asemenea, sunt disponibile versiuni Dell și Intel care sustin proiectul de n standard. Internal Bluetooth 2.0 este standard, și are  upgrade la Bluetooth 2.1 EDR (Enhanced Data Rate).
Pentru banda largă de wireless mobil, Dell oferă propriile Mini Card-uri, bazate pe soluții care funcționează cu AT & T (HSDPA 3.6), Verizon (EV-DO Rev A) și Sprint (dar și EV-DO Rev A).

   In dreapta, puteti vedea imaginea laterala a ATG-ului.Prima imagine ilustreaza partea din spate: unde toate porturile sunt acoperite și protejate de o clapă mare de cauciuc. Varianta deschisa si inchisa. Asta înseamnă că toate porturile sunt lăsate expuse, chiar dacă utilizați doar unul din porturi.

Dopul de cauciuc, la dreapta de unitatea optică, în compartimentul mass-media, protejeaza două porturi USB suplimentare. Această fașie, nu este atașata la computer și, astfel, poate foarte usor fi pierduta. Pe partea stanga sunt mufele audio, un conector IEEE-1394 “FireWire”, un slot pentru card PC si un slot Smart pentru card reader.

Review pentru carcateristica de “robust”

Ce separă un Dell Latitude ATG D63 de un  Latitude 630 standard? În timp ce Dell nu publică valori robuste de referință în specificațiile sale, ATG este a treia parte testata si certificata pentru durabilitate și fiabilitate în conformitate cu MIL-STD 810F pentru vibrații, șocuri, deversare, praf, umiditate și altitudine. Acest lucru este realizat prin intermediul tastaturii rezistente, porturilor acoperite, hard disk-soc montat și LCD, respectiv, textura de o inalta durabilitate. Constructia este din aliaj de magneziu si plastic, totul pentru o performanta  durabila și robusta.

ATG-urile au fost proiectate pentru utilizarea în interior și aer liber, precum și pentru a supraviețui scurgerilor ocazionale și a manipularii oarecum dure. Se pot confrunta cu mai multe medii de lucru solicitante.

Raportul de testare Dell Semi-Rugged menționează că “Latitude ATG corespunde standardelor militare pentru vibrații, umiditate, altitudine și praf și este proiectat pentru a proteja împotriva loviturilor accidentale, umiditatii, și alte elemente cu care se confruntă clienții care lucrează în domeniu.”

Utilitatea modelului ATG D630

ATG într-adevăr nu arata mult mai diferit fata de un notebook standard. Este 1.75 cm grosime, și cântărește, în funcție de opțiuni, în jurul de 1,5 kg . Este aproape identic cu caracteristicile de aspect a unui notebook pe care il avem în birou pentru sarcinile de zi cu zi. Deci,  functionalitatea si posibilitatea de folosire in conditii extreme nu ii adauga totusi suplimentar, greutate sau design mai putin interesant.

 

Caractersitici interesante pentru un display rezistent

Ecranul ATG-ului, este special, considerandu-se probabil caracteristica cea mai extraordinară. Dell a angajat specialisti in arta tehnologiilor moderne, pentru a aborda una dintre problemele cele mai suparatoare legate de afișarea LCD: LCD-urile sunt putin rezistente la diferentele si extremele de temperatura, ceea ce nu este acceptabil la un notebook robust, care s-ar putea confrunta cu o mulțime de provocari a mediului. Deci, ce a făcut Dell?

Manipularea luminozitatii ecranului ajută, insa chiar și cea mai puternica lumina de fundal într-un computer portabil, nu poate face fata conditiilor aspre, in momentul expunerii la soare. Plus  iluminarea de fundal extra-puternica, reduce, esential din viață bateriei. Dell a modificat iluminozitatea, de la aproximativ 200 de niti, cazul intalnit la majoritatea laptopurilor standard, la 500 niti pentru display-ul ATG-ului.  Cu toate acestea, lumina soarelui, medie este de aproximativ 10.000 de niti, așa incat chiar și un ecran super-luminos nu este suficient. Astfel este necesar cât mai mult contrast, care poate fi obtinut prin eliminarea reflexiei de suprafață a display-ului.

Deci, Dell a  folosit ceea ce site-ul lor numește “strat special anti-reflexie.” Ce au făcut ei in principiu: au  legat optic o foaie de sticla pe partea de sus a ecranului LCD, acoperind suprafața superioară a sticlei, cu o fasie  anti-reflexie (AR) de inalta calitate. Fasia previne reflectarea oricarei lumini, in timp ce invelisul  AR minimizeaza cantitatea de lumina reflectata de suprafata de sus a sticlei.

În general, metoda aplicata de Dell, reduce reflexia totală la 0,5%. Aceasta înseamnă că din luminozitatea de 10000 niti de soare în timpul unei zile seine, doar aproximativ 50 de niti sunt reflectati înapoi. Deci, o iluminare a ecranului care emite 500 niti, rata de contrast efectiva, este de 1 + (lumină emisa / lumina reflectata) adica 11:1. Comparand, spre exemplu, contrastul efectiv a unui ziar în lumina soarelui, de aproximativ 20:1, ceea ce nu este foarte departe de display-ul ATG-ului de 11:1. Imaginea de mai jos este o imagine reală, a ecranului Dell în lumina puternică a soarelui, luata cu un aparat foto DSLR Pentax de 10 megapixeli.

Concluzii

Echipamentele, cum ar fi Dell ATG, sunt interesante. Compania Dell nu pot avea zeci de ani de experiență în a face laptopuri din gama robustelor, insa experienta lor de proiectare și volumul de productie mare, demonstreaza că ei au acces la cele mai noi tehnologii, respectiv cele mai bune prețuri posibile. Costurile conteaza, precum și caracteristicile nemaipomenite a display-ului, numele Dell, serviciile și tehnologia folosita: ATG este raspunsul pentru mulți cei ce au nevoie de o masina care este mai durabil decat un laptop standard și pentru cei care doresc sa-si foloseasca laptopul in conditii extreme.



 

Category: Review

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.