Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

PLants Employed As Sensing Devices

Un grup de cercetători italieni, britanici, și spanioli lucrează pentru dezvoltarea unei rețele de microsenzori care pot fi integrați în plante și care pot capta și trimite informații cu privire la felul în care plantele răspund la schimbările de temperatură, umiditate, poluare a aerului, modificări în componența chimică a aerului și a apei și multe alte modificări din mediu.

Se știe de multă vreme că plantele comunică între ele. Cu acești senzori, cercetătorii vor putea să intercepteze semnalele electrice ale plantelor și să decodeze mesajele pe care acestea le transmit cu privire la schimbările de mediu. Proiectul denumit PLants Employed As SEnsing Devices – PLEASED, pe scurt – a adunat deja un milion și jumătate de Euro.

3025753-slide-d12-fig-3

Stefan Mancuso, unul dintre cercetători, a descris tehnologia ca fiind Piatra din Rosetta pentru cunoașterea plantelor. „O rețea digitală și un puternic algoritm transformă fiecare copac într-un informator despre mediu. Un singur copac ne va putea oferi informații despre mai mulți parametri ai mediului simultan, spre deosebire de actualele tehnologii utilizate în stațiile de monitorizare a mediului, care utilizează câte un senzor pentru fiecare parametru, lucru care face monitorizarea un proces foarte scump,” a declarat Mancuso.

Cel mai bun lucru cu privire la această tehnologie este faptul că este liberă de orice copyright. Tehnologia este complet open-source. Cercetătorii utilizează componente ieftine, concepute exact pentru acest gen de experimente, precum Arduino, în speranța că oricine, de la iubitorii de natură până la fermieri, va fi capabil să își construiască proprii senzori de plante și să se alăture comunității de colectori de informații. Toate informațiile analizate de proiect vor fi de asemenea gratuite, așa încât oamenii să aibă parte de o imagine cât mai largă asupra felului în care plantele reacționează la lucruri precum modificările de mediu sau efectul anumitor fertilizatori asupra lor.

Totuși, în ciuda noutăților pe care le aduce proiectul PLEASED, aceasta nu este primul mariaj dintre plante și tehnologie. Ideea acestor mici senzori de mediu a fost generată de un alt proiect, PLANTOID, care are ca scop crearea de roboți care mimează comportamentul specific al plantelor pentru a aduna informații cu privire la monitorizarea în timpul fertilizării.

Tags: , , , , , , ,

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.