Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Primul laptop din istorie

Primul laptop din istorie este Xerox NoteTaker.  Acesta a fost produs de Xerox in 1976, prin Xerox PARC, si continea o tehnologie foarte avansata pentru acele timpuri: 128 kB RAM si un procesor de 1 MHz. Costurile mari de productie, estimate acum la aproximativ 50.000 $, au facut ca acest model sa ramana un prototip produs in doar cateva exemplare.

 

work

Acesta nu a intrat niciodata la vanzare poate si pentru ca avea peste 21 de kilograme si prezenta ideea unui computer imbracat ca o masina de cusut cu o tastatura incorporata .

 Primul computer portabil fabricat la scara larga si unul dintre cele mai populare computere din timpul sau.a fost Osborne 1. Avand un look foarte ciudat primul

Osborne-1computer portabil, cantarea  aproape 11 kilograme. Un tanc de aparat cu un ecran mic, cat un smartphone din ziua de astazi, 5 inchi. Pe atunci, inovatia avea alt pret. Compterul se vindea cu 1.795 de dolari si venea cu o memorie RAM de 64 KB, un drive cu dual-floppy si un sistem de operare numit “Program de Control pentru Microcomputere” (CP/M), potrivit celor de la Technologizer.
Osborne 1 a fost copilul Osborne Computer Corporation (fondata de Adam Osborne) acesta fiind prezentata prima oara pe 3 aprilie 1981 la Targul de Computere West Coast in San Francisco.

Desi a beneficiat de un succes urias si nesperat in urma lansarii Osborne 1, compania producatoare, Osborne Computer Corporation, si-a declarat insolventa la 3 ani dupa infiintare, in 1983. Osborne Computer Corporation a facut prostia de a anunta o serie noua de computere inainte ca aceasta sa fie gata, fapt care i-a facut pe doritori sa nu mai achizitioneze Osborne 1. In piata se numeste “Efectul Osborne” si se intalneste atunci cand producatorii anunta prematur lansarea unui produs.

Osborne 1 a avut parte de o serie de reclame strălucitoare, deoarece fondatorul său, Adam Osborne, a încercat să revoluţioneze industria calculatoarelor.

Chiar daca Osborne 1 a fost primul computer portabil care a intrat pe piata, nu se poate spune despre el ca este chiar primul de acest gen. De fapt, ideea unui computer imbracat ca o masina de cusut care sa aiba si o tastatura incorporata exista deja pe piata de vreo 5 ani. In 1976, Xerox crease NoteTaker, un prototip care folosea cam acelasi design.

Numai ca acesta nu a intrat niciodata la vanzare. Poate si pentru ca era de doua ori mai greu decat Osborne 1, avea peste 21 de kilograme.

httpv://www.youtube.com/watch?v=cgTC2_Y8SQ4

Numele lui Adam Osborne nu este legat numai de realizarea primului computer portabil. Acesta a fondat prima companie dedicata publicarii de carti despre microcomputere. Dupa ce Osborne Computer s-a destramat, acesta a mai creat o companie care a avut aceeasi soarta, dar nu inainte de a “implanta” in piata ideea unui software ieftin.

Adam Osborne s-a nascut in 1939 in Bangkok, Thailanda, dintr-o mama poloneza si un tata britanic. Acesta a ajuns in SUA plecand odata cu prietena sa, care mai tarziu i-a devenit si sotie. Si-a petrecut anii ’60 trecand de la o slujba la alta in domeniul ingineriei.

Tags: ,

Category: Comunitatea m@dd

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.