Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

zEnterprise si IBM Z196 cel mai puternic procesor

IBM a lansat Sistemul zEnterprise, ce anunţă era centrelor de date inteligente

IBM a prezentat pe 29 iulie serverul mainframe zEnterprise şi o nouă arhitectură a sistemelor, care permite aplicaţiilor de pe mainframe, serverele POWER7 şi System x să partajeze resursele şi să poată fi administrate ca un singur sistem virtual. De asemenea, noul sistem mainframe este cel mai puternic şi cel mai eficient mainframe din punct de vedere energetic creat până acum. “Noile sisteme IBM zEnterprise reprezintă o mişcare îndrăzneaţă pentru a schimba radical modul de administrare al centrelor de date”, precizează Tom Rosamilia, General Manager, IBM Power şi z Systems. “Noul mainframe este cel mai rapid server enterprise din lume şi reprezintă un progres imens pentru performanţă. Această nouă dimensiune în capabilităţile de computing enterprise – extinderea administrării la servere POWER7 şi blade System x integrate în arhitectura sistemelor zEnterprise – a fost dezvoltată pe parcursul ultimilor 3 ani prin implicarea directă a unei echipe de 30 de clienţi IBM de top, care au furnizat informaţii la fiecare etapă din procesul de dezvoltare.”

Noua arhitectură a sistemelor îmbină platforma mainframe IBM zEnterprise cu noile tehnologii – IBM zEnterprise BladeCenter Extension şi IBM zEnterprise Unified Resource Manager – ce îi permit să administreze aplicaţiile ce rulează pe Sistem z şi servere POWER7 şi Sisteme x. Noua tehnologie este rezultatul unei investiţii de peste 1,5 miliarde de dolari în cercetare şi dezvoltare şi al unei colaborări de 3 ani cu clienţi IBM de top de pe întreg globul.

În urma acestor investiţii, clienţii pot integra managementul resurselor Sistemelor zEnterprise într-un singur sistem şi pot extinde calităţile mainframe-ului, cum ar fi administrarea comodă şi nivelurile înalte de fiabilitate şi securitate, către aplicaţii ce rulează pe sisteme IBM POWER7 şi servere blade System x. Având capacitatea de a administra aplicaţii de pe mai multe sisteme ca într-un singur sistem, zEnterprise poate reduce costurile de achiziţie cu 40% şi costurile de licenţiere cu până la 55%.

IBM a creat zEnterprise System pentru a adresa o problemă importantă pentru centrele de date de tip “corporate” – amestecul de tehnologii incompatibile adăugate de-a lungul timpului pentru a rula aplicaţii specifice, care uneori se află în imposibilitatea de a comunica între ele în timp real şi care necesită echipe şi aplicatii software de administrare separate. Această provocare este agravată de creşterea dramatică a costurilor şi a complexităţii aplicaţiilor care prelucrează tot mai multe date şi tot mai sofisticate într-o lume tot mai interconectată.

De exemplu, utilizând sistemul zEnterprise împreună cu zEnterprise BladeCenter Extension şi IBM zEnterprise Unified Resource Manager, o companie de servicii financiare ce administrează pe mainframe tranzacţii efectuate cu carduri de credit şi foloseste un sistem blade IBM optimizat pentru activităţi de analiză, poate primi informaţii referitoare la datele tranzacţionate în secunde. La sistemele anterioare erau necesare câteva ore pentru ca cele 2 sisteme separate să-şi integreze bazele de date. IBM estimează că interogările din bazele de date complexe pot suferi îmbunătăţiri ale performanţei de 10 ori mai mari în acest mediu hibrid. În plus, folosind noua arhitectură IBM, compania de servicii financiare poate extinde calităţile mainframe-ului de a lucra fără întrerupere către aplicaţiile de suport pentru clienţi, aplicaţii ce funcţionează pe sisteme blade IBM.

În cadrul Citi, Sistemele z IBM au un rol decisiv în procesarea fiecărei linii de business a companiei de servicii financiare globale.

