Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Generatiile 60 -70 – 80

NOI,

cei nascuti la inceputul anilor 60, 70 si cei nascuti in anii 80, vedem acum in anul 2010 cum casa parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat-o si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 50 de ani. Avem amintiri despre primii pasi pe luna, despre razboaie sangeroase, avem cultura generala, pentru ca asta insemna ceva odata.

Suntem ultima generatie care a jucat “De-a v-ati ascunselea” , “Castel“, “Ratele si vanatorii“, “Tara, tara , vrem ostasi“, “De-a prinselea“,”Sticluta cu otrava“, “Pac Pac“, “Hotii si vardistii“, ultimii care au strigat “Un doi trei la perete stai”, ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care am facut petreceri video (inchiriam un video si stateam sa ne uitam la filme 2 zile inchisi in casa), primii care am vazut desene animate color, primii care am renuntat la casete audio si le-am inlocuit cu CD-uri.

Noi am purtat jeansi elastici (primii mei blugi i-am luat de pe Oser), pantaloni evazati, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider de gasca.

Noi nu am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grile la admitere, dar am dat admiteri la care eram 4-12 pe-un loc…

Noi am fost ultimii “Soimi ai Patriei” si ultimii “Pionieri“. wink.gif

La gradinita am invatat poezii in romaneste, nu in engleza (ceea ce nu ne-a impiedicat, ulterior sa invatam alte 2-3 limbi de circulatie internationala)… Si am cantat MULTI ANI TRAIASCA nu HAPPY BIRTHDAY la aniversari.

Am sorbit din ochi Sclava Isaura, Beverly Hills, Melrose Place, Twin Peaks, Dallas, Ambulanta – cu dr.Madr .. si cine zice ca nu s-a uitat ori minte ori nu avea inca televizor.

Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, si abia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum, sau pustile alea absolut superbe cuapa. Intre timp, ne consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate in cap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoala.

Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo, si Michael Jackson, si Backstreet Boys si Take That, si inca nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu stia pasii biggrin.gif , dar toti dansam!

Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atat de Led Zeppelin, Deep Purple, Jimi Hendrix, Abba si de Queen, cat si de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears. Am citit “Licurici”, “Pif”, Ciresarii, si am baut Cico si Zmeurata si ni s-a parut ceva extraordinar cand au aparut primele sucuri “de la TEC ” fara sa ne fie teama ca “au prea multe E-uri”, iar la scoala beam toata clasa dintr-o sticla de suc fara teama de virusi.

Noi am baut prima CocaCola la sticla si am descoperit internetul. Noi nu ne dadeam bip-uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround system, taceam toti ca sa auzim a

ctiunea filmului, nu ave

am Nintendo sau Playstation, ci jocuri tetris de care ne plictiseam la o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap, pline de praf.

Abia asteptam la chefuri sa jucam “Fantanita“, sau “Flori, fete sau baieti“, sau “Adevar sau Provocare“, sau orice ne dadea un pretext sa “pupam pe gura” pe cine “iubeam”..

Noi suntem cei care inca au mai “cerut prietenia”, care inca roseam la cuvantul “sex”, care dadeam cu banul care sa intre in farmacie sa cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sa le aruncam in capul colegilor, care am completat mii de oracole, sperand ca persoana iubita va citi acolo unde scrie “De cine iti place?” ca ne place de el/ea.

Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fara casca, genunchiere si cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfacute de copii, nu ne-am spalat pe maini dupa ce ne-am jucat cu toti cainii si toate pisicile din cartier, nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam, parintii nostri nu au “child proof the house”, ne-au trimis sa cumparam bere si vin de la alimentara, si cate un pachet de tigari de la tutungerie.

Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie , noi am fost martorii a trei schimbari de bancnote si monede, noi am ras la bancurile cu Bula, pe care le-a compus cumplita Securitate, contemporana noua. Noi suntem cei care mai tinem minte emisiunea “Feriti-va de magarus”. ph34r.gif

Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de “first-timers”… Dar suntem si generatia care vede limpede cum ne pierdem tara , iar dusmanul este din interior si nu din afara… Noi suntem ultima genaratie de sacrificiu a lui Ceausescu si prima de dupa Revolutie. Noi am pierdut de doua ori, si atunci, si acum. Azi, suntem la fel de saraci ca odinioara, dar am devenit liberi! Ce putem face azi cu libertatea????

Am invatat… ca nimeni nu este perfect…
Pina cind nu te indragostesti…

Am invatat …ca viata e dura…
Dar eu si mai si!!!

Am invatat … ca sansele nu trebuie niciodata sa le pierzi.
Acelea pe care le pierzi tu le prinde din zbor o alta persoana.

Am invatat ca atunci cind porti pica si amaraciune fericirea se duce in alta parte.

Am invatat…
Ca ar trebui mereu folosite vorbe bune…
Pentru ca miine poate va trebui sa le retragi..

Am invatat ca un suris e un mod economic pentru a-ti imbunatati aspectul.

Am invatat ca nu pot sa aleg cum ma simt…
Dar pot mereu sa fac cite ceva.

Am invatat…. ca atunci cind fiul tau iti tine degetul in micul lui pumn….. s-a lipit de tine pentru toata viata.

Am invatat…ca toti vor sa traiasca in virful muntelui…Dar toata fericirea si cresterea au loc in timpul urcusului.

Am invatat ….ca trebuie sa te bucuri de calatorie si sa nu te gindesti doar la scopul ei..

Am invatat …. ca e mai bine sa dai sfaturi doar in doua situatii…..
Cind sint cerute si cind de ele depinde viata cuiva..

Am invatat ca cu cit irosesc mai putin timpul…
mai multe lucruri reusesc sa fac.

Alin U.

zp8497586rq
zp8497586rq

Tags:

Category: Uncategorized

About the Author: Eu nu sufar de prostie ... chiar ma bucur de ea in fiecare zi :))

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Evolution spune:

    Fiecare generatie are amintiri pe care le considera mai placute decat cele dinaintea lor. Sa ne imaginam cum ar fi daca eram in generatiile 90 & 2000. Am fi considerat generatiile vechi foarte demodate si cu putine activitati distractive. Cum vor fi oare generatiile viitoare? Vor manca doar mancare la plic?

  2. carmen spune:

    Este atat de mult adevar in ceea ce zici ! Mi-am amintit de toate aceste lucruri cu o oarecare nostalgie.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.