Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Măsuri pentru protejarea datelor

Multe companii din întreaga lume care se ocupă de crearea soft-urilor antivirus semnalează o creștere exponențială a infracționalității cibernetice. Atacurile asupra computerelor personale sunt tot mai dese și oricând vă puteți găsi în situația în care cineva vă monitorizează în detaliu întreaga activitate online și offline.

Protecția computerului și implicit a datelelor și fișierelor personale ar trebui să reprezintă o prioritate pentru orice utilizator. Dintr-o neatenție toată munca noastră ar putea fi la discreția internetului și a persoanelor cu rele intenții. Ca să nu mai luăm în calcul situația în care sunt furate datele cardurilor sau ale conturilor.

Vă propun câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a beneficia de o minimă protecție a datelor și a întregului computer:

 

  1. Efectuați back up (copie de rezervă) la intervale de timp regulate. Cel mai bun mod pentru înlăturarea fișierelor infectate este înlocuirea lor cu variantele originale neinfectate. Mai mult, un back up complet va fi de mare folos atunci când sistemul va cădea de tot. Totodată, păstrați mai multe back up-uri în caz că virusul este detecta mai târziu și s-a creat deja un back up cu tot cu virus.

 

  1. Utilizați întotdeauna un antivirus cu o bază de date completă și care se actualizează automat. Viruși se produc în fiecare zi așa că antivirusul trebuie să fie la curent cu tot ce apare nou. Actualizați regulat baza de date cu viruși.

  1. Nu dați voie browser-ului să deschidă automat anumite programe. Este vorba de fișiere Word, PDF sau alte tipuri care sunt deschise prin intermediul programelor de email. Mai bine descărcați fișierele și deschideți-le cu programul corespunzător.

 

  1. Trebuie știut că virusul se poate răspândi doar prin deschiderea unui fișier infectat sau prin pornirea unui disk infectat. Virușii nu pot infecta calculatorul doar prin citirea mail-ului sau prin prezența online. Așa că nu deschideți fișiere executabile primite în mail-uri nesolicitate.

 

  1. Utilizați Firewall. Firewall-ul moderează fluxul de date care iese și intră în calculator. Acesta vă permite să vedeți care programe transmit sau primesc date și să le blocați fluxul pentru siguranța calculatorului dumneavoastră.

 

  1. Utilizați parole atât online, cât și pentru fișierele din calculator ( pe cât posibil). Parola trebuie să fie întotdeauna o combinație de majuscule, minuscule, numere și simboluri ca @ # $ % ^ & * ( ) _ +. Parola trebuie să conțină mai mult de o caractere, astfel este mult mai greu de spart. Pentru username nu utilizați cuvinte obișnuite sau nume, care pot fi foarte ușor de aflat.

 

  1. Utilizați un pop-up blocker în browser. Ferestrele pop-up sunt ferestre mici care se deschid peste site-ul pe care îl vizitați. Cu toate că de cele mai multe ori ele sunt folosite în scopuri publicitare, ferestrele pop-up pot ascunde programe malițioase. Un pop-up blocker poate preveni apariția acestor ferestre.                                                                                                                                                                                                                                                   personaldataprotection_50741700

Mai sunt și alte metode de prevenire a virușilor, viermilor și a altor programe dăunătoare. Acestea 7 sunt de bază.

Cel mai bun sfat de urmat este să aveți întotdeauna o copie de rezervă a datelor dumneavoastră. Mai mult nu interacționați niciodată cu programe sau fișiere dubioase pentru că ceea ce era odată confidențial poate ajunge public pe internet. Atunci când e vorba să facă rău, inventivitatea omului crește exponențial și datele dumneavoastră pot avea de suferit dacă nu sunteți precauți.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.