Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Tehnologia “cloud” viitorul solutiilor IT

cloud

Sistemul cloud de stocare a datelor pus la punct in 2004 de catre Amazon inca nu da rezultatele scontate la un deceniu de la inovatoarea idee de inmagazinare a bazelor de date.

Intre timp, Google si Microsoft au mizat pe acelasi tip de serviciu oferit clientilor lor. “Ce ii face insa pe acestia sa nu investeasca foarte mult in spatiile de stocare?”, se intreaba jurnalistii de la The Economist.

Din ce in ce mai multi oameni vorbesc despre tehnologia cloud. Literar cuvantul se traduce prin nor, iar sintagma „cloud computing” prin „computere in nori”. In realitate aceasta tehnologie nu prea are legatura cu norii, dar metafora a prins si s-a … impamantenit. Companii mai mari sau mai mici, printre care bineinteles si marile nume din industrie, au sesizat oportunitatea si au demarat adevarate campanii de promovare. Dar ce este de fapt si cu ce se „mananca”?

Ce este cloud computing

Definirea exacta a sintagmei este destul de greu de realizat datorita complexitatii reale a ceea ce poate sa se realizeze prin intermediul acestei tehnologii. Totusi, o definitie de lucru ar suna in felul urmator: un ansamblu de servicii IT – aplicatii, posibilitati de stocare, acces la informatii – gazduit de mai multe servere aflate in locatii care nu sunt cunoscute utilizatorului. Cu alte cuvinte, daca de doreste salvarea unui fisier prin aceasta metoda, el va fi stacat intr-un server din Marea Britanie. Daca se doreste descarcare unei aplicatii sau chiar folosirea ei in timp real, aceasta se poate descarca dintr-un server situat in Seul (Coreea se Sud) sau poate rula direct dintr-un server localizat in New Delhi (India). Tot ce are nevoie un utilizator este doar o conexiune la internet constanta, puternica si stabila, stare de fapt relativ usor de satisfacut in ziua de azi.

Before and after

Va mai aduceti aminte cu siguranta de etajele intregi rezervate serverelor din marile companii si probabil ca va mai amintiti de adevarata armata de angajati care le deserveau. Pe langa astea logistica ce trebuia desfasurata pentru bunul mers al tuturor operatiunilor era pur si simplu impresionanta: instalatii de aer conditionat performante, camere de control sau foarte multe birouri constituiau doar partea vizibila a icebergului. Acasa, cantitatea destul de mare de date informatice – fisiere cu fotografii ce va aminteau de diverse momente placute, fisiere cu filme sau cu muzica, diferite proiecte personale – ocupau o sectiune semificativa din capacitatea hard disk-ului. Inerentele ingreunari in rularea sistemului de operare si a aplicatiilor erau evidente.

Dupa ce tehnologia cloud a devenit cunoscuta si a dobandit din ce in ce mai multa incredere din partea utilizatorilor de toate categoriile, viata a devenit parca mai usoara, aerul parca ceva mai respirabil. Departamentele de IT au devenit mai putin numerice, spatiile ocupate inainte cu servere au acum o alta intrebuintare mai eficienta. Intr-un cuvant, se poate spune ca scaderea costurilor legate de IT, in general, au dus la serioase economii in bugetul firmelor si o regandire mai eficienta a resurselor umane si materiale. In plan particular, cloud-ul a facut, ca prin minune, sa mearga mai bine computerul personal, iar posibilitatile de accesare a datelor necesare la un moment dat sa fie mult usurat.

Care sunt avantajele reale ale Cloudului?

Să le luăm pe rând și să explicăm puțin lucrurile. Potrivit studiului, principalele avantaje identificate în general de IMM-urile românești când vine vorba de cloud computing sunt:

  • sincronizarea și accesarea datelor de oriunde, de pe mai multe dispozitive (75% dintre companiile participante la studiu) – doar parțial corect, datele pot fi accesate de oriunde și dacă se află pe serverul companiei sau acasă, prin soluții VPN (Virtual Private Network), NAS (Network Area Storage) cu conexiune la internet. În plus, sunt destule servicii Cloud care nu permit accesarea datelor de oriunde și de pe orice dispozitiv…
  • costuri fixe (36%) – nu neapărat, unul din avantajele (sau dezavantajele, discutăm mai încolo) serviciilor de tip cloud este faptul că plătești doar cât consumi.
  • creșterea vitezei de computing și a capacității de stocare (32%)– corect, serviciile cloud sunt elastice, scalabile, pot procesa volume foarte mari de date atunci când este nevoie chiar pe loc sau pot aloca automat spații de stocare suplimentare când este necesar.
  • securitatea datelor, faptul că acestea nu pot fi pierdute, (26%) – corect, aici sunt două noțiuni amestecate, una e securitatea, cealaltă e continuitatea businessului: datele stocate în cloud sunt mai în siguranță decât pe serverul din companie atât din punct de vedere al securității informatice cât și al prevenirii și recuperării în caz de accident.
  • confidențialitatea datelor (13%) – corect, în ciuda scandalurilor de tip NSA-Snowden sau Galileo-HackersTeam, chiar și (sau mai ales) datele transmise de serviciile marilor furnizori de cloud americani gen Microsoft, Google, Apple sunt mult mai greu de interceptat decât serverul de email din „curtea” companiei sau de la un furnizor de găzduire local.

Că veni vorba de email, să facem o paranteză. Serviciul de email nu este neapărat Cloud. Email ai și dacă îți găzduiești site-ul și eventual serverele companiei la tine în data center sau la un furnizor de hosting obișnuit, ceea ce nu înseamnă cloud computing.

La fel, potrivit studiului Intel, cele mai folosite aplicații în cloud sunt softurile legate de salarizarea angajaților, analiza datelor și informațiile legate de achiziții. Astfel, 54% dintre companiile care folosesc deja cloud computing susțin că au salariile și analiza datelor în cloud și 46% dintre ele au datele legate de achiziții.

Aplicațiile de contabilitate gen salarii sau softurile de analiză a datelor sunt ceea ce se numește „Outsourcing IT” sau Business process outsourcing (BPO) și sunt furnizate prin internet dar nu obligatoriu ca soluții de tip Cloud.

O piata de 100 de miliarde de dolari

Amazon a investit enorm in dezvoltarea capacitatii de stocare a datelor prin sistemul Amazon Web Services (AWS). Zilnic alte ervere si echipamente de stocare sunt adaugate sistemului AWS, insa functionarea acestuia este departe de ceea ce sperau fanii tehnologiei cloud.

Sumele investite de companii in serviciile de stocare oferite de cei trei giganti IT se apropie de 100 de miliarde de dolari, o suma de 2000 de ori mai mica decat nivelul global al investitiilor din domeniul tehnologiei informatiei.

 

Comic_costuri-reduse
Mai ieftin

Pana in primavara acestui an, refuzul marilor companii de a investi banii in spatiile de stocare cloud putea fi justificat de costurile destul de ridicate ale operatiunii, comparative cu solutiile puse la dispozitie de echipele interne de IT din cadrul fiecarei companii. Din martie insa, Google a incercar o preluare in forta a pietei, coborand preturile cu pana la 85% la serviciile de procesare si stocare a datelor. Raspunsul Amazon.com nu a intarziat, AWS coborand la randu-i stacheta preturilor cu 65 de procente. Masura a fost una menita de a incuraja vanzarile de spatii de stocare in serverele gigantice ale celor trei companii, reducerea pretului ar putea deveni o practica anuala constanta.

Reprezentantii Google au afirmat recent ca, anual, se inregistreaza o reducere de 30% a costurilor de procesare si stocare a datelor, fapt ce ar putea duce la scaderea constanta a preturilor. Lucrul a devenit evident cand Box, un alt operator cloud, de dimensiunimai mici a eliminat orice plafon de stocare pentru datele stocate si transmise intre companii, reprezentantii firmei afirmand ca masura se datoreaza “bataliei preturilor declansata intre Amazon, Google si Microsoft”.

Reducerea preturilor, i-a indemnat pe unii proprietari de companii sa faca pasul catre stocarea datelor in cloud, asa cum a procedat si Edmunds.com, un site cu informatii despre masini si o cifra de vizitatori de 18 milioane/luna, insa pana la o invazie de firme in cloud mai sunt multe obstacole de depasit.

Securitatea, ultima bariera

Reticenta companiilor in folosirea sistemelor de stocare cloud este legata si de problema securitatii datelor. Cu siguranta nu este o decizie usoara sa lasi arhiva companiei in mainile unei entitati care iti poate deveni rival peste noapte.
Recentele dezvaluiri vizand modul in care serviciile de informatii americane au spionat datele marilor companii, vizand inclusiv datele gestionate de Google si Microsoft au generat un grad de neincredere ridicat al publicului fata de stocarea datelor in cloud. Ca raspuns, cei trei giganti IT au ridicat nivelul de criptare a informatiilor preluate de la clienti, amenintand in extremis si cu stocarea datelor in alte tari, daca sistemul legal devine unul invaziv.

Cu toate acestea, neincrederea clientilor in bazele de date gestionate de operatorii cloud este in continuare ridicata. Bancile, companiile de cercetare si marile corporatii prefera sistemele hibride care presupun transferul unor date voluminoase, dar neimportante, catre operatorii sistemelor de procesare si stocare cloud, in timp ce informatiile cu un nivel ridicat de confidentialitate sunt pastrate pe servere interne gestionate de personalul propriu.

Știți regula, „piață mică, potențial mare”. Un studiu efectuat de GfK pentru Intel în rândul IMM-urilor autohtone arată că majoritatea au auzit de Cloud Computing, iar 40% vor investi în așa ceva în următorul an. Alocarea se va încadra între 10-70% din bugetul total de IT. 49% sunt de părere că soluțiile de tip Cloud ajută la eficientizare.

Problema, care se poate rezolva cu un pic de educație, e că multe companii nu înțeleg încă foarte exact ce înseamnă serviciu de Cloud.

Doar un sfert (26%) asociază Cloud-ul cu reducerea costurilor și numai 32% cu scalabilitatea în viteza de lucru și capacitate de stocare (adică productivitate sporită), două din principalele avantaje ale livrării de software, platforme sau infrastructură sub formă de serviciu (SaaS, PaaS, respectiv IaaS), cele trei mari componente ale Cloud Computingului.

Pe piața românească nu prea aveam studii în ceea ce privește adopția și, mai ales, percepția asupra Cloud-ului în rândul IMM. Există unul al CIO Council din iunie anul trecut dar se referă la întreprinderi mari, unul al Ipsos MORI pentru Microsoft dar la nivel UE (cu 200 de companii românești incluse) și mai multe cercetări ale companiilor românești furnizoare de astfel de servicii.

Studiul Intel “Cloud-ul, al cincilea element?” este mai mult decât binevenit și subliniază că IMM-urile înțeleg pasul pe care trebuie să îl facă, însă nu au o percepție foarte clară cum și de ce. În schimb, cele care au făcut-o identifică corect avantajele adoptării acestei tehnologii.

 

Infografic Intel_Cloud computing

Tags: ,

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author: Eu nu sufar de prostie ... chiar ma bucur de ea in fiecare zi :))

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.