Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

26 de terabiţi pe secundă

Record de viteză în transferul datelor: 26 de terabiţi pe secundă!

O echipă de cercetători a stabilit un nou record de transferare a datelor cu ajutorul unui singur laser: 26 terabiţi pe secundă. Cu ajutorul unei astfel de viteze, întreaga colecţie a Bibiotecii Congresului ar putea fi descărcată în zece secunde.

Secretul este de a utiliza un algoritm FFT (fast Fourier transform) pentru a descompune lumina unui laser în mai mult de 300 de culori, fiecare dintre ele fiind codată cu propria informaţie.

În timp ce tehnologia timpurie a fibrelor optice codează un şir de date pe o singură culoare a fasciculului de lumină transmis de fibră, noua tehnologie foloseşte o serie de îmbunătăţiri pentru a creşte cantitatea datelor transferate.

Printre noile tehnologii se numără şi OFDM (orthogonal frequency division multiplexing), cea care are nevoie de un număr mare de lasere pentru a coda diferite şiruri de date pe culori diferite ale fasciculului de lumină şi care sunt transmise împreuna prin fibra optică.

La capătul de primire, un set de lasere oscilatoare sunt folosite pentru a capta semnalele luminoase şi pentru a inversa procesul.

În timp ce cantitatea de date ce poate fi transmisă cu ajutorul acestui proces este limitată doar de numărul de lasere disponibile, se ia în calcul şi costul necesar pentru punerea în aplicare a acestei tehnologii.

Deja a fost demonstrat într-un experiment că se pot transmite 100 de terabiţi pe secundă. Problema este că pentru acel experiment s-au folosit 370 de lasere, ceea ce este foarte costisitor“, a declarat Wolfang Freude, un coautor al studiului de la Karlsruhe Institute of Technology, Germania.

În schimb, profesorul Freude şi colegii săi au încercat să creeze un sistem de de trasnfer a unei cantităţi de date comparabile, folosindu-se doar de un laser cu impulsuri extrem de scurte. În cadrul acestor impulsuri sunt transmise o serie de culori discrete cunoscute sub numele de “pieptene de frecvenţă”.

Atunci când aceste pulsaţii sunt transmise printr-o fibră optică, diferite culori pot fi adăugate sau scăzute, amestecul dintre acestea ducând la crearea a 325 de culori diferite, fiecare fiind codată cu propriile date.

Anul trecut, profesorul Freude şi colegii săi au fost primii care au demonstrat cum se pot folosi un număr mic de lasere pentru transmiterea unei cantităţi de 10 terabiţi de date pe secundă.

În actualul experiment, echipa a transmis semnalele de-a lungul unei fibre optice de 50 km lungime şi a implementat propriul transformator FFT pentru decodarea datelor.

FFT este un cunoscut algoritm matematic ce poate extrage diferite coduri de la un fascicul luminos de intrare, bazat pe timpul la care diferitele informaţii ajung de la sursă.

Echipa a reuşit să realizeze un sistem optic ce imparte fasciculului de intrare în căi diferite, care ajung la momente diferite şi care sunt recombinate şi decodate la sosire. Astfel se creează o înşiruire de date ce trebuie organizate şi despre care se ştie că ajung la momente diferite la capătul fibrei optice.

Profesorul Freude susţine că modelul actual surclasează celelalte abordări prin simpla modificare a timpilor de întârziere. Această tehnologie ar putea fi integrată într-un chip de silicon, realizând un bun candidat pentru uzul comercial.

Ideea este una complexă, dar profesorul consideră că cererea pentru aceste dispozitive va creşte odată cu inovaţia driverelor.

 

Această tehnică a fost descrisă în Jurnalul Nature Photonics.

Sursa: BBC News

Tags: , , , , , ,

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author: Madd Electronics Iasi - Magazin Strada Pacurari Nr.142

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.