Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Răcirea şi ventilarea corectă a calculatorului

Pentru a avea un PC performant trebuie sa luam in considerare mai multe aspecte. Unul dintre ele il reprezinta racirea corecta. Daca componentele nu sunt bine ventilate, investitia facuta a fost in zadar, iar performanta pc-ului va fi afectata.

Sunt 3 modalitati de a raci un PC:
1. racirea cu aer
2. racirea cu apa
3. racirea cu azot lichid

1. Racirea cu aer se face cu ajutorul unor ventilatoare, radiatoare si al unui fan controller . Ventilatoarele trebuie montate pe carcasa in anumite locuri, pentru a crea in interior un flux de aer corespunzator si astfel racirea sa fie eficienta. In cazul procesorului si a placii video se monteaza un cooler de buna calitate (ventilator + radiator) care sa asigure acestuia o temperatura optima, temperatura care va depinde mult de cea din interiorul carcasei. In cazul chipset-urilor, sau a memoriilor ram ori a hard disk-urilor vor fi montate radiatoare specifice fiecaruia, care vor fi racite de fluxul de aer din interior. Fan controller-ul se foloseste pentru a controla turatiile mai multor ventilatoare.

20150713_164948

2. Pentru racirea cu apa (water cooling) se foloseste un waterblock, care vine montat pe cpu, gpu sau chipset, un waterpump, o pompa care pune in miscare un fluid, un radiator, care va raci fluidul si furtunuri prin care sunt transportate fluidele. Racirea lichidului va fi preluata in totalitate de radiator. De aceea este important dimensiunea acestuia si numarul ventilatoarelor montate pe el. Pentru un astfel de sistem se foloseste o carcasa speciala pentru watercooling.

3. Racirea cu azot lichid nu este accesibila oricui, datorita pretului, echipamentului si instrumentelor folosite. Este adesea folosita pentru overclocking extrem la diverse evenimente IT, pentru diverse teste si experimente.

Din toate cele 3 variante, cea mai sigura, fara riscuri si mai putin costisitoare o reprezinta racirea cu aer. Pentru acest sistem este nevoie de o carcasa ATX Middle Tower sau ATX Full Tower, care sa aiba locasul pentru sursa pozitionat in partea de jos, si o distanta de sol de min.2cm. Deasemenea sa aiba locasuri pentru 6 ventilatoare care vor fi montate in felul urmator: 2 sus, 2 in partea din fata, 1 in spate si 1 in lateral in dreptul placilor de extensie (placa video, placa de sunet, tv tuner etc.). Pe langa cele 6 locuri pentru ventilatoare sunt necesare si spatii pentru aerisire care sa se afle in dreptul HDD-urilor si in dreptul placii de baza.

4f5df029e7a21

Important:

  • Pentru o răcire eficientă, nu instalați mai multe ventilatoare decât cele prevăzute de fabricantul carcasei.
  • Pentru a menține un curs corect al aerului în interiorul unității nu renunțați la niciunul dintre capacele carcasei.
  • Dacă vreți să schimbați ventilatoare faceți tot posibilul să păstrați raportul dintre rotații / dimensiuni similar celui inițial (cantitatea de aer cald scoasă din carcasă trebuie să fie similară cantității de aer rece introduse).

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Service IT

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.