Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Curatarea tastaturii

După o perioadă de utilizare, orice tastatură, fie că este vorba despre una de computer sau despre una de laptop, ajunge să se murdărească. Iar de multe ori, dacă nu este curățată mult timp, murdăria poate să-i afecteze funcționalitatea.

Evident, pentru evitarea unor asemenea probleme, pe lângă prevenirea murdăriei (spălarea pe mâini înainte de utilizarea tastaturii, evitarea consumului de alimente și băuturi deasupra tastaturii, etc), este bine să știm și cum se poate curăța o tastatură, în special pentru cei care, prin natura meseriei, nu pot evita murdărirea.

 Să începem cu începutul – aspirarea

Aspirarea trebuie făcută fie cu un aspirator manual mic, a cărui putere de absorbție să poată fi reglată, fie cu un aspirator obișnuit, dar care să aibă în capăt un grilaj cu găuri mai mici decât tastele, altfel există riscul ca tastele să fie aspirate în aspirator, iar recuperarea lor va fi dificilă. În mod normal ar trebui aspirate toate spațiile dintre taste, mergându-se dintr-o parte în cealaltă pe fiecare rând de taste. Este bine să se aspire în jur de 5 minute pentru a se asigura o absorbție cât mai mare a murdăriei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curățarea în profunzime

În cazul în care aspirarea nu a fost suficientă iar tastatura încă nu funcționează optim sau este în continuare murdară, va trebui curățată în profunzime. Pentru curățarea în profunzime este necesară scoaterea completă a tastelor. Știu că acest lucru sperie de obicei, din acest motiv este absolut necesară documentarea prealabilă. De obicei producătorul (tastaturii sau a laptopului) oferă pe site-ul oficial sau pe diferite bloguri tehnice afiliate metoda de scoatere și remontare a tastelor. După ce a fost studiată documentația, este foarte important ca înainte de scoaterea tastelor să se stabilească ordinea fiecăreia. Tastele sunt, la cele mai multe tastaturi, interșanjabile, astfel încât, dacă nu se păstrează poziția inițială, tastatura va fi după remontare, inutilă. Pentru reținerea ordinii se poate face o fotografie (atenție, trebuie să nu fie necesară utilizarea tastaturii pentru a o accesa, iar la laptop, care este bine să fie oprit înainte de demontarea tastaturii, fotografia ar trebui transferată pe un alt echipament), sau se poate nota, pur și simplu, pe o foaie de hârtie, harta tastelor.

Scoaterea tastelor depinde, după cum spuneam, de producător, în consecință nu pot intra în detalii. După ce au fost scoase toate tastele, (la laptopuri trebuie scoase și suporturile, lucru ceva mai dificil, lucru care mă obligă să insist pentru o documentare temeinică) se poate trece la curățarea lor. Ele pot fi chiar spălate în apă caldă (nu fierbinte), dar fără detergent deoarece acesta ar putea îndepărta vopseaua de pe ele, în plus trebuie avut în vedere că sunt mici și pot fi pierdute destul de ușor. Apoi va trebui curățat suportul pentru taste, care poate avea, de asemenea în funcție de producător, un schelet din plastic care nu poate fi îndepărtat decât prin demontarea integrală a tastaturii – caz în care va trebui curățat in situ cu bețigașe igienice și cu alcool tehnic – sau un cartilaj de silicon, care este suficient să fie scuturat (ușor însă, pentru a se evita ruperea). Dacă totuși cartilajul este foarte murdar iar scuturarea nu este suficientă, atunci va trebui curățat tot cu  bețigașe igienice și cu alcool tehnic. Sub acest cartilaj (sau sub suportul de plastic) este circuitul tastaturii, care este de obicei imprimat pe o foiță subțire – uneori transparentă – de plastic. Dacă este necesară și curățirea ei, trebuie ca la montarea cartilajului sau a suportului de plastic să nu existe fire de praf pe el sau alte impurități.

Montarea tastaturii se face tot conform documentației producătorului, menținându-se ordinea de montare indicată de acesta, de obicei tastele cu arc (Space, Enter, Tab) primele.

 

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.