Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

UPS-uri pentru centrale termice

Dacă locuiești în zone unde stabilitatea furnizării energiei electrice este discutabilă (și nu sunt deloc puține astfel de zone în România) și îți încălzești casa folosind o centrală termică pe gaz sau pe lemne, atunci e cazul să contactezi un magazin  care vinde ups-uri.

Centralele termice sunt chiar mai sensibile decât un calculator, care de regulă e victima sigură în cazul suprasarcinilor sau întreruperilor succesive de curent pe perioade scurte. In cazul centralelor termice, problemele sunt multe și pagubele sunt mari. Prin urmare, o defecțiune majoră la aceasta implică o serie de costuri pe care multe familii care trăiesc în climatul economic nesigur din România de azi le-ar putea găsi chiar prohibitive.
Nu doar suprasarcinile și întreruperile repetate de curent îți pot afecta grav centrala termică, o defecțiune minoră la instalația electrică poate să cauzeze un scurtcircuit și să-ți distrugă centrala electrică. Iar dacă acest moment se întâmplă când centrala e ieșită din garanție (deși unii producători nu acordă garanție oricum în cazuri de scurtcircuite cauzate de defecțiuni independente de centrala în sine), tocmai v-ați făcut cu o cheltuială neprevăzută care să vă dea serios planurile peste cap.


UPS –ul in afara de faptul ca ofera alimentare electrica continua si sustine functionarea neintrerupta a centralei,  protejeaza echipamentele conectate de problemele cauzate de fluctuatiile de tensiune sau de caderile bruste de curent. Intreruperile de curent, suprasarcina sau scurtcircuitul pot provoca pagube considerabile la centralele termice. Chiar si o reparatie mai mica reprezinta costuri destul de semnificative, sa nu mai vorbim de cumpararea unei centrale noi in locul celui ireparabil.
Unul dintre cele mai mari pericole intr-o casa cu centrala termica ce functioneaza pe lemne, este ca sa se ia curentul electric, mai ales daca lemnul inca nu este ars.  Probabil ca stiti ca la asemenea centrale de uz casnic aveti nevoie de timp de autonomie de aproximativ 2 -3 ore pana la arderea completa a lemnului pentru a preveni supraincalzirea si astfel evitarea explodarii centralei.

302448339.apc-back-ups-1400va-bx1400ui


Cum alegem un UPS pentru centrala noastra?
Ca si la alte UPS-uri, si aici totul depinde in primul rand de puterea consumatorului  si de capacitatea acumulatorului.

  1. Putere: In primul rand trebuie luat in considerare consumul maxim al pompelor si eventual al altor consumatoare (W) , dupa care adaugam un supliment de minim 15 – 20%  in alegerea UPS-ului. 
  2. Autonomie: UPS-urile pentru centrale termice functioneaza de obicei cu acumulatoare externe. Cu cat acumulatoarele sunt mai mari, cu atat timpul de autonomie va fi mai mare in cazul unei intreruperi de curent. Desigur, UPS-urile au limitari minime (12V 18Ah) si limitari maxime (12V200Ah) in ceea ce priveste capacitatea acumulatoarelor.
    Exemplu: Avem o centrala cu pompa la consum maxim de 150W, alegem UPS-ul 
    UPS APC; model: SMART 1000 si adaugam un acumulator de 12V28Ah, astfel obtinem un timp de autonomie de aproximativ 60 minute. La acelas consum, daca punem langa acelasi UPS un acumulator de 12V 55Ah, obtinem timp de autonomie de aproximativ 170 minute.
  3. Unda sinusoidala: este foarte important ca UPS-ul sa aiba unda sinusoidala pura, deoarece pompele de circulatie ale centralelor sunt actionate de un motor, care funtioneaza cu tensiune alternativa sinusoidala. Daca se folosesc alte tipuri de UPS-uri, pompele de circulatie se incalzesc si le scade eficienta.
  4. Acumulatoare: stim ca multi se gandesc sa foloseasca acumulatoare de masini, deoarece sunt mai ieftine si mai la indemana, insa noi recomandam folosirea acumulatoarelor VRLA speciale pentru UPS-uri. Acumulatoarele de pornire (auto) fata de acumulatoarele destinate UPS-urilor sunt optimizate pentru a asigura un curent mare in scurt timp, fara a fi afectate foarte mult. In cazurile in care sunt descarcate adanc si cu regularitati (pentru aplicatii de UPS) pot fi deteriorate. Deasemenea, in cazurile in care acumulatoarele sunt expuse temperaturii ridicate (peste 25 de grade), reactiile chimice devin mai intense. Astfel dintr-un acumulator de pornire apa se poate evapora. In consecinta acest tip de acumulator necesita intretinere: compensarea apei si masurarea densitatii a acidului. Acumulatoarele pentru UPS-uri sunt create pentru a functiona conform tuturor parametrilor unui UPS si nu necesita intretinere.
  5. Tensiune: UPS-urile cu puteri sub 1000VA functioneaza cu tensiune de 12V (e necesar un acumulator), insa cele peste 1000VA functioneaza deobicei cu 24V, in acest caz este necesar montarea a doi acumulatori de 12V, conectati in serie.
  6. Stabilizator (AVR): este important ca UPS-ul sa ne protejeze consumatoarele conectate direct la retea si in timpul alimentarii continue.
  7. Incarcarea automata a bateriei
  8. Protectie la suprasarcina, la scurtcircuit, la supratemperatura prin decuplare automata.

Tags: , , , , , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.