Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Istoria semnului @

Italienii îl numesc ”șarpe”, germanii, olandezii și africanii ”coadă de maimuță”, ungurii ”omidă”, iar rușii cel mai des îi spun ”câine”. Pentru români e foarte populară expresia împrumutată ”coadă de maimuță” sau ”a-rond”. Chiar dacă pentru unele limbi acest semn nu exista înainte, acum toate popoarele îl cunosc și l-au introdus în sistemul lor, sau cel puțin i-au făcut loc pe tastatură. Mai mult decât atât, Muzeul Artei Moderne din New York l-a declarat ”un exemplu de eleganță, economie de mijloace, transparență intelectuală și o întrezărire a posibilelor direcții care stau ascunse în arta vremurilor noastre.”

Originea simbolului nu e foarte clară. Una dintre teorii spune că a fost inventat de călugării medievali, care prin folosirea repetată a cuvântului ”ad” din latină (însemnând ”spre”) au ajuns să-l prescurteze într-un ”a”, făcând un mic artificiu din ”d”-ul eliminat, artificiu care seamănă cu o coadă. O altă teorie spune că vine din cuvântul franțuzesc ”à”, pe care scribii l-au stilizat, aducându-l la forma pe care o folosim atât de des astăzi. Apoi istoria i-a acordat acestui semn un rol destul de important în comerț, unde era întrebuințat pentru a desemna prețul unei unități/bucăți dintr-un produs vândut.

În 1971, Ray Tomlinson se confrunta cu o problemă care avea să revoluționeze întreaga lume. Contactat de guvernul Statelor Unite pentru a ajuta la dezvoltarea programului numit Arpanet, străbunicul internetului, Tomlinson trebuia să găsească o soluție pentru a trimite mesaje prin Arpanet de la un calculator la altul, calculatoare care nu erau conectate între ele în nici un fel. Raționamentul lui a fost că avea nevoie de un nume al uitilizatorului la care trebuia să ajungă mesajul, cât și de adresa calculatorului și de un simbol pentru a delimita cele două componente. Simbolul trebuia să fie unul nou pentru sistemele de operare, pentru a evita orice confuzie. Așa că s-a gândit la @, simbol care aparărea pe teleprinter-ul pe care îl folosea la vreme respectivă (Model 33). Metoda lui a funcționat, iar numele lui Tomlinson a intrat în istorie.

Cu acel prim email trimis, în care nici măcar Ray Tomlinson nu mai știe ce a scris, comunicare umană a intrat într-o nouă eră. Statisticile arată că în fiecare secundă se trimit în jur de 2.8 milioane de emailuri, făcând scrisorile să pară demodate și extrem de greoaie. Semnul @ a depășit sfera emailului, intrând în limbajul bloggărilor, pe forumuri și pe inscripții urbane, ceea ce îl face să stea demn alături de alte simboluri umane.

Category: Ganduri libere

About the Author: Eu nu sufar de prostie ... chiar ma bucur de ea in fiecare zi :))

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Miya spune:

    Foarte interesant si bine de stiut

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.