Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

DELL GX260 (review)

Dell GX260 review  aprilie 2012

(CPU-2,26 Ghz, 512GB RAM, HDD 80GB cu monitor DELL de 1905FP de 19 inc)

Eu sunt profesor de meserie si am dorit un calculator ieftin si bun pentru activitatea de scoala (didactica). Practic imi trebuia pentru editare text la proeictele de lectii si navigare pe internet. Ca un bonus la aceasta recenzie va spun ca sunt si pasionat de jocuri, dar nu ma ai joc de ani de zile, de altfel timpul meu zilnic sau saptamanal la PC este foarte limitat din motive de sanatate, dar am testat ceva jocuri pe el si veti vedea ce a iesit.

Produsul a fost cumparatin decembrie 2008 dar a fost achizitionat cu un upgrade la HDD la 40GB la 80 GB, investitie care s-a dovedit a fi inspirata pentru ca eu am umplut deja cei 40 GB. Merge si cu 40 GB pentru cei care il utilizeaza doar pentru activitatea de birou si nu il incarca execsiv cu muzica, filme si poze. Eu am o regula de lucru la calculator in baza careia nu prea copii pe hard orice, nu copii de pe net filme sau jocuri cracuite etc… de accea am atras atentia cu hard-ul (in 4 ani am cam 40 GB utilizati in mod curent).

1.Sistemul de operare este Windows XP cu SP3 Home Edition. Initial, la cumparare aveam memoria de 512 Mb, iar pe calculator am rulat tot ce tine de pachetul MS Office XP (variante mai moderne nu am incercat) si ruleaza forte bine, fara blocaje, desi memoria ajungea la limita  nu am ce sa reprosez la acest capitol.  Ex: Am incarcat in Excel oferte de produse – cum sunt cele de calcultoare care erau mari de cativa megabiti si nu s-a blocat desi a durat ceva mai mult la incarcare, iar in PowerPoint si Word nu am avut probleme cu ce tine de ediatre, inserare fotografii etc. Pot spune ca am ramas placut impresionat de placa grafica chiar daca are doar 64Mb. Folosesc in mod curent monitor DELL de 1905FP de 19 inc la rezolutia de 1024×768 si imaginea e lacrima. Monitorul poate mai mult: are o gramada porturi USB si alte mufe pe el pe, poate fi folosit si in sistem digital, doar ca trebuie sa cumperi cabluri in plus la el).

PRO. Practic merge bine tot ce tinea de realizarea activitatii didactice si din acet punct de vedere raportul pret calitate face toti banii la un salar de profesor debutant de 10-11mil lei, din care mai scadeti acum cu criza 25%. Singurul neajuns la memoria de 512 Mb este ca trebuie sa ai rabdare la deschiderea si incarcarea documentelor.

2. La capitolul multimedia.

Muzica se aude execelent cu placa de sunet integrata. Nu am testat alta placa de sunet dar nu am remarcat probleme. Oricum nu sunt muzician, iar boxele mele sunt genius. Driverele au foat vazute si au functionat excelent la toate aplicatiile rulate pe PC inclusiv jocurile. Nu am avut niciodata probleme cu sunetul, nici macar in jocuri… dar sa ajungem acolo.

La filme am vizionat doar filme codate in sistem normal/vechi, adica nu cu HD etc. (probabil nici nu merg la placa integrata) si se vad cursiv. Am pus pe PC inclusiv DVD-urile care se vand la reviste in oras aici treba a stat asa: rulate direct de pe DVD nu se vedeau cursiv imaginea era sacadata la formatul standard cu care vedea filmul. A trebuit copiat pe hard-disk DVD-ul ca imagine si rulat de pe el ca sa se vada fara probleme. (ex. DVD cu Leonardo da Vinci “Visul Zborului”). In BIOS este optiunea de modificare a bufferului de memorie video de la 1MB la 8MB. Le-am incercat pe amandoua nu s-a simtit nici o diferenta la viteza de lucru a placii grafice, am ramas cu setarea de 1 MB.

3. Internetul initial l-am avut prin telefon si am montat un – daca va mai amintiti ce este acela – fax-modem pe slot PCI. Nu am avut probleme de compatibilitate o data ce driverele noi au fost instalate. L-am folosit cam un an dupa care am trecut pe net prin cablu. Calculatorul se comporta foarte bine pe net cu placa integrata, mai ales cand traficul e mai lejer, dar in medie – am testat cu un soft – si avea 2,4-2,8 MB la upload si undeva intre 4 si 5 Mb la download. Ex: acum de pe globus (http://www.globushost.ro/test-viteza-mea-la-internet.php) imi zice ca “viteza exetrna este de 336 Kbps”, iar la banda interna “Largimea de banda de care dispui acum este de 10,09 Mbps, insemnand ca poti descarca cu 1.26 MB/sec”. Practic placa de retea duce tot ce poate oferi un furnizor de net.

Contra:  Daca deschideti prea multe ferestre pe net cu 512MB de memorie navigarea se ingreuiaza simtitor. Dupa mai mult de trei ferestre (tab-uri) incepea sa rasneasca. Asta a fost principalul motiv pentru care am facut upgrade la memorie si am mai cumparat o placuta de 1GB.  Cu 1 GB de ram nu mai aveti nici un fel de probleme.  Filmele pe net pot fi vazute cursiv pana la rezolutia de 480 cu placa grafica integrata intel, daca vreti sa vizionati la rezolutii maimari ex. 720 va trebuie o plava grafica separata – voi vorbi mai jos despre asta.

4. Memoria. Upgrade la 1 GB /400 Kingmax  abia in 2011). Am pus initial ambele placute si am avut 1,5 GB ram (cea de 512 /266 era Kingston). Nu se vede diferenta nici pe net nici la filme asa ca am lasat-o doar pe cea de 1GB.  BIOS-ul nu e prea performant, ca nu vede placutele cu frecventa de 400 decat ca cele de 266, nu stiu de ce desi am instalat ultima versiune de bios A09.  Recomand sa va cumparati sistemul cu cel putin 1 GB de memorie ca o sa aveti nevoie, iar daca intentionati sa puneti o placa grafica mai performanta la 512 MB RAM trebuie sa vedeti ce memorie video are placa ca sa functioneze bine sa nu aveti probleme.

5. Procesorul si placa video in jocuri.

Cu memoria 512RAM, placa integrata cu 64 VRAM si CPU2.26Ghz am testat in 3DMark03 si scorul a fost de 56. Interesant a fost ca la 8MB buffer scorul a fost mai mic cu o unitatate (55) deci mergea mai incet dacat cu buffer de 1 MB. Oricum, cu execptia testului cu avioane care merge cu mici intreruperi celelate nici nu se pornesc. Nici cu 1 GB de ram nu au exsitat diferente, scorul a fost 55-56. Nu am facut owerclock sub nici o forma niciodata.

Am testat jocurile: Sacred 1 Gold si Dungeon Siege I si II cumparate la cutie. Ambele au cerinte de sistem care accepta placi grafice cu 64 MB si 512 RAM. Atentie procesorul e de 2,26 simplu pe  soket 478 (fara HT).

Le-am testat si cu 512 si cu 1 GB ram, cu 1 si 8 MB buffer. La Sacred nu se vede diferenta daca schimbi memoria iar jocul ruleaza excelent ca viteza cu maxim de detalii. Singura imbunatatire s-a vazut cand am pus o placa grafica mai performanta, alta decat cea integrata, in sensul ca se miscau mai repede pe ecarn personajele dar grafica la maxim merge si pe 64MB.

CuDungeon Siege I nu aveti nici un fel de probleme, iar versiunea a doua, care are o grafica superba  merge bine, fara blocaje  la rezolutia de 1024×768 detalii maxime (atentie 512RAM cu placa grafica integrata). Monitorul meu este tot DELL de 19 inc si se vede bine, nu am nici o obiectie. Ambele jocuri pot fi jucate in conditii bune. La Dungeon Siege II – daca optati pentru rezolutii mult mai mari peste 1280×1024 va trebuie o placa grafica separata ca va merge sacadat cu cea integrata.

In jocul Sudden strike II – la 1024×768 se misca excelent cu toate detaliile doar prima misiune, dupa care nu mai afiseaza copacii si casele, joci ca pe campie dar se misca bine, puteti incerca daca va placa asa fara case si celelalte e interesant.

Daca aveti intentia de a pune o placa grafica pe slotul – atentie – agp doar 4x, va recomand sa aveti mai multa meorie ram decat are placa video; adica la 512MB RAM nu recomand sa puneti o placa tot cu 512 VRAM.

Experimentul s-a facut doar pentru teste eu nu folosec acum alta placa decat cea integrata. Am o placa RADEON x1650 Pro 4x/8x 512 MB pe care am pus-o sa vad cum merge. Aveam temeri mari pentru ca are alimentare separata si cere sursa de 350 W, si e 8x iar portul agp duce doar 4x. Calculatorul nu are asemenea sursa (doar 230W)cei din magazin au zis ca nu sunt probleme ca duce sursa si intradevar nu am avut probleme. Am testat jocurile anterioare dar cu 1 GB ram, totul este OK chiar si la rezolutii mai mari cu toate detaliile – lucru de asteptat. Totusi pentru curiosi, Windows-ul cu aplicatiile Office, muzica, filme nu a prezentat diferente la rulare. Doar la rezolutia maxima a monitorului apar diferente. Practic daca vreti sa puneti o placa grafica in plus e mai mult petru jocuri altfel nu aveti neaparata nevoie cu monitor pana in 19 inc.

Am testat cu Radeon-ul – ATENTIE Anno 1404 (uitati-va la cerintele de sistem de pe cutia jocului) si a mers fara probleme la 1 GB, dar execelent la 1,5 GB ram (CPU 2,2 Ghz si agp 4x, am pus ambele placute de meorie si diferenta s-a vazut chiar la frecventa mica de 266). Personal am ramas uimit credeam ca nu va duce procesorul.

Pe internet cu Radeonul singura diferenta a fost ca am putut vedea filmele pe you toube (clipurile) cu rezolutie de la 720 in sus nimic mai mult.

6. Imprimata, porturi, USB, cabluri etc.

PRO. Am o imprimanta la el care nu se conecteaza pe usb si nu am probleme. Tastatura si mouse-ul actual este pe PS/2 si merg fara probleme (sunt ca si boxele marca genius). Concluzia e ca porturile non-usb functioneaza foarte bine.

Contra:

– Porturile USB, desi in cartea tehnica se zice ca sunt 2.0 si apar pe driver ca ar fi, de fapt nu sunt, pentru ca nici BIOSUL nu are optiuni pentru USB 2.0. Porturile din spate sunt cele mai bune, am testat stik-uri mai vechi de 32 MB, care nu au mers la cele doua din fata dar au fost recunosute de cele din spate (nu stiu de ce). Luna asta am avut un stic USB 2.0 de – atentie64MB pe care l-am pus in fata si m-a atentionat ca daca vreau sa mearga la viteza lui normala sa-l pun pe un  port USB 2.0. L-am introdus in fiecare port si tot degeaba, dar pe porturile din spate transferul de date se pare ca e mai rapid.

– La mine DVD-ul nu vede orice CD sau DVD la inscriptionare. De exemplu eu am luat de curand unul DVD de firma (bun) sa-mi trec pe dvd ceva si nu l-a vazut. E vorba de culoarea de pe partea inscriptionabila el avea culare albastra si se pare ca vede cel mai bine pe cele cu argintiu. L-am inscriptinat in alta parte.

– De ceva vreme a cedat cablu de la monitor, mufa care intra in placa grafica, trebuie sa-l misc uneori ca apare imaginea decolorata. Asta e singurul care s-a deteriorat in timp. 😉

CONCLUZII:

Pro / Recomandari:

– Pret foarte bun pentru cei care doresc un PC ieftin in principal pentru activitatea didactica (elevi sau profesori) si de birou adica MS Office, navigare pe internet etc si nu au pretentii deosebite la rezolutia filmuletelor de pe internetnet, ca sunetul este bun. (raport pret / calitate foarte bun).

Foarte silentios cu placa grafica integrata. Cand veti pune una noua daca este cu ventilator veti simti sigur diferenta. Aviz pentru cei care dorm in camera cu calculatorul si il lasa deschis peste noapte sa copie de pe net sau sa mai faca nu stiu ce. 🙂

– durabilitate in timp buna (al meu are peste 3 ani si nu a avut nevoie de reparatii).

– daca vreti sa faceti upgrade prioritara e memoria de la 512 Mb la 1GB. Hard-disk-ul poate fi si de 40GB daca faceti economii.

– nu recomand o adoua placa grafica pentru ca face zgomot si dati bani in plus degeaba. Puneti doar daca aveti una de gratis – recomandat fara alimentare separata – si tineti neaparat sa vedeti la rezolutii foarte mari (aveti monitor de la 19 inci in sus).

Contra:

– USB-urile nu sunt 2.0 si BIOS-ul nu va ajuta in aceasta privinta. Daca vreti porturi USB 2.0 trebuie sa cumparati si sa instalati o placuta PCI cu respectivele porturi (cam inca 33 roni).

– Nu are porturi de carduri, asa ca daca faceti poze cu telefonul si vreti sa le copiati pe calculator si nu aveti cabluri, trebuie fie sa va luati un Bluetooth pe USB (cam 15 ron) fie un card reader care costa mai mult dar se transfera mai rapid informatia.
– BIOS – putine optiuni.

Mult succes la cumparaturi. O zi buna.

Tags:

Category: Concurs

About the Author:

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ender spune:

    Eu am testat astfel de unitati. Pot zice cu siguranta ca e ca la lotto 6/49.
    Unele sunt cu condesatorii umflati, vechea problema istorica a mai multor producatori.
    De fiecare data cand am reparat un astfel de model, trebuia sa schimb cate un condensator. Deobicei cedeaza cei de langa CPU.
    Partea buna e cu noul update de bios A9 poti face boot de pe usb.
    Modelul GX260 are usb 2.0 in spate si in fata 1.1.
    Cu o distributie de linux lighweight ( de preferabil o interfata LXDE sau E17) isi face treaba. Cu putin noroc un astfel de PC ar mai trai cam 5 ani cu o distributie de linux.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.