Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Core i3 vs i5 vs i7

Daca sunteti intr-un magazin pentru a cumpara un calculator si cautati cea mai buna performanta pentru banii disponibili, probabil va-ti intrebat: “Care este diferenta dintre Dual Core si un Quad Core si ceea dintre i3, i5 si i7?”

Acest ghid ofera o explicatie de baza a acestor cinci tipuri de procesoare si va vor ajuta sa stabiliti care este cel mai bun pentru nevoile dumneavoastra.

Inainte sa mergem mai departe, ar trebui sa clarificam faptul ca, compararea i7 Quad Core nu este la fel de simplu precum pare, acestea neputand fi comparate complet. Veti vedea in timp ce veti citi mai departe.

Ce este un procesor?

Procesorul sau Central Processing Unit(CPU) este componenta PC-ului care îndeplineste instructiunile date de catre sistemul de operare instalat (Windows.) Ganditi-va la procesor ca la un creier care primeste instructiuni si mesaje (de exemplu, “Ardeeee!”) si trimite instructiuni la alte componente hardware (de exemplu “mana: ridica mana” sau “gura: deschisa; corzile vocale: tipa”).

Ce este un nucleu?

Un procesor standard are un singur nucleu(single-core.). Procesoarele single coreproceseaza o singura instructiune la un moment dat (desi nu utilizeaza conducte interne, care permit mai multe instructiuni, care pot fi prelucrate împreuna, cu toate acestea, ele ruleaza cate unul la un moment dat).

Ce este un procesor Multi-Core?

Un procesor multi-core este compus din doua sau mai multe nuclee independente, fiecare capabil sa proceseze instructiuni individuale. Un procesor dual-core contine doua nuclee, un procesor quad-core contine patru nuclee si un procesor hexa-core contine sase nuclee.


De ce am nevoie de mai multe nuclee?

Nucleele multiple pot fi folosite pentru a rula doua programe deodata si atunci când un program mai intensiv se executa (AV scan, conversie video, CD ripping, etc.) puteti utiliza alt nucleu pentru a rula browser-ul dvs.(de exemplu pentru a verifica adresa dvs. de email).

Mai multe nuclee vor straluci cu adevarat atunci când utilizati un program care utilizeaza mai mult de un nucleu (numit Parallelization) pentru a imbunatati eficienta programului. Programe precum software de grafica, jocuri etc. pot rula mai multe instructiuni în acelasi timp si sa livreze mai rapid rezultatele.

Deci, daca utilizati software-uri care folosesc procesorul intens, nucleele multiple va vor oferi probabil o experienta mai buna atunci cand utilizati PC-ul. Daca utilizati PC-ul dvs. pentru a verifica e-mailurile si pentru a privi un video ocazional, chiar nu aveti nevoie de un procesor multi-core.

Cate nuclee au procesoarele i3, i5 si i7?

  • Un procesor dual-core are doua nuclee.
  • Un procesor Quad-core are patru nuclee.
  • Un procesor i3 are 2 nuclee.
  • Un procesor i5 are 2 sau 4 nuclee (în functie de model).
  • Un procesor i7 are 2, 4 sau 6 nuclee (în functie de model).

Inainte sa apara arhitectura Sandy Bridge, alegerea unui procesor Intel Core i3, i5 si i7 era foarte dificila. Era dificil de explicat, deoarece Intel nu a impartit intr-adevar caracteristicile de-a lungul brandurilor in mod egal. Procesoarele din acelasi brand, cateodata nici macar nu foloseau acelasi socket. Acest lucru a facut explicarea diferentelor intre procesoare extrem de dificila.

Dupa ce Intel a introdus arhitectura Sandy Bridge, Intel a relansat produsele sale folosind aceleasi branduri Core i3, i5 si i7, dar cu produse noi introduse. Pentru a reprezenta acest lucru, Intel s-a mutat la o schema de denumire de 4 numere, procesoarele fiind numerotate 2100, 2500, etc.

Seria Core i3

Linia de procesoare Intel Core i3 a fost întotdeauna o optiune de buget. Aceste procesoare ramân dual-core, spre deosebire de restul liniei, care este alcatuita din procesoare quad core. Procesoarele Intel Core i3, de asemenea, au multe caracteristici limitate.
Principala caracteristica pastrata de procesoarele Core i3 este Turbo Boost, o caracteristica de overclocking dinamic disponibila pe cele mai multe procesoare Intel. Acest lucru, alaturi de designul dual-core, se adauga la diferenta de performanta dintre procesoarele Core i3, i5 si i7.

Procesoare Core i3 nu au, de asemenea, tehnologia Intel vPro virtualizaton si tehnologia de accelerare a criptarii AES. Aceste caracteristici va vor dezavantaja putin ca utilizator mediu, si oricum se potrivesc si utilizatorilor din intreprinderi. Totusi, lipsa acestor caracteristici ar trebui sa fie pastrata in minte.

O caracteristica pe care Core i3 o are -si i5 nu – este Hyper-Threading. Aceasta este tehnologia Intel de duplicare logica a nucleelor care permite fiecarui nucleu fizic pentru a fi utilizat ca doua nuclee logice. Rezultatul acestui fapt este ca Windows va afisa un procesor dual-core Core i3 ca si cum ar fi un quad-core.

In cele din urma, Core i3 are procesorul grafic integrat limitat la o viteza maxima de clock de 1100 MHz si toate procesoarele Core i3 au IGP seria 2000, care este limitat la 6 nuclee de executie. Acest lucru va duce la performante usor mai mici decat cu un IGP normal, dar diferenta este mica in multe situatii.

Seria Core i5

Intel a folosit doua linii diferite pentru a imparti brandul Core i5, dintre care una era dual-core si una era quad-core. Acest lucru a fost putin confuz pentru cumparatori.
Din fericire, acum toate procesoarele Sandy Bridge Core i5 sunt procesoare quad-core, toate au Turbo Boost dar nu dispun de Hyper-Threading. Cele mai multe dintre procesoare Core i5, in afara de seria K, au acelasi seria IGP 2000, cu o viteza maxima de clock de 1100 MHz si sase nuclee de executie.

 

In lupta dintre cele 3 procesoare, procesorul Core i5 este acum optiunea principala, indiferent de produsul pe care il cumparati. Singura diferenta substantiala intre optiunile Core i5 este viteza de clock, care variaza de la 2,8 GHz la 3,3 GHz. Evident, produsele cu o viteza de clock mai mare sunt mai scumpe decat cele care sunt mai lente.

Seria Core i7 


Si seria Intel Core i7 a fost putin curatata. De fapt, aceasta a fost curatata poate prea mult, deoarece in acest moment Intel ofera doar cinci processoare desktop Sandy Bridge Core i7, modelele fiind:i7-2600, i7-2600S, i7-2600K, i7-2700K, i7-3820.

Aceste procesoare sunt practic identice cu Core i5. Ele au viteza de clock de baza cu 100 MHz mai mare, care este neimportanta in majoritatea situatiilor. Diferenta reala este adaugarea tehnologiei Hyper-Threading pe Core i7, ceea ce inseamna ca procesorul va aparea ca un procesor 8-core in Windows. Acest lucru imbunatateste performanta si poate duce la o crestere substantiala daca utilizati un program care este capabil sa profite de cele 8 thread-uri.

Desigur, cele mai multe programe nu pot profita de 8 thread-uri. Aceste procesoare sunt concepute pentru cei din intreprinderele mari sau cei care folosesc aplicatii avansate de editare video – programe de redare 3D, programe de editare foto, precum si programe stiintifice. Un utilizator mediu este putin probabil poata beneficia din plin de functia Hyper-Threading.
IGP-ul pe procesoare Core i7 poate ajunge la viteza de clock maxima de 1350 MHz. Asa cum am spus mai inainte aceasta diferenta este in mare parte neimportanta atunci cand se masoara în performanta din lumea reala.

Procesoarele din seria K

Mai tarziu Intel a introdus seria “K”. Aceste procesoare au multiplicatorul deblocat, ceea ce duce la un overclocking mai usor. Intel a pastrat aceasta linie de produse vie cu noua arhitectura Sandy Bridge, prin introducerea unor procesoare Core i5 si i7 la seria K. Acum pe langa multiplicatorul deblocat ele au, de asemenea, o noua caracteristica – procesoare grafice integrate mai bune.

Acum, procesoarele au IGP din seria 3000, care au 12 nuclee de executie in loc de 6. Viteza de clock maxima ramane limitata la marca procesorului – Core i5 K este limitat la 1100 MHz, in timp ce Core i7 K poate ajunge la 1350 MHz. Nucleele de executie suplimentare poate duce la o performanta mai buna in jocuri, dar, sincer IGP-ul nu se potriveste pentru jocurile desktop.

Socket si Chipset

Socket-urile si chipset-urile erau o piedica pentru cei care doreau sa-si construiasca un nou sistem cu un procesor Intel Core. Procesoare diferite din aceeasi marca foloseau socket-uri diferite.
Acum nu mai este cazul. Toate procesoarele Intel Sandy Bridge utilizeaza acelasi socket LGA 1155 si sunt compatibile cu noile chipset-uri P67, H67, B65, H61, Q67 si Z68.

Sfaturi de achizitionare

Linia de procesoare Intel Core i5 ramane cea mai potrivita. Procesoarele quad-core i5 sunt extrem de rapide si au toate caracteristicile importante, cum ar fi Turbo Boost. De asemenea, are si un pret rezonabil, un i5-2500K de 3.3 GHz costa in jur de 900 lei. Asta nu este o afacere, dar avand in vedere performanta – care este mult mai mare decat precedentele procesoare Intel Core i5 si AMD quad-core – este un pret bun.

Totusi, procesorul i3 ar trebui si el sa fie luat in considerare daca nu sunteti in cautarea unei performante high-end. Am ajuns la punctul la care un procesor de baza s-a dovedit capabil sa ofere o performanta adecvata pentru sarcinile de zi cu zi, cum ar fi video HD, codare video de baza si aplicatii de productivitate, care sunt usor de suportat de catre i3, care este si mai putin costisitor fiind in jur de 600 lei.

In cele din urma, a mai ramas i7. In lupta i3 vs i5 vs i7, Core i7 este cel mai greu de recomandat. Hyper-Threading este foarte bun, dar numai daca utilizati aplicatii specifice, care pot profita de 8 thread-uri. Daca nu, nu este un motiv de a achizitiona un asemenea procesor.

Motivul pentru care cititi acest ghid este pentru a afla ce tip de procesor aveti nevoie. Vreau sa dau un raspuns simplu si, daca aveti ceva de spus, va rugam sa ne spui in sectiunea comentarii. Ca si in cazul tuturor componentelor computerului, tipul de procesor de care aveti nevoie depinde de nevoile dumneavoastra, cat timp doriti sa folositi computerul, precum si bugetul dumneavoastra.

Iata o defalcare foarte simpla a ceea ce ar trebui sa caute sa cumperati in functie de necesitatile dumneavostra. Toate sugestiile presupun veti cumpera un PC deja montat (astfel incat nu va trebui sa va faceti griji in legatura cu placa de baza si specificatiile RAM si nu va trebui sa va faceti griji cu privire la compatibilitatea de upgrade).

Daca:

  • Folositi procesoare de text, calcul tabelar, ascultati muzica de multe ori si vizionati filme, achizitionati un procesor dual core sau i3.
  • Jucati jocuri ocazional si sunteti multumiti cu rezolutie mai mica si grafica de calitate inferioara (sugestia mea presupune procesorul grafic de pe PC-ul pre-construite se va potrivi pentru sugestiile procesorului), vizionati filme HD, etc., achizitionati un dual-core sau i5.
  • Daca veti face editari grafice, creati muzica, programati (si compilati), vizionati filme HD, si va plac jocurile cu grafica ridicata, achizitionati un quad core, i5 sau i7.
  • Daca va place sa folositi cele mai bune hardware-uri si sa se jucati jocuri la rezolutii foarte mari, achizitionati un i7 Extreme.

 

Tags: , ,

Category: Cum sa...know-how, Stiri IT & tehnologie, Uncategorized

About the Author: Eu nu sufar de prostie ... chiar ma bucur de ea in fiecare zi :))

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »