Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Computex prezinta tehnologiile viitorului

Laptopuri cam jumătate din dimensiunile modelelor actuale, dotate cu chip-uri mai rapide, mai puternice și care consumă mult mai puțin, îmbunătățiri în domeniul comunicărilor wireless, camere video 3D integrate în laptopuri, au reprezentat vedetele expoziției Taipei International Information Technology Show. Tehnologiile prezentate la Computex sunt considerate începutul unei noi generații tehnologice, cu o expandare foarte mare în viitor.

Laptopuri și tablete mai subțiri și cu luminozitate mai mare

Începând de la sfârșitul acestui an, utilizatorii vor putea beneficia de experiența unor computere performante în tablete mai subțiri decât ultimul iPad, la care vor putea fi atașate tastaturi de grosimea unei foi de hârtie, transformând astfel tabletele în laptopuri mai subțiri decât MacBook Air.

Un astfel de produs este Transformer T300 Chi dual-function de la Asus, care are 6,8 milimetri grosime. Intel a prezentat design-ul pentru tablete Llama Mountain, care are doar 7,2 milimetri grosime. Sunt dotate cu procesoare Core M de ultimă generație, anunțate la târg, nu cu procesoare Atom cu consummic, care fuseseră concepute ca procesoare care sacrifică puterea de procesoare pentru a salva consumul de curent.

BpG9ed5IQAAC4aO (1)

Tehnologie wireless avansată

Intel abordează în sfârșit marea problemă a cablurilor: promite ca, începând din 2016, să elibereze computerele de orice necesitate de conectare cu cabluri. Compania dezvoltă tehnologii de comunicare a computerelor cu monitoarele, cu tastaturile și cu toate celelalte periferice, ceea ce ar permite utilizatorilor să scape de porturi și cabluri USB, HDMI sau DisplayPort. Intel intenționează să introducă tehnologia WiGig – considerată de trei ori mai rapidă decât tehnologiile actuale 802.11ac și Wi-Fi – în toate echipamentele pe care le creează, inclusiv în echipamente de calcul și monitoare, înlocuind astfel tehnologia Thunderbolt.

Încărcare wireless

Tot Intel sunt cei care dezvoltă o tehnologie pentru încărcarea wireless a laptopurilor. Compania s-a aliat cu grupul A4WP, care promovează încărcarea wireless prin rezonanță magnetică a echipamentelor, prin plasarea lor pe stații de încărcare. Lenovo, Dell sau Fujitsu s-au înscris și ei în grupul A4WP, ceea ce reprezintă practic garanția faptului că această tehnologie va fi disponibilă în viitorul foarte apropiat.

Un singur încărcător

În ce privește încărcarea prin cablu, portul USB ar putea deveni portul universal de încărcare pentru toate echipamentele din casă, în cazul în care organizația de implementare de standarde USB Implementers Forum reușește să-și impună viziunea. Specificațiile USB 3.0 pot oferi un flux de putere de 100 Wați, ceea ce înseamnă că potențial ar exista. Alte tehnologii prezentate la Computex, precum DockPort, au un asemenea potențial de încărcare.

Computere interactive.

În viitorul apropiat, tehnologiile de interacționare cu computerele, bazate pe gesturi și recunoaștere, asemănătoare cu tehnologia Kinect, vor fi mult mai răspândite. O demonstrație a AMD care a implicat jocurile Candy Crush și Angry Birds a implicat gesturi ale mâinii, însă computerul a întârziat să răspundă. Tehnologia a implicat o cameră video care captura mișcările utilizatorului, le procesa cu ajutorul unui algoritm, iar gesturile erau reflectate în joc.

Intenția celor de la Intel este de a duce un pas înainte această tehnologie, prin proiectul Perceptual Computing, care permite procesarea informației provenită de la mai multe tipuri de senzori pentru a crea o interacțiune mai ușoară între computer și utilizator. PC-urile cu camere 3D, care vor intra pe piață la sfârșitul acestui an, vor fi capabile să urmărească mișcările, să recunoască emoțiile umane, precum și să înregistreze și să proceseze obiceiuri. În acest moment există deja aplicații aflate în proces de dezvoltare, care vor încorpora aceste abilități.

Memorii mai rapide

Sfârșitul standardului DDR3 este aproape, iar generația DDR4 ar putea fi ultima din gama de memorii nonvolatile pentru computere. Module DDR4 au fost prezentate la Taipei de Crucial și de Adata, iar Intel promite să livreze în al treilea trimestru ala cestui an servere și stații de joc cu DDR4. Noua generație de memorii oferă cu 50% mai multă lățime de bandă și este cu 35% mai eficientă din punct de vedere energetic decât generația DDR3. Totuși, primele ediții de module de memorie DDR4 ar putea să aibă prețuri prohibitive pentru consumatorii casnici, dar nu pentru mult timp, acestea urmând să scadă odată cu extinderea utilizării standardului.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »