Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Tabletele de ieri si azi – scurta istorie

Cum mă gândeam într-o zi la acest subiect, îmi întreb un prieten: „Tu știai că tabletele există de o grămadă de vreme?”. El îmi răspunde: „Normal! De la Moise incoace!”

 
Și este perfect adevărat! Strămoașele tabletelor de astăzi sunt, de drept, tăblițele din piatră sau din lut pe care le-au folosit amar de ani primele generații de oameni, ca material de scris sau de citit. Tăblițele au rezistat, probabil, până când lucrurile au început să se complice, oamenii și-au dat seama că au mai mult de gândit și de împărtășit, și iată așa am ajuns la cărți!

 
În prezent se pare că suntem martori la o simplificare a tehnologiei, prin reorientarea către lucrurile simple…și cât mai ușor de transportat după sine.

 
Prin urmare, iată-ne în era touchscreenului, care amenință nemijlocit înlăturarea butoanelor din peisaj. Frenezia a început odată cu telefoanele „buttonless” și continuă cu tabletele, sau, mai bine zis, cu laptopurile fără butoane. Dacă acum câțiva ani nu se prea punea în discuție alegerea unei tablete în locul unui laptop pentru treburile cotidiene, astăzi putem să discutăm altfel. În varietatea de mărci și modele se regăsesc din ce în ce mai multe tablete extrem de puternice și fiabile care pot face față la mai toate necesitățile cibernetice ale persoanei obișnuite și nu numai (26 de milioane de tablete vândute numai in 2011 în SUA, conform datelor agenției Forrester Research).

 
Conceptul de tabletă a apărut în 1968, dezvoltat de către Alan Kay și purtând numele de Dynabook. Prototipul a fost realizat în mare parte pe baza fondurilor obținute din partea guvernului american, care spera în crearea unei unelte de folos în domeniul militar. Cu toate acestea, Alan Kay avea altceva în gând, și anume producerea unui accesoriu de ajutor în procesul de educare al copiilor. Ideea originală de Dynabook nu a mai prins niciodată un contur real, cu toate că predecesoarele sale create de Microsoft, Toshiba sau Apple, sunt construite pe baza machetei acesteia.

 
Nu s-a mai auzit nimic de vreun proiect similar până în 1983, când Apple crează, dar nu scoate pe piață, un device ingenios numit Apple Bashful (i. e.en: timid). Acesta prevestește cu mai multă acuratețe versiunea actuală de tabletă, însă, dacă ar fi apărut pe piață, tableta hibrid nu ar fi putut fi folosită fără anumite componente detașabile, precum tastatură, floppy disk drive și altele. Cu alte cuvinte, vorbim despre conceptul clasic de computer mini, însă cu o altă pălărie!

 
Tot prin anii 1980, s-a declanșat frenezia palmtopului și al derivaților săi produși de către Palm Computing, iar în 1993 apare AT&T OE Personal Communicator. Produsul a fost menit să întruchipeze visul oricărui amator de gadgeturi electronice, îndeplinind următoarele funcții: telefon, modem, fax, microfon, calendar, program de baze de date si procesor de teste. În mod paradoxal, acest lucru nu s-a întâmplat, iar device-ul a fost dat uitării.

 
Până la urmă, primul pas relevant în domeniul tabletelor moderne a fost făcut acum 22 de ani, de către Microsoft. Prototipul Microsoft Tablet PC, construit de proiectantul Bert Keeley, a fost prezentat în anul 2000. Tableta era dotată cu un procesor la 600 Mhz, 128MB de memorie RAM, un hard disk de 10 GB si porturi USB. Sistemul de operare utilizat era Windows XP Tablet PC Edition. Tabletele Microsoft au fost lansate pe piață în anul 2002, însă nici ele nu au reușit să creeze un anume impact.

 
Analizând astfel lucrurile, se pare că abia în 2010 utilizatorii țintă au ajuns să preaslăvească beneficiile tabletei, oferite, de această dată, de către Apple. După două încercări mai puțin strălucite (Apple Bashful în 1983 și Apple Newton în 1993) IPadul a fost introdus în același mod flashy și ingenios prin care au fost lansate și celealte produse marca Apple, de la IPod până la mult celebratul IPhone. Astfel, IPadul nu își poate asuma neapărat meritul de a fi prima tabletă care reușește să se afirme pe piață, cât ultimul gadget „must have” din seria produselor simpatice, trendy, deci mult dorite, care poartă sigla celebrei mărci.

 
Nu a durat mult și iată că au apărut și competitorii de la Samsung cu o nouă tabletă, urmați de alte nume marcante din domeniu. Dacă la început multă lume s-a minunat de această „invenție scumpă și redundantă”, la numai doi ani după lansarea primei tablete „ultimul răcnet”, din ce în ce mai mulți oameni de afaceri, vedete, „tocilari” (în sensul modern al cuvântului), studenți și copii de bani gata se văd nevoiți a-și procura o tabletă. Dacă trebuie, trebuie! Lăsând, însă, gluma la o parte, se pare că viitorul se colorează în termeni digitali, iar tehnologia touchscreen va înlocui, inevitabil, tehnologia ultimilor 30 de ani.

Tags:

Category: Ganduri libere

About the Author: Eu nu sufar de prostie ... chiar ma bucur de ea in fiecare zi :))

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.