“Noul sistem IBM zEnterprise reprezintă o potenţială schimbare revoluţionară a platformei şi următorul pas în evoluţia procesării eficiente şi scalabile, oferind posibilitatea de a găzdui aplicaţiile pe un singur sistem integrat”, precizează Martin Kennedy, Managing Director, Citi's Enterprise System Infrastructure. “Noul sistem zEnterprise ne permite să intensificăm dinamica energetică a centrelor noastre de date. Ca una din cele mai “verzi” bănci din America, dorim să beneficiem la maxim de capacitatea suplimentară, de puterea avansată şi de capabilităţile de răcire unice la sistemele zEnterprise. Modelul unificat de decizie tehnologică întâlnit la Citi şi recentele eforturi de eficientizare ne-au pregătit pentru investiţii în aceste tehnologii inovative de care beneficiază clienţii noştri.”

IBM zEnterprise BladeCenter Extension
IBM zEnterprise BladeCenter Extension permite aplicaţiilor ce rulează pe sisteme de uz general IBM POWER7 şi sisteme System x BladeCenter, precum şi sistemelor optimizate pentru sarcini specifice, cum ar fi servicii de analiză şi administrarea infrastructurii web, să fie integrate şi administrate de serverul mainframe zEnterprise.

Serverele blade IBM din zEnterprise BladeCenter Extension – ce pot fi administrate ca resurse mainframe – sunt integrate în Sistemele z şi pot rula zeci de mii de aplicaţii. Pe parcursul acestui an, IBM va pune la dispoziţia clienţilor zEnterprise BladeCenter Extension ce va suporta sisteme blade IBM POWER7 pe care rulează AIX, sistemul de operare UNIX de la IBM. De asemenea, IBM va introduce IBM Smart Analytics Optimizer pentru a mări performanţele activităţilor de analiză complexă, la un cost mai scăzut pentru fiecare operaţiune.

Anul viitor, IBM doreşte să introducă sisteme blade de uz general pentru IBM zEnterprise BladeCenter Extension, inclusiv sisteme blade IBM System x pe care rulează Linux. Sistemele blade optimizate pentru aplicaţii adiţionale sunt planificate să includă IBM DataPower pentru a îmbunătăţi performanţele site-urilor web şi a reţelelor.

IBM zEnterprise Unified Resource Manager
Noul IBM Systems Software numit Unified Resource Manager este prima aplicaţie de acest gen – software ce controlează modul de funcţionare al componentei hardware – ce integrează resurse de pe platforme multiple într-un singur sistem virtual şi oferă un punct de administrare unic pentru zEnterprise. Peste 100.000 de servere virtuale pot fi administrate ca un singur sistem pe un echipament zEnterprise.

Aplicaţia zEnterprise Unified Resource Manager reprezintă modalitatea cheie de folosire a calităţii serviciilor de pe mainframe, printre care securitatea şi fiabilitatea, către aplicaţii rulate de sisteme Power şi System x BladeCenter. De exemplu, Unified Resource Manager poate identifica întreruperi sau defecţiuni în sisteme separate. În cazul unei defecţiuni pe un Sistem x blade, Unified Resource Manager poate muta instantaneu aplicaţia afectată pe un alt server pentru ca aplicaţia să continue să ruleze. În acelaşi timp, aplicaţia Unified Resource Manager trimite în mod automat un mesaj electronic către IBM pentru a iniţia un apel de servicii de suport. De asemenea, Unified Resource Manager poate ajuta la prioritizarea aplicaţiilor în acord cu priorităţile schimbătoare ale businessului.

În plus, aplicaţia zEnterprise Unified Resource Manager sporeşte securitatea reţelelor pentru aplicaţii ce folosesc tot sistemul zEnterprise, incluzând şi aplicaţii de pe sisteme IBM POWER7 şi System x blades. Acest lucru ajută la reducerea complexităţii, a necesităţii de criptare adiţională şi aplicaţiilor de securitate de tip firewall în cadrul mediului zEnterprise.

Noul zEnterprise 196
Din punct de vedere al performanţei, sistemul zEnterprise este cel mai performant sistem IBM creat până acum. Serverul principal al sistemului zEnterprise – numit zEnterprise 196 – conţine 96 din cele mai rapide şi puternice microprocesoare ce rulează la 5,2Ghz capabile să execute peste 50 de miliarde de instrucţiuni pe secundă.

Această nouă tehnologie IBM în domeniul microprocesoarelor are aplicaţii software noi pentru a optimiza performanţele aplicaţiilor ce rulează un volum mare de date, ducând la o îmbunătăţire cu peste 60% a volumului de lucru cu multe date şi a aplicaţiilor Java. Performanţa crescută a sistemelor generează o creştere a performanţei aplicaţiilor software, care poate reduce costul licenţelor pentru aplicaţiile software.

zEnterprise 196 oferă o capacitate mai mare cu 60% decât predecesorul său, sistemul z10, la acelaşi consum de energie. Pentru clienţii ce folosesc Linux pe System z, un server virtual poate fi creat şi implementat pe sistemul zEnterprise cu un cost mai mic de 1 dolar pe zi. Sistemul zEnterprise 196 este cu 74% mai eficient decât sistemele x86, în cazul rulării unor aplicaţii Oracle comparabile.

Eficienţa din punct de vedere energetic a fost posibilă datorită progreselor realizate în arhitectura microprocesoarelor, în domeniul tehnologiei cu siliciu 45nm, în domeniul conversiei şi distribuţiei eficiente a puterii, precum şi al senzorilor avansaţi şi al aplicaţiilor de control al răcirii care monitorizează şi operează modificări în funcţie de factorii de mediu cum ar fi temperatura, nivelul de umiditate şi densitatea aerului.

De asemenea, pentru z196 este disponibilă o opţiune de răcire pe bază de apă care poate reduce consumul de energie cu până la 12%. Într-un mediu normal destinat centrelor de date, răcirea pe bază de apă reduce necesarul de flux de aer cu mai mult de 20%, eliminând peste 70% din volumul de aer cald din sistem. Acest lucru poate fi benefic pentru centrele de date cu zone supraîncălzite, sau cu putere şi capacitate de răcire limitate. Opţiunea de răcire pe bază de apă pentru z196 este creată astfel încât să poată fi conectată direct la reţeaua tipică de alimentare cu apă rece şi nu necesită o sursă externă de tratare a apei.

Noul z196 este construit folosind caracteristicile de top ale sistemelor IBM System z. Serverele IBM System z sunt singurele sisteme comerciale ce au atins nivelul 5 de securitate în topul Evaluation Assurance.

Serverul z196 poate fi configurat astfel încât să includă până la 80 de procesoare specializate pentru a reduce şi mai mult costurile şi pentru a creşte performanţele folosind procesorul System z Application Assist Processor (zAAP) pentru integrarea aplicaţiilor Java în aplicaţiile centrale de business, procesorul System z Integrated Information Processor (zIIP) destinat eliberării capacităţii de calcul şi reducerii costurilor IT şi procesorul Integrated Facility for Linux (IFL) pentru a optimiza aplicaţiile Linux ce rulează pe mainframe.

Smart Analytics Optimizer
De asemenea, IBM anunţă şi noua aplicaţie IBM Smart Analytics Optimizer creată de IBM Research, un accelerator pentru aplicaţii analitice integrate în noul mainframe prin intermediul BladeCenter Extension. Folosind caracteristicile hibride ale noului sistem zEnterprise şi aplicaţia Smart Analytics Optimizer, clienţii pot analiza datele pentru a anticipa trendurile emergente în business, pot beneficia de noi oportunităţi şi pot identifica riscurile de business de până la 10 ori mai repede. Folosind zEnterprise împreună cu DB2 10 pentru z/OS (momentan la versiunea beta), Cognos Business Intelligence şi SPSS Predictive Analytics, clienţii vor avea o singură platformă pentru a obţine informaţii vitale ce, la rândul lor, vor creşte productivitatea.

