Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Telefonia mobila dauneaza GRAV sanatatii!!!

Un raport al International Air Transport Association confirmă cu date reale temerile multora dintre operatorii liniilor aeriene, care îşi îndeamnă călătorii să închidă telefoanele mobile şi orice alte echipamente electronicecare ar p

utea interfera cu sistemele responsabile de buna funcţionare a avionului.

Nu mai puţin de 75 incidente care au avut loc la bordul avioanelor de linie au fost clasificate ca având drept cauză directă interferenţele provenite de la telefoane mobile sau alte dispozitive electronice. Dintre incidentele produseîntre anii 2003 – 2009, cel puţin 26 au afectat buna funcţionare a echipamentelor responsabile de controlul suprafeţelor de zbor, prezentând un pericol iminent pentru siguranţa zborului.

 

Studiu: telefoanele mobile chiar pot prăbuşi avioane

 

Totuşi, multe din dovezile prezentate în raport sunt mai degrabă relatări ale piloţilor şi nu au o bază ştiinţifică prin care să poată fi stabilită în mod concret cauza producerii incidentelor:

La altitudinea de aproximativ 1400 metri pilotul automat s-a decuplat singur, urmat de aprinderea indicatorilor de avertizare. Însoţitorii de zbor au fost îndrumaţi să verifice dacă există pasageri care utilizează echipamente electronice. Aceştia au raportat patru pasageri care operează dispozitive electronice (un telefon şi trei iPod-uri).

În fiecare din cazurile citate a fost indicat că oprirea tuturor dispozitivelor electronice la insistenţele însoţitorilor de zbor a dus la reluarea bunei funcţionări a echipamentelor de zbor afectate.

Dave Carson, reprezentant al companiei Boeing, a afirmat pentru ABC Newscă simpla activare a unui telefon mobil într-un moment critic al zborului, cum sunt manevrele de aterizare/decolare, poate crea haos printre echipamentele electronice din cabina piloţilor. Unii dintre senzorii electronici folosiţi pentru monitorizarea diverselor subansamble sunt montaţi chiar în pereţii cabinelor care adăpostesc pasagerii, putând exista situaţii în care aceştia se află la doar centimetrii de antena unui telefon mobil. În timp ce avioanele de generaţie mai nouă sunt în general suficient de bine ecranate pentru a preveni apariţia interferenţelor, avioanele vechi sunt mult mai vulnerabile.

Carson a demonstrat apoi într-o cameră de test Boeing, modul în care semnalele provenite de la dispozitive BlackBerry, iPhone şi iPad, ar putea crea afecta echipamentele electronice ale avioanelor.

Din păcate mulţi dintre pasageri aleg să ignore cu bună ştiinţă recomandările personalului de zbor, crezând că astfel de incidentele cauzate de interferenţe cu echipamente electronice sunt simple mituri, sau o dovadă exagerată de atitudine preventivă din partea companiilor aeriene.

Sursa: News.cnet.com

 

Category: Ganduri libere, Stiri IT & tehnologie

About the Author: Madd Electronics Timisoara - Magazin Strada Socrate Nr. 2

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.