Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Cum sa faci un server de Minecraft

Vrei sa iti faci un server de Minecraft dar nu stii de unde sa incepi? In acest tutorial iti voi explica cum poti sa-ti faci propriul tau server de Minecraft, pentru ca e mai amuzant sa joci cu prietenii decat unul singur, sau cine stie, poate vrei sa faci un server plublic ca orice sa se poata conecta la el!

Cum fac un server de Minecraft?


In primul rand trebuie sa intelegi ca sunt 2 platforme mari: Vanila si Bukkit.

Vanila este serverul nemodifcat, original. Cei de la Bukkit au creat CraftBukkit, un client modificat. Eu il prefer pe cel din urma. Uite si de ce, poti instala plug-in-uri care sa-ti inbunatateasca serverul si experienta de joc a playerilor.


Eu o sa explic cum se poate face un server de Bukkit, si la sfarsitul postului foarte pe scurt cum se face un server de Vanila. Pregatit? Bun, sa incepem.

Primul pas, downloadeaza de mai jos:
– ultimul build recomandat de aici iar in caz ca nu gasesti versiune de Craftbukkit pentru versiunea ta de Minecraft poti downloada si un beta sau un development dar s-ar putea sa existe cateva buguri.
– ultima versiune de Java 32 bit sau 64 bit de aici (depinde de OS-ul tau).
– (optional) pluginurile esentiale pentru orice server de Bukkit: Essentials si World Edit daca vrei.

Instaleaza ultima versiune de Java asta in caz ca nu l-ai actualizat, iar acum putem incepe instalarea serverului.

1. Creeaza un folder, oriunde, n-are importanta, si pune-i ce denumire iti vine tie in cap, nu conteaza, de exemplu fa un folder server pe Desktop.
 
2. Copiaza/muta in folderul pe care tocmai l-ai creat Craftbukkit-ul pe care l-ai downloadat inainte. Se va numi ceva de genul craftbukkit-1.6.2-R0.2-20130823.060233-19.jar, si ca sa nu te incurce prea mult in viitor redenumeste-l pur si simplu craftbukkit.jar.

3. Ca orice fisier Jar serverul trebuie deschis cu ajutorul Java, iar pentru ca Bukkit-ul n-are interfata grafica trebuie deschis cu ajutorul unui fisier .bat. Deschide notepad si scrie urmatorul cod:

@ECHO OFF
java -Xmx1024M -Xms1024M -jar craftbukkit.jar
PAUSE

 

Xmx si Xms indica minimul si maximul de memorie RAM alocata serverului (1024M=1G), este necesar cate 1GB pentru fiecare 5-10 playeri, poti modifica valoarea dupa preferinte, dar daca ai 4Gb nu pune tot 4, ca mai rau faci si s-ar putea sa mearga greu si serverul si restul PC-ului, pune  1-2 GB, maxim 2.5Gb ca sa mai ramana si pentru Windows si pentru Minecraft daca te joci pe PC-ul pe care hostezi.
Salveaza fisierul ca run.bat in folderul serverului, unde se afla si craftbukkit.jar. Atentie la extensie, sa fie run.BAT, nu run.txt!

4. Doua click-uri pe run.bat, se va deschide consola, astepti sa se genereze restul fisierelor dupa care inchizi fereastra (sau mai frumos ar fi sa scri stop in consola si sa dai enter).

5. Acum oricine din retea se poate conecta la server scriind localhost in Multiplayer-ul de la Minecraft. Hey, da nu asta-i idea, daca vrei sa joci cu fratele/sora sau un prieten care este conectat la reteaua ta era destul sa deschizi mapa in LAN si scapai de toate setarile de mai sus, dar tu ai venit aici ca sa iti faci un server adevarat, nu?
Acum urmeaza acea parte mai grea, legata de IP. Daca esti pe cablu scapi usor. Daca esti pe Router trebuie sa iti faci un port forward (da click aici).

In folderul serverului ar trebui sa fie acum un fisier server.properties. Deschide-l cu Notepad sau ce editor de text folosesti tu, si momentan trebuie sa te intereseze 3 chestii: server-ip, server-port si online-mode. Dupa = pui la server-ip IP-ul intern al calculatorului. Ca sa-l afli deschizi CMD (Start > CMD pe Win7 sau Start > Run > CMD pe Xp) si scrii comanda ipconfig si cauti IPv4 Address. Ip-ul pe care-l gasesti ar trebui sa fie ceva de genul 192.168.1.xxx. Asta-i IP-ul pe care-l scrii la server-ip. La server-port este scris portul serverului care default este 25565, daca nu ai alt server deschis pe portul asta nu ar trebui schimbat. La online-mode modifica din true in false. Daca-i true se pot conecta doar cei cu cont premium, daca-i false se pot conecta toti.

6. Mai uita-te in server.proprieties daca mai vrei sa modifici ceva. Poti activa PVP-ul modificand pvp=false in pvp=true si altele de genul. Tine doar de tine daca vrei sa nu vrei. Dupa ce termini deschide serverul.

7. Conecteaza-te la server sa vezi daca totul functioneaza, pentru a face asta du-te in Minecraft la Multiplayer si conecteaza-te la localhost sau la Ip-ul de la IPv4 Addres. Vezi care merge. Acum ar trebui sa te faci OP ca sa ai acces la toate comenzile. Scrie in consola op numele_tau_din_joc si da enter, acum ar trebui sa poti folosi toate comenzile. Scrie /help in joc ca sa vezi toate comenzile, sau help in consola. In consola nu trebuie sa pui si slash-ul inaintea comenzilor.

8. Gata! Daca esti pe cablu ai terminat. Acum trebuie doar sa le dai prietenilor tau IP-ul tau extern, pe care-l afli de aici. Da click aici ca sa vezi cum instalezi plugin-urile.

Cum se face un port-forward?

Daca ai router trebuie sa creezi un port care ii va redirectiona pe cei care se conecteaza la IP-ul tau spre calculatorul tau (serverul tau).

1. Conecteaza-te la router, adresa lui IP ar trebui sa fie scrisa pe router/modem. Scrii in bara de adrese a browserului acea adresa IP. Daca cere vreun user si vreo parola incearca admin si 1234, in orice caz pe router trebuie sa fie scris si userul si parola.

2. Acum, de la model la model, uita-te dupa Virtual Server si Port Forwarding.

3. Creaza un port nou, daca-ti cere vreun nume pune pur si simplu Minecraft, daca zice ceva legat de protocol alege tcp/udp. La internal port pui 25565 (sau ce port ti-ai ales pentru server), la external port la fel. La tot ce e legat de port pui la fel. Iar la internal IP pui adresa de la IPv4 Address. Da-i save. Daca crezi ca nu ai facut ceva corect, poti verifica daca portul e deschis aici. In caseta pui 25565 sau portul pe care ti l-ai ales tu in fisierul cu proprietatile serverului.

Acum oricine din orice colt al lumii se va putea conecta la serverul tau. Nu ai nevoie de Hamachi si alte prostii de genul asta. Nu le-am folosit niciodata si nici n-o voi face.
Desigur, ca sa se poata conecta altii la serverul tau le dai IP-ul de pe WhatIsMyIp eventual urmat de : si numarul portului.

Cum se instaleaza plug-in-urile?

Daca nu-ti instalezi pluginuri de ce iti mai faci server pe Bukkit, nu? Ele se instaleaza foarte usor, Essentials trebuie sa fie instalat pe orice server, iti da niste comenzi dragute si mult mai multe setari pentru a-ti personaliza serverul.

1. Dupa ce l-ai downloadat (link-urile sunt la inceputul articolului) il copiezi din arhiva in folderul plugins din directorul serverului. Ai grija sa copiezi Essentials.jar! Nu .zip sau .rar. Defapt toate plug-in-urile sunt .jar! Si toate se instaleaza copiindu-le in folderul plugins.

2. Asta a fost tot. Acum poti da restart la server cu comanda /reload (sau il deschizi daca a fost inchis) si plug-in-ul va functiona. Poti sa verifici daca functioneaza scriind comanda /plugins.

3. In directorul cu pluginuri va aparea inca un director (sau mai multe) cu configurarile si logurile fiecarui plugin. De obicei fisierele de configurari sunt .yml si se numeste config.yml. Se deschis cu Notepad-ul, si inainte de fiecare valoare este scris un comentariu care iti va explica ce face acea setare. Comentariile astea incep cu 2 slashuri //. Daca folosesti Notepad++ vor fi scrise cu verde. Nu cred ca trebuie prea multe explicatii aici, pur si simplu “distreaza-te”.

4. Dupa ce ai modificat un fisier si i-ai dat save da un reload (cu comanda /reload) serverului ca sa incarca fisierul modificat.

Mai mult de la server?

Exista o sumedenie de pluginuri. Unele sunt pentru permisiuni. De exemplu cu Group Manager (este facut tot de cei de la Essentials). Cu acest plugin poti sa faci un grup pentru membrii care sa aiba acces doar la anumite comenzi, sau un grup pentru vip care sa aiba acces la mai multe comenzi decat membrii. Mai exista si pluginuri pentru economie, cu shopuri si job-uri.
Aici ai lista completa cu toate pluginurile http://plugins.bukkit.org/

Tutorial de jucat MINECRAFT in romana-Ziua 1

 

 

Probleme


Nu mi s-a salvat mapa!
Cand inchizi serverul foloseste comanda /stop! Daca inchizi fortat consola risti sa nu ti se salveze mapa!

Altii nu se pot conecta la mine. Am facut portul, am pus IP-urile corecte si tot nu merge.
S-ar putea ca firewall-ul tau sa blocheze serverul. Inchide Firewall-ul si Antivirus-ul.
Daca ai facut asta deja si tot nu merge incearca sa le dai altora IP:port.

Prietenii mei au lag pe server!
Aloca mai mult RAM serverului. Poate fi si din cauza ca ai un procesor slab (sau care pur si simplu nu suporta miile de pluginuri pe care le-ai instalat.. daca-i cazul) sau Internetul tau merge greu.

De ce nu imi merg pluginurile? De ce imi dau erori?
Verifica daca sunt compatibile intre ele si/sau cu versiunea clientului. De obicei pe paginile oficiale ale pluginelor este precizat clar cu ce alte pluginuri intra in conflict. Uneori e si din cauza ca buildul este unul beta, de aceea este recomandat sa folosesti un build recomandat, da, stiu, nu tot timpul cel recomandat este la ultima versiune de Minecraft.

O sa mai modific sectiunea asta cand imi vin in cap si alte idei de eventuale probleme.

Cum se instaleaza clientul original, serverul Vanila?

Il downloadezi de pe minecraft.net/download. Acolo vei gasi mai multe cliente. Daca ai luat minecraft_server.exe pur si simplu dai 2 click-uri ca sa-l deschizi si apoi faci configurarile de rigoare. Daca ai luat unul dintre .jar-uri (unul este cu interfata grafica, celalalt este fara) trebuie sa faci un fisier .bat ca in cazul Bukkit-ului.

Pe Vanila NU functioneaza pluginuri, dar se pot instala moduri, pe Bukkit nu merg moduri pentru ca Bukkitul in sine este un mod!

Un share daca te-a ajutat! Articolul asta o sa-l tin la curent cu tot ce se intampla, poti sa-mi lasi un comentariu daca ai vreo nelamurire!

Tags:

Category: Uncategorized

About the Author: Eu nu sufar de prostie ... chiar ma bucur de ea in fiecare zi :))

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Translate »