Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Cum alegem tastatura potrivită?

Cum alegem tastatura potrivită?

Nu doar mouse-ul este componenta periferică de care avem nevoie pentru a interacționa cu calculatorul. Tastatura se încadrează în aceeași categorie, fiind la fel de utilă. 

Pentru început, vom vorbi despre tipurile de tastaturi, după care ne vom concentra atenția asupra destinațiilor pe care le poate avea. Așadar, în funcție de modul de conectare la calculator, tastatura poate fi de două tipuri:

  1. Tastatură cu fir – Este primul tip de tastatură care a apărut pe piață, fiind considerată și cea mai prietenoasă. Este ușor de conectat cu calculatorul, accesibilă la preț, mai rapidă și nu se deconectează aleatoriu.
  2. Tastatură fără fir – acest tip de tastatură este utilă atunci când firele din jurul calculatorului ne încurcă prea tare și când dorim să accesăm calculatorul de la o anumită distanță. Unele tipuri de tastaturi fără fir se conectează prin Bluetooth, în timp ce altele prin undă radio. Despre preț, putem spune că este puțin mai mare decât al celor cu fir.

În funcție de destinație, există mai multe tipuri de tastaturi:

  1. Tastatură office – este acel tip de tastatură care nu vine cu nici o funcție în plus, nu excelează la capitolul performanță și au un design simplu. Sunt și cele mai accesibile de pe piață.
  2. Tastatură gaming – este cel mai dezvoltat tip de tastatură, având diverse funcții și un design aparte. Sunt foarte solide, rezistente la multiple tastări și se pot folosi cu ușurință chiar și în programele grafice și de editare. Prețul ridicat este justificat în totalitate.
  3. Tastatură mecanică – este un tip de tastatură care și-a recăpătat notorietate mai ales în rândul gamerilor. Dacă ar fi să facem o analiză între acest tip și o tastatură clasică, atunci diferența se va vedea la tipul de circuit. Tastatura mecanică are pentru fiecare tastă în parte un circuit electronic dotat cu un arc mecanic, care închide circuitul atunci când tasta este apăsată, semnalând astfel tastarea ei. Distanța de înregistrare este mai mică, motiv pentru care nu necisită apăsarea tastei până la capăt. 
  4. Tastatură portabilă pentru tabletă și telefon mobil – se conectează prin Bluetooth și au dimensiuni mai mici decât cele normale. Sunt potrivite pentru transport, fiind foarte ușoare. Nu au bloc numeric sau rând de taste funcționale.

CARACTERISTICI DE CARE SĂ ȚI CONT ÎNAINTE DE A ACHIZIȚIONA O TASTATURĂ NOUĂ:

Layout-ul – poziționarea tastelor. În România, cele mai răspândite tastaturi sunt cele QWERTY (layout internațional – limba engleză) sau QWERTZ (layout pentru limba română). Diferența între aceste tipuri constă în inversarea tastelor Z și Y. 

Blocul numeric – se referă la zona din partea dreapta a tastaturii, care poate dispune sau nu de taste numerice. 

Cursa tastelor – ține de modul de apăsare al tastei până când aceasta se înregistrează. 

Conectivitate – cele cu conectivitate prin fir cu USB sau cele cu conecțiune prin unde radio sau Bluetooth. 

Zgomotul produs de tastare – cele mai silențioase sunt cele de la laptop, însă nu este o regulă. 

Picioare ajustabile – modul de poziționare al tastaturii, care permite înclinarea.

Iluminare – este o funcție care te ajută pe timp de noapte pentru a vedea mai bine tastele. 

Conectori extra – care permit conectarea perifericelor direct la tastatură.

Rezistența la lichide – pentru o curățare mai profundă la nevoie.

Materialul de fabricație – ABS sau PBT. Tastaturile fabricate din PBT sunt mai rezistente. 

Posibilitatea de programare – vorbim aici despre tastaturile gaming, care permit programarea tastelor suplimentare.

Funcția anti-ghosting – posibilitatea de a apăsa mai multe taste simultan.

Am omis vreo caracteristică? Lasă-ne un comentariu!

Te invităm în magazinul online cu o gamă variată de tastaturi.

 

 

Tags: , , ,

Category: Cum sa...know-how, Uncategorized

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »