Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Nvidia prezinta noile carduri grafice

NVidia a început Conferința GPU Technology cu câteva surprize, prin prezentarea noii arhitecturi GPU și a unui monstru de card grafic care va propulsa compania în domeniul supercomputerelor. În ședința de deschidere a conferinței, Jen-Hsun Huang, CEO al nVidia Corp, a prezentat noua generația a arhitecturii GPU denumită Pascal, care vor fi scoase pe piață în 2016. La fel ca și Intelși AMD, nVidia creează noi arhitecturi la fiecare doi ani.

Pascal va reprezenta un salt imens dacă își va putea respecta promisiunile. Una dintre cele mai mari probleme pe care le are un GPU cu privire la performanțele de care este capabil o reprezintă lățimea de bandă pentru memorie, iar nVidiaabordează această problemă prin tehnologia 3D stacked memory, care va fi disponibilă la generația Pascal. Prima inovație pe care această generație o va avea va fi integrarea memoriei 3D suprapuse, situată pe același substrat ca și chip-ul GPU, ceea ce oferă cu mult mai multă lățime de bandă decât memoriile tradiționale montate pe aceeași placă de circuit. Huang spune că memoria 3D cu care este dotat Pascal va oferi o lățime de bandă de două până la 4 ori mai mare, dar pe un card cât o treime din dimensiunea unuia din generațiile actuale.

pascal

Chip-urile DRAM 3D vor putea fi integrate direct pe matrița GPU, spre deosebire de actuala tehnologie care presupune aplicarea chip-urilor pe placa de circuit, folosită pe modulele GDDR5 RAM din cardurile video actuale. De fapt, nVidia face cu acestechip-uri DRAM 3D ceea ce s-a făcut la un moment dat cu co-procesoarele de memorie și cu alte chip-uri care înainte erau externe, iar acum fac parte integrantă din procesoare. Această absorbție se traduce prin mai puțin spațiu ocupat de chip-uri pe placa de circuit și în același timp, o performanță crescută.

Prima dintre aplicațiile acestei plăci grafice o reprezintă așa numitele HPC – High-performance computing – sau supercomputerele. În aceste computere sunt utilizate un număr foarte mare de chip-uri nVidia pentru a atinge performanțele de care este nevoie. Prin tehnologia pe care va fi construită linia Pascal, HPC-urile vor beneficia de o lățime de bandă pentru memorie mult îmbunătățită.

Gamer-ii se vor bucura și ei de noua tehnologie NVLink de pe procesoarele Pascal, o alternativă de lățime de bandă foarte mare la varianta PCI Express 3.0 care, pretinde nVidia, va fi mult mai eficientă în raportul consum de curent – performanță. Potrivit declarațiilor lui Huang, NVLink va oferi viteze de la 5 la 20 de ori mai mari decât cele pe PCI Express 3.0, care de fapt reprezintă și tehnologia de bază pentru NVLink, care de fapt este PCI Express cu câteva îmbunătățiri, spun unii analiști.

 

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.