Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Cum sa prelungim durata de viata a bateriilor de laptop

Daca doresti să ai timp să-ţi salvezi munca înainte ca laptopul să se opreasca sau să mai câştigi cateva minute ca să termini conversaţia aia interesantă de pe mess, urmeaza cateva sfaturi utile.

Sfaturi întreţinere baterie laptop

Iată câteva mici şmecherii care îţi permit să prelungeşti atât autonomia cât şi viaţa bateriei laptop-ului:

1. Ţine-ţi laptop-ul rece – cu cât laptop-ul tău rămâne mai rece, cu atât bateria lui va dura mai mult, deoarece supraîncălzirea face ca notebook-ul să funcţioneze mai puţin eficient. Pentru a-l menţine rece, ai grijă ca fantele de aerisire să nu fie blocate şi fii atent la cooler – acesta trebuie să funcţioneze normal. De asemenea, există o serie de accesorii pe piaţă care te pot ajuta să-ţi păstrezi laptop-ul rece.

2. Redu lumina display-ului – Display-ul laptop-ului are nevoie de multă energie pentru a se aprinde şi a funcţiona. Dacă rămâi fără baterie, încearcă să reduci luminozitatea display-ului, în loc să-l ţii la luminozitatea maximă. Evident, şi dimensiunile contează în acest caz: un display mai mare va consuma mai mult.

3. Optimizează setările de consum energetic – Pentru a prelungi pe cât posibil autonomia bateriei laptop-ului, du-te în Control Panel la „Power Options” şi selectează de acolo cel mai eficient plan energetic.

4. Menţine curate extremităţile bateriei – curăţarea extremităţilor bateriei o dată la două luni cu un material textil moale şi un pic de spirt va îmbunătăţi transferul energiei de la baterie la laptop.

5. Dă-i bateriei câteva „zile libere” – Dacă plănuieşti să ţii laptop-ul în priză pentru o săptămână întreagă sau chiar mai mult, scoate bateria mai întâi. Dacă o laşi la locul ei, o vei uza, încârcând-o şi descărcând-o într-una fără să ai măcar nevoie de ea.

6. Nu descărca bateria de tot – Bateriile mai vechi de laptop-uri trebuiau formatate – adică încărcate complet şi descărcate complet pentru o viaţă mai lungă. Însă acest lucru nu mai este necesar în cazul noii generaţii de baterii Li-Ion. Stoarcerea ultimei picături de energie dintr-o baterie de laptop o va uza, mai ales dacă acest lucru se întâmplă foarte des.

7. Închide aplicaţiile inutile – Închide toate aplicaţiile care funcţionează în background şi de care nu ai nevoie. Îţi vor folosi inutil procesorul şi memoria ceea ce va duce la consum energetic mai mare şi autonomie mai mică a bateriei.

8. Încearcă să foloseşti mai mult RAM – Încearcă acest lucru doar când rulezi aplicaţii care necesită multă memorie: acest lucru va duce la o putere mai mare de procesare în loc de folosirea memoriei virtuale, care utilizează hard disk-ul, consumând mai multă energie.

9. Fii atent la periferice – Dacă ai mai multe periferice şi dispozitive externe conectate la laptop, încearcă să mai deconectezi din ele şi să le păstrezi doar pe cele de care ai nevoie. Chiar şi mouse-ul tău are nevoie de energie pentru a funcţiona, aşa că, dacă ai nevoie de autonomie mai mare, deconectează-l şi foloseşte touchpad-ul în schimb.

10. Hibernate vs. Standby – Încearcă să foloseşti opţiunea „Hibernate” în loc de „Stand-by” atunci când laptop-ul funcţionează doar cu bateria. „Hibernate” închide complet calculatorul, economisind mult mai multă energie decât dacă ar fi rămas în „Stand-by”, şi, de asemenea, continuă de unde te-ai oprit.

11. Scoate discul din unitatea optică – Chiar dacă nu sunt folosite, CD-urile, DVD-urile şi Blu-Ray-urile din unitatea optică continuă să se învârtă, consumând energie preţioasă din baterie.

12. Bluetooth şi Wireless – Dacă nu le foloseşti, opreşte reţelele de Bluetooth şi Wireless. Acest lucru îţi va asigura o autonomie mai mare.

13. Schimbă bateria
– pentru îmbunătăţirea autonomiei, cumpără o baterie de laptop mai bună pentru modelul pe care îl deţii.

14. Baterie secundară – există notebook-uri care suportă baterii secundare. Dacă deţii un astfel de laptop, încearcă să cumperi o baterie în plus pentru o autonomie mai mare.

În concluzie, autonomia portabilului tău depinde de mărimea bateriei, dimensiunea display-ului şi aplicaţiile pe care le rulezi.

 

 

sursa: http://laptopnews.ro/intretinere-baterie-laptop.html

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.