Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Protejarea conexiunii de Internet

Laptopurile, telefoanele inteligente sau tabletele actuale ne oferă posibilitatea de a realiza multe din activitățile obișnuite atunci când nu avem acces la un desktop. De la citirea unui e-mail, a știrilor sau interacțiunea pe rețelele de socializare, toate pot fi realizate acum de pe un dispozitiv mobil, cu condiția să fie conectat la Internet.

Deși operatorii de telefonie din România s-au străduit să extindă acoperirea 3G și fac deja trecerea la 4G, pentru o parte a utilizatorilor această soluție este costisitoare sau nu oferă viteza de conectare dorită. În același timp, în foarte multe spații publice, de la centre comerciale la biblioteci, există hotspot-uri gratuite, puncte de acces la Internet prin intermediul conexiunii Wi-Fi.

Din păcate, folosirea unui hotspot nu este lipsită de riscuri. Pentru a facilita accesul și a atrage cât mai multe persoane, majoritatea acestor puncte de acces nu utilizează conexiuni securizate, conectarea realizându-se fără a fi nevoie de o parolă. Există modalități destul de simple, chiar și pentru cei fară cunoștințe tehnice avansate, de a accesa datele celor care se conectează la astfel de hotspot-uri. Ulizatorii pot fi redirecționați către pagini care conțin malware, le pot fi sustrase parolele de conectare la contul de e-mail, rețelele de socializare sau datele cardului bancar folosit pentru cumpărături on-line.

Pentru a evita o astfel de situație, există posibilitatea de a securiza conexiunea la Internet prin intermediul unei rețele VPN. O rețea privată virtuală (VPN  – Virtual Private Network) criptează traficul Internet astfel încât să nu poată fi interceptat de cei care folosesc același hotspot gratuit. Întreg traficul de Internet este direcționat de la terminalul folosit de utilizator la server-ul care oferă serviciul prin intermediul unei conexiuni securizate.

Desigur, nici aceste soluții nu sunt 100% sigure. Unele protocoale folosite pentru conectare sunt considerate în prezent drept nesigure, iar conexiunea s-ar putea întrerupe fără ca utilizatorul să fie notificat.

O soluție mai sigură rămâne abonamentul la internet pentru tableta sau partajarea conexiunii de internet de pe telefon pe laptop, iar pentru situațiile când trebuie să folosim un hotspot gratuit cu o conexiune nesecurizată avem câteva soluții VPN gratuite.

Hotspot Shield

Hotspot Shield VPN este una dintre cele mai cunoscute soluții VPN gratuite, numele sugerând principala funcție de protejare a conexiunii de Internet atunci când ne conectăm la un hotspot. În afara acestui beneficiu, folosirea aplicației permite accesul la site-urile blocate în unele rețele, conectarea la pagini care oferă acces doar în anumite zone geografice, protejarea identității utilizatorului prin ascunderea adresei reale de IP, protejarea tranzacțiilor bancare și prevenirea unor posibile atacuri malware.

Serviciul Hotspot Shiled este disponibil gratuit prin intermediul aplicațiilor dedicate pentruWindowsMac OSXiPhone, iPod sau iPad  sau terminale cu Android. Versiunea gratuită nu are o limită de trafic, dar afișează reclame. Hotspot Shield susține că aplicațiile pentru Android și iOS pot contribui la scăderea traficului de date realizat prin intermediul conexiunii 3G.

TunnelBear

TunnelBear este o soluție similară, dar folosirea aplicaților necesită crearea unui cont gratuit și confirmarea adresei de e-mail. TunnelBear VPN are aplicații pentru AndroidiOS,Windows XP sau mai nou și OSX 10.6.8 sau ulterior.  Traficul de date este limitat la 500MB lunar, dar utilizatorii pot primi 1GB în cadrul unei promoții pe Twitter sau pot cumpăra pachetele plătite. Aplicația mobilă permite selectarea ușoară a server-ului la care se face conectarea, utilizatorul putând alege între Germania, Canada, SUA sau Anglia. Pentru Android, aplicația are un widget care permite conectarea/deconectarea direct din ecranul principal.

Hideman VPN

Opțiunea gratuită oferă 5 ore de utilizare pe săptămână și maxim 2GB trafic de date pe lună, o soluție ce ar trebui să fie suficientă pentru cei care se conectează doar ocazional la hotspot-uri. Folosirea aplicaților nu necesită înregistrare, utilizatorul poate alege între mai multe servere disponibile gratuit și conectarea se poate realiza automat. Hideman oferă aplicații pentru Android în Google PlayWindows și Apple OSX, iar pentru iOS instalarea se face accesând pagina http://www.hideman.net direct de pe iPhone, iPod sau iPad.

Private Tunnel

Private Tunnel necesită înregistrarea pe site-ul oficial și confirmarea adresei de e-mail,  iar versiunea gratuită oferă doar 100 MB trafic. Utilizatorii pot primi câte 200MB trafic suplimentar pentru fiecare persoană căreia i-au recomandat serviciul sau 10GB dacă persoana căreia i-a fost recomandat Private Tunnel a achiziționat un pachet cu trafic inclus.

privatetunnel

Private Tunnel are aplicații pentru Windows, OSXAndroid și iOS. Utilizatorul poate selecta server-ul la care se conectează și aplicația afișează traficul de date disponibil.

 VPN One Click

One Click nu are limită de trafic, dar versiunea gratuită este limitată la 7 zile pentru iOS și nu permite selectarea unui server, conectarea realizându-se automat. Pagina oficială susține că serviciul poate fi utilizat gratuit nelimitat pe Android, Linux și Windows, dar aplicația pentru Android afișează o perioadă de 60 de zile. Aplicația VPN One Click poate fi descarcată din Google PlayiTunes Store și de pe pagina de download pentru Windows, Linux și OSX.

 Hideninja VPN

Hideninja este un serviciu doar pentru dispozitivele cu sistem de operare Android, accesibil prin intermediul aplicației disponibile în Google Play. Versiunea gratuită nu are limită de trafic, dar opțiunile de conectare automată și viteze mai mari de transfer sunt disponibile doar cu plată.

Alături de aceste servicii care au aplicații dedicate, sunt disponibile și alte oferte care au perioade de evaluare sau opțiuni gratuite cu anumite limitări, majoritatea folosind standardul OpenVPN și aplicațiile disponibile în Google Play și iTunes.

Deși folosirea unei conexiuni VPN ar trebui să protejeze utilizatorul atunci când se conectează la Internet, utilizarea aplicațiilor gratuite, mai ales pentru Android, poate avea și efectul opus. De exemplu, aplicația Hotspot Shield pentru Android are acces la agenda telefonică a utilizatorului iar alte aplicații pot solicita acces la contul de Facebook.

c3786b497438a8a96f865159f8fea0c3

Concluzii

Conectarea la hotspot-urile gratuite poate oferi viteze mai mari de navigare pe Internet decât o conexiune 3G, dar nu este lipsită de riscuri. Datele personale, conturile on-line sau detaliile bancare ar putea fi sustrase. Pentru o minimă protecție, utilizatorii pot folosi soluții VPN gratuite, cu mențiunea că nici acestea nu sunt în totalitate sigure și au anumite limitări.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.