Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Simularea activitatii neurale a creierului uman

Folosind 82.944 de procesoare ale unuia dintre supercomputerele lumii, oamenii de stiinta au reusit sa imite o secunda din activitatea creierului uman, in aproximativ 40 de minute.

Cea mai mare simulare a unei retele neuronale din lume a fost realizata de oamenii de stiinta japonezi si germani care lucreaza alaturi de Computerul K, o masinarie japoneza care acum trei ani a fost recunoscuta drept cel mai rapid computer.

cel-mai-rapid-calculator-K-computer

Potrivit oamenilor de stiinta a fost nevoie de 82.944 de procesoare pentru a simula în 40 de minte o singura secunda de activitate neuronala. Pentru ca simularea sa functioneze, oamenii de stiinta au mai utilizat şi 1,73 miliarde de neuroni vizuali conectati la 10,4 trilioane de sinapse.

Fiecare sinapsa virtuala, care a fost pozitionata intre neuroni excitatori care contineau 24 de bytes de memorie, permitand astfel o descriere matematica exacta a retelei.

Simularea, in sine, a fost realizată pe baza unui software special pentru simulare, numit NEST, si a avut aproximativ un petabyte de memorie (echivalentul memoriei detinute de  250.000 PC-uri).

Simularea nu a fost conceputa pentru a imita activitatea reala a creierului uman (sinapsele fiind conectate la întamplare), ci doar puterea retelei. Desi ea a fost realizata la o scara foarte mare, simularea nu a reprezentat decat 1% din reteaua neuronala din creierul uman.

Tags: , , , , , , ,

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.