Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Review: Ce software de backup pentru calculator folosim

Astazi ne-am propus sa analizam cateva programe de calculator, dedicate pentru efectuarea de backup intr-un mod cat mai sigur al informatiilor de pe acestea, informatii la care tineti, sau care sunt necesare pentru o utilizare ulterioara.
Programele dedicate au aparut ca si necesitate, pentru ca solutia “clasica” presupune de cele mai multe ori utilizarea unor solutii de stocare externe, ori utilizarea multor DVD-uri blank, insa aici dezavantajul principal este dat de caracterul “manual” (preferat si de noi in cazul unor informatii precis determinate).
Cu ajutorul programelor dedicate pentru aceasta, nu aveti altceva de facut decat sa le instalati, si sa le configurati o singura data cu parametrii doriti (ce tip de fisiere sa fie salvate, ce foldere sau ce drive-uri din sistem), pentru ca ulterior acesta va efectua back-up ul la intervalele preconfigurate de utilizator, singurul aspect care mai ramane de luat in seama fiind spatiul liber in care programul isi plaseaza fisierele rezultate.
Iarasi, aceste programe isi gasesc pe deplin utilitatea in cazul in care back-up-ul se  face la o firma, pentru ca informatiile utile sunt foarte multe ca si volum si ar fi o munca titanica sa fie salvat fiecare fisier in parte.
Alte optiuni de care sa tinem cont ar fi posibilitatea de a crea cu ajutorul sau discuri de pe care putem sa bootam “vechiul” sistem de operare, in cazul in care informatiile sunt complet distruse sau vechiul hard-disc a fost stricat in asa masura incat nu mai “contine” informatii, sau sa ne dea posibilitatea de a formata complet o partitie sau o intreaga unitate hard-disc (in cazul unei infectii cu virusi de exemplu) si alt element care ne intereseaza cu siguranta, este timpul necesar pentru efectuarea sau incarcarea unei imagini de backup.
Mai jos puteti vedea o clasificare a acestor programe in functie deavanrajele pe care le ofera fiecare.

•    Norton Ghost

Un foarte cunoscut program pentru asa ceva este Norton Ghost care insa are un pret pe masura, fiind cea mai scumpa alternativa dintre toate programele de acest tip, normal, probabil trebuie platit ceva in plus atunci cand avem de-a face cu o companie precum Symantec, insa pe langa pretul mai mare, acesta mai are cateva neajunsuri: in primul rand ii lipseste posibilitatea de a crea, sterge, sau formata o partitie de pe calculator, motiv pentru care nu este un program complet din acest punct de vedere.
Tot intre lipsuri amintim un timp destul de mare pentru a reface o imagine deja facuta a unui sistem precum si la refacerea sistemului de pe o unitate de stocare din retea.

•    O&O 3 Disc Image Professional

Pe un loc imediat superior avem de-a face cu acest software, al carui principal dezavantaj este lipsa suportului pentru Linux, pentru ca functionalitatea este foarte buna in afara de acest minus.
O alta problema care ar trebui cu siguranta rezolvata este accesibilitatea, pentru ca el poate ridica probleme utilizatorilor mai novici in domeniul IT, insa cu putina “cultura” in domeniul calculatoarelor este suficient pentru a va putea descurca fara prea mari probleme.
Un plus al programului de la compania Symantec este pretul, cu mai mult de 50 de procente mai mic decat al acestuia, foarte important pentru utilizatorul casnic.
•    Farstone Drive Clone 7 Pro

Acest program, desi superior in perfomante are acelasi minus ca primul program aratat, nu administreaza foarte bine partitiile din calculator, fiind necesar un alt program dedicat pentru aceasta.
Ca si functionalitate nu exista nimic negativ, pentru ca are o foarte mare versatilitate, functionand inclusiv cu formatul de fisiere proprietar Linux.
Elementul extrem de negativ este de mentionat la capitolul suport (desi pentru multi dintre romanii nevorbitori de engleza este egal cu zero) lipsa unei linii telefonice dedicate pentru clientii lor, singurele variante vor fi astfel doar e-mail-ul in cazul in care aveti probleme, rezolvarea venind in maximum 2 zile lucratoare.

•    Paragon Drive Backup 9.0

Pe locul al doilea regasim acest program, care este aproape complet, pentru ca implementeaza cam tot ce este nevoie la un astfel de program, singura “lipsa” fiind dificultatea de reface imagini de backup pe mai multe statii.
Un punct pozitiv este ca acesta are o versiune free, pentru utilizarea acestuia acasa, in scopuri non comerciale, pentru o versiune de server trebuind insa sa platiti aproximativ 300 de dolari americani.

•    Acronis True Image Home
Castigatorul dintre aceste programe este de departe acest program, fiind cel mai complet si mai usor de utilizat dintre toate,  insa cu toata usurinta in utilizare acesta se poate adresa fara probleme si celor mai bine informati din domeniul IT.
In ultima versiune este implementat si suportul nativ pentru ultimul sistem de operare de la Microsoft: Windows 7.
De asemenea, pentru usurinta in utilizare el are asa numitele “wizard” – practic un ghid asemanator cu o instalare clasica a unui program de calculator, fara sa vedeti o multime de optiuni care sa va poata ridica probleme.
In acest program mai avem si optiunea de a reface o imagine pe mai multe statii in acelasi timp – extreme de util daca se impune o instalare pe mai multe calculatoare si el se mai remarca prin rapiditatea cu care face un back-up complet al unui sistem: aproximativ 70 de minute pentru 30 de GB de date.

Cu siguranta ca acest ultim program se achita de toate sarcinile pe care le-ar putea impune un back-up de calitate al unui sistem, la un pret foarte bun, de aproximativ 50 de dolari americani, insa daca nu lucrati intr-un mediu de afaceri, sau nu aveti informatii “esentiale” atunci solutia sortarii manuale a fisierelor dorite este foarte buna si simpla, mai ales ca in aproape orice casa exista in acest moment o unitate de stocare de tip flash, si astfel scutiti o investitie, sau ceva bataie de cap atunci cand nu avem suficient de mult timp disponibil.

Sursa hit.ro

Category: Stiri IT & tehnologie, Uncategorized

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.