Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Cum să prelungeşti durata de viaţă a acumulatorilor

Teoretic, principiul de utilizare al acumulatorilor Li-Ion şi Li-Po ar trebui să asigure o funcţionare permanentă. Totuşi, ciclurile de încărcare-descărcare, temperatura ambientală şi modul de depozitare afectează semnificativ durata de viaţă a acumulatorilor. Iată ce trebuie să faci pentru a prelungi durata de viaţă a bateriilor:

Cicluri de încărcare-descărcare

Unul dintre aspectele cheie este modul în care încarci acumulatorul, iar cel mai important sfat este să eviţi descărcarea completă a gadgetului. Motivul? Dacă laşi bateria să se descarce complet, există riscul ca aceasta să nu se mai poată încărca la capacitate maximă, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul acumulatorilor Li-Po. Astfel, este de preferat să încarci acumulatorul când acesta mai mare 20-30% din autonomie.

De asemenea, nu contează dacă bateria se încarcă la capacitate maximă sau dacă o scoţi din priză înainte de a indica un nivel de 100%, întrucât acest lucru nu afectează în niciun fel performanţa acestuia.

Un proces de încărcare-descărcare al bateriei poartă numele de ciclu. În general, producătorii stipulează că un acumulator are o durată de viaţă de 300-500 cicluri, însă numărul real al acestora este cu atât mai mare cu cât încarci acumulatorul mai des, conform tabelului de mai jos:

Grad de descarcare Numar de cicluri
100% 500
50% 1500
25% 2500
10% 4700

Depozitare şi temperatură

Numărul de cicluri nu este singurul care dictează durata de viaţă de acumulatorului. La fel de importante sunt şi modurile în care bateria este depozitată şi temperatura la care aceasta funcţionează.

Astfel, dacă nu vei utiliza acumulatorul o lungă perioadă de timp (de exemplu, dacă nu foloseşti deloc un telefon sau dacă foloseşti laptopul doar acasă şi îl alimentezi direct de la priză), trebuie să-l încarci la aproximativ 40% din capacitate, să-l scoţi din gadget şi să-l depozitezi la o temperatură de cel mult 25 de grade Celsius. Îl poţi depozita inclusiv în frigider la o temperatură de 2-4 grade, însă nu şi în congelator, unde temperaturile sunt negative.

Atenţie: dacă alimentezi laptopul direct de la priză şi păstrezi şi acumulatorul în el, acesta va rămâne mereu la capacitate 100% şi va suporta temperaturi foarte ridicate.

Tabelul de mai jos evidenţiază pierderea capacităţii unui acumulator în funcţie de gradul de încărcare şi de temperatură:

Temperatura Deteriorare la 40%* Deteriorare la 100%*
0 grade 2% pe an 6% pe an
25 grade 4% pe an 20% pe an
40 grade 15% pe an 35% pe an
60 grade 25% pe an 40% in trei luni

* Cu cât se deteriorează acumulatorul dacă este păstrat la un grad de încărcare de 40%, respectiv 100%.

Ce ne pregăteşte viitorul?

În ciuda aparenţelor, tehnologia acumulatorilor Li-Ion este într-o continuă dezvoltare, iar performanţele acestor baterii cresc cu aproximativ 6% pe an. Totuşi, acest progres este prea lent şi nu ţine pasul cu creşterea rapidă a performanţelor componentelor hardware disponibile în telefoanele mobile, laptopuri şi tablete.

bateriilaptop

Lucrurile încep însă încet-încet să se îmbunătăţească. Spre finalul anului trecut, o echipă de cercetări de la Lawrence Berkeley National Laboratory din California a realizat un anod dintr-un polimer care poate stoca de 8 ori mai multă energie, îmbunătăţind astfel autonomia şi durata de viaţă a acumulatorului.

Între timp, cercetătorii de la Universitatea Northwestern au reuşit să mărească de 10 ori capacitatea de stocare a unui acumulator Li-Ion după ce au reuşit să descopere o modalitate pentru care să sporească numărul şi mobilitatea ionilor.

De asemenea, Bill Gates a investit în compania Liquid Metal Battery, care dezvoltă un acumulator bazat pe metale lichide.

Astfel, chiar dacă pentru o bună perioadă de timp va trebui să ne mulţumim în continuare cu performanţele limitate ale acumulatorilor Li-Ion şi Li-Po, viitorul sună destul de promiţător chiar şi în acest domeniu.

Trebuie însă să acceptăm ideea că progresul în domeniu este unul destul de lent. Informaţii despre noi tehnologii pentru baterii apar frecvent, însă probabil că vor mai trece câţiva ani buni înainte de a ne bucura de o autonomie mai bună pentru gadgeturile noastre.

Concluzii

Modul de utilizare şi de depozitare a unei baterii au o influenţă majoră asupra duratei de viaţă a acesteia. Totuşi, regulile pentru îmbunătăţirea duratei de viaţă sunt simple şi uşor de respectat pentru a beneficia mai mult timp de acumulatorii prezenţi în gadgeturile pe care le folosim în viaţa de zi cu zi.

De asemenea, trebuie să respecţi câteva reguli şi pentru modul în care foloseşti telefonul, tableta sau laptopul, cu scopul de a creşte durata de utilizare a gadgetului cu o singură încărcare.

 

Tags: , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »