Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

41 ani de la aparitia mouse-ului

Wireless, cu cinci butoane si laser, poate urmari cu acuratete miscarile si la viteze de 2 metri pe secunda. Acesta este mouse-ul folosit in prezent, un dispozitiv utilizat cu atata usurinta incat s-ar crede ca exista de foarte mult timp.

Insa, mouse-ul a inceput sa aiba cu adevarat succes de abia in a doua jumatate a anilor 1980, dupa aparitia computerelor Apple Macintosh.

Cu toate acestea, ideea unui dispozitiv care sa urmareasca miscarile mainii a aparut inca din 1952, primul aparat de acest tip fiind inventat de Tom Cranston, Fred Longstaff si Kenyon Taylor, fiind un proiect secret al Marinei canadiene, folosit intr-un sistem complicat ce aduna date despre pozitia navelor.

Inventatorul mouse-ul pentru computer este Douglas Engelbart, care a construit un prototip in 1963, ajutat de colegul sau de la Institutul de Cercetare Stanford, Bill English. Inventia era parte dintr-un proiect amplu derulat de Engelbart, menit a imbunatati intelectul uman.

Engelbart a facut prima demonstratie cu un mouse adevarat de abia pe data de 9 decembrie 1968, intr-o prezentare de 90 de minute a sistemului NLS (oN-Line System), la conferinta Joint Computer, din San Francisco, in fata a 1.000 de profesionisti din domeniu. De altfel, mouse-ul era doar una dintre investiile prezentate, pe langa hypertext, legaturile dinamice si comunicarea la distanta cu alta persoana, printr-o retea (precursorul messenger-ului).

Denumirea de mouse (soarece) i-a fost data din cauza firului din spatele dispozitivului, ce semana cu o codita.

Primul mouse modern, cu bila, a fost inventat de Bill English, in 1972, in timp ce lucra pentru Xerox PARC (Palo Alto Research Center) si a fost utilizat pentru prima data pentru computerul Xerox Alto, in 1973, primul ce dispunea de o interfata grafica.

A mai durat, insa, opt ani pana la comercializarea sa, fiind distribuit odata cu sistemul Xerox 8010 Star. Insa nu a avut succes pana la aparitia Apple Macintosh, in 1984.

Design-ul castigator de mouse a fost inventat la Scoala Politehnica Federala din Lausanne, inspirat de profesorul Jean-Daniel Nicoud si fabricat de inginerul Andre Guignard. Noul mouse avea o singura bila de cauciuc si trei butoane. In 1985, Rene Sommer a adaugat un microprocesor, o componenta esentiala.

Primele modele de mouse optic au aparut tot in anii 1980, unul fiind inventat de Steve Kirsch, de la MIT, si Mouse Systems Corporation. Acesta folosea un LED si un senzor ce detecta liniile tiparite pe o suprafata metalica speciala.

Un alt model a fost inventat de Richard F. Lyon si vandut de Xerox. Acesta folosea un senzor pentru lumina vizibila, ce urmarea punctele luminoase pe un camp negru, tiparit pe hartie.

Mouse-ul optic modern poate functiona pe aproape orice suprafata, cu ajutorul unui senzor ce fotografiaza respectiva suprafata foarte des.

Mouse-ul cu laser, ce foloseste raze infrarosii in locul LED-ului, a fost livrat, pentru prima data, de Sun Microsystem, cu serverele Sun SPARCstation. Au inceput sa fie disponibile pentru consumatori de abia in 2004, cand Logitech, in colaborare cu Agilent Technologies, a lansat MX 1000. Spre deosebire de cel cu LED, mouse-ul cu laser are o rezolutie mult mai mare, fiind mult mai exact.

sursa

zp8497586rq

Tags:

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »