Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Cum ne comportam cu bateriile de laptop

Cînd trebuie încărcată/descărcată complet bateria ?

Dacă folosim baterii pe bază de litiu, existența așa-zisei memorii a bateriei nu este deloc reală, așa ceva există doar la bateriile mai vechi bazate pe nichel. Așa că descărcarea completă în mod intenționat, urmată de reîncărcarea bateriei nu se aplică, ba chiar este dăunătoare, după cum vom vedea mai jos. Bateriile moderne, pe litiu, pot fi încărcate pornind de la orice procentaj de descărcare, pentru că aceasta nu are urmări negative pentru baterie.

Este bine să țin bateria în laptop dacă îl folosesc la priză mereu ?

Nu este nimic greșit să ai o baterie complet încărcată și laptopul conectat la priză, pentru că de îndată ce încărcarea este completă, bateria este decuplată automat de la încărcare, iar laptopul funcționează doar pe energia din alimentatorul conectat. Totuși nu este bine să ții bateria în laptop dacă acesta se încălzește foarte tare.

La utilizare intensivă, care duce la încălzirea masivă (peste 60 de grade), bateria trebuie scoasă pentru a o feri de căldură.

Descărcări ale bateriei

Descărcări complete ale bateriilor (pînă se oprește PC-ul, la zero la sută), trebuie evitate, pentru că forțează bateria și chiar îi pot dăuna. Este recomandabil să facem descărcări parțiale pînă la 20-30 la sută din capacitate și încărcări frecvente, în locul descărcărilor complete urmate de încărcări complete. Cu alte cuvinte, putem să folosim laptopul pe baterie cînd este nevoie de asta, iar apoi să îl conectăm la priză imediat ce este posibil, fără să ne facem griji pentru baterie. Personal folosesc laptopul permanent conectat la priză, dar periodic (la două, trei săptămâni îl trec intenționat pe baterie pentru a mai face un ciclu de descărcare/încărcare), dar nu descarc niciodată complet bateria. Față de capacitatea inițială, bateria mea s-a deteriorat cu 30% în aproape doi ani.

Orice baterie de laptop are un senzor care indică gradul de încărcare. Cu timpul, acest senzor se decalibrează. Un senzor decalibrat poate duce la incidente nedorite. De exemplu, laptopul afișează că mai avem 15% din baterie, cînd de fapt avem mult mai puțin și putem ajunge să pierdem date, PC-ul oprindu-se brusc din acest motiv, nemaiavînd timp să salvăm documentele deschise. Unele laptopuri au în BIOS mecanisme de recalibrare a senzorului, care nu fac altceva decît să descarce bateria și să o reîncarce complet. Așa că, pentru a recalibra senzorul, la fiecare 30 de cicluri normale de descărcări uzuale ale bateriei, trebuie efectuată o descărcare completă urmată de o încărcare completă.

Ciclurile de încărcare/descărcare

Ciclurile de descărcare (sau încărcare) constau în utilizarea 100% a capacității bateriei, dar nu neapărat deodată. De exemplu, poți folosi laptopul câteva minute într-o zi pînă ce bateria ajunge la 50% și apoi să-l reîncarci complet. Dacă a doua zi repeți acest ciclu, să zicem, atunci, descărcând și a doua zi bateria doar la 50%, abia atunci se consideră un ciclu complet de descărcare (50%+50%), și nu două cicluri separate.

Cum facem o calibrare (descărcare completă) ?

httpv://www.youtube.com/watch?v=e-qX8qmHxnk

  •  cea mai potrivită cale este să folosim laptopul pe baterie continuu de la 100% baterie încărcată pînă la 3% capacitate. Pentru aceasta:
  • incărcăm bateria complet (100%), cu alimentatorul cuplat, timp în care putem folosi laptopul normal.
  • o lăsăm să stea încărcată cel puțin două ore, timp în care putem folosi laptopul normal, conectat la priză.
  • apoi mergem la Power Options în Control Panel și configurăm PC-ul să treacă pe hibernare cînd se ajunge la 3% capacitate baterie rămasă.
  • scoatem alimentatorul și lăsăm PC-ul pornit non-stop, până trece singur pe hibernare. Putem folosi laptopul normal în acest timp.
  • odată ce trece în hibernare, îl lăsăm cel puțin 5 ore așa.
  • după aceea conectăm alimentatorul și punem bateria să se încarce complet. Putem folosi laptopul normal în acest timp.

Cum stochez bateria dacă nu o folosesc mai mult timp ?

Pentru a stoca bateria mai mult timp, este recomandat să o descărcăm pînă la 40% capacitate rămasă și să o depozităm într-un loc uscat și răcoros. Temperatura ideală este în gama 0-10 grade Celsius, se poate păstra și la frigider, dacă este bine ferită de umiditate, însă.

Ce sa fac atunci cand folosesc laptopul pe baterie , pentru ca acesta sa ma tina cat mai mult ?

  • opreste conexiunea WIFI si BlueTooth-ul
  • pastreaza bacteria si conectorii ei curati
  • deconecteaza toate dispozitivele externe precum modemuri de internet sau dispositive de tip USB
  • ajusteaza luminozitatea ecranului , cu cat e mai putin luminous cu atat salvezi mai multa energie
  • redu volumul difuzoarelor

 

LONG LIFE TO THE … BATTERY

 

Tags: ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.