Noile aplicaţii software IBM
Valoarea unică a sistemului zEnterprise este sinergia dintre sistemele hardware şi aplicaţiile software IBM. Fiecare nouă aplicaţie software a fost optimizată pentru zEnterprise şi pentru a lucra pe mai multe platforme atunci când este folosită cu Blade Center Extension. Noua aplicaţie Tivoli Integrated Service Management pentru zEnterprise oferă vizibilitate, control şi automatizare pentru aplicaţii, servicii de business, infrastructură şi resurse de date. Noua aplicaţie Tivoli Security Manager pentru zEnterprise va permite clienţilor să raporteze şi să analizeze problemele de securitate asociate cu rularea Linux pe System z. De asemenea, aplicaţia va putea include aceste rapoarte în serviciul de reporting şi analysis al mainframe-ului şi, de asemenea, va înregistra şi administra cu uşurinţă drepturile de acces pentru zEnterprise şi Linux pe Sisteme z.

Noua aplicaţie IBM Rational Developer pentru Sisteme z folosită pentru crearea, testarea şi implementarea aplicaţiilor zEnterprise oferă acum o nouă caracteristică Rational Developer pentru System z Unit Test. Această caracteristică îmbunătăţeşte productivitatea dezvoltării zEnterprise prin mutarea aplicaţiei de pe mainframe pe o staţie de lucru, ce duce la eliberarea spaţiului de pe mainframe pentru a rula principalele aplicaţii de business. Noile compilatoare oferă clienţilor posibilitatea de a face update la aplicaţiile ce rulau pe sisteme mai vechi, pentru a beneficia de arhitectura zEnterprise. De exemplu, compilatorul C++ IBM Rational poate mări performanţa aplicaţiei cu până la 60% atunci când este folosit pe sisteme zEnterprise.

Noul serviciu CICS Deployment Assistance pentru z/OS oferă rapoarte cuprinzătoare şi facilităţi de management îmbunătăţite, ajutând la reducerea ulterioară a costurilor cu infrastructura IT.

Sistemul IBM Information Management System (IMS) 11, ce rulează un procent ridicat dintre aplicaţiile tranzacţionale cele mai intensive extinde abilitatea sa de a se sincroniza cu alte aplicaţii folosind servicii web extinse şi conectivitate extinsă pentru SOA. IMS rulează 50 de miliarde de tranzacţii în fiecare zi pe Sistem z oferind acces operaţional în timp real oricărei aplicaţii sau platforme.

Noile aplicaţii colaborative Lotus pentru Linux pe System z îmbină creşterea productivităţii colaborării cu viteza procesorului tip “enterprise” precum şi cu scalabilitatea procesorului pentru a oferi posibilitatea oamenilor din interiorul şi exteriorul organizaţiilor să colaboreze mai eficient şi mai rapid – accelerând procesele de business şi generând creştere. Noile versiuni ale Lotus Quickr şi IBM Lotus Sametime se alătură altor aplicaţii din portofoliul IBM Lotus pentru a oferi capacităţi de comunicare şi colaborare sporite angajaţilor mobili.

De asemenea, IBM anunţă şi noua caracteristică z/OS Distributed Data Backup pentru soluţiile de stocare DS8000 ce poate ajuta la reducerea costurilor necesare protecţiei şi recuperării datelor prin îmbunătăţirea metodelor de recuperare a datelor de pe platforme diferite pentru serverul z196. Clienţii pot efectua un back-up la informaţiile vitale de pe mai multe platforme prin intermediul unor conexiuni de mare viteză, beneficiind de fiabilitatea şi securitatea mainframe-ului.

Sursa:  comunic.ro

zp8497586rq

Tags: , , , ,

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author: Madd Electronics Iasi - Magazin Strada Pacurari Nr.142

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.