Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Mașini Virtuale

Fiecare dintre noi are instalat pe computer un anumit sistem de operare, fie el Windows sau Linux.  Uneori apare nevoia rulării unor programe mai vechi, incompatibile cu sistemul de operare instalat, sau, în cazul unor entuziaști, apare dorința experimentării unor sisteme de operare exotice. Veți spune că pentru asta s-a inventat conceptul de dual-boot, adică instalarea în paralel a două sisteme de operare, însă această operațiune este consumatoare de timp și necesită repartiționarea hard-disk-ului, acțiune care poate produce pierderea datelor dacă este făcută incorect.

Soluția minune este reprezentată de mașinile virtuale, niște programe speciale care permit rularea în paralel a mai multor sisteme de operare.  Practic dacă ai Windows 7 instalat pe calculator și vrei să testezi ultima versiune de Ubuntu, cu ajutorul unei mașini virtuale vei putea rula Ubuntu într-o fereastră, ca pe orice program instalat pe computer. Nu e nevoie de setări complicate, repartiționări și modificări prin BIOS.

O mașină virtuală funcționează ca un calculator virtual. Acesta va rula în cadrul sistemului de operare curent, denumit și host sau gazdă, și va furniza servicii de tip hardware virtual sistemului de operare guest (musafir), care va rula ca orice program, Microsoft Word de exemplu.

Fiecare mașină virtuală creată va avea propriul hardware: un procesor virtual, memorie RAM, hard-diskuri, interfețe de rețea, interfețe grafice, mai nou chiar și cu accelerare 3D. Toate aceste resurse vor fi asociate resurselor calculatorului fizic. Din acest motiv numărul de mașini virtuale care pot fi rulate simultan (da, chiar poți rula Windows 7 pe calculator ca host și Windows 10 într-o mașină virtuală și Ubuntu în altă mașină virtuală  și toate în același timp. Este limitat de resursele fizice existente, în special de cantitatea de memorie RAM disponibilă.

De ce am folosi mașini virtuale? Iată doar câteva motive:

  • Testarea unor sisteme de operare noi, fără a repartiționa hard diskul și fără a afecta funcționarea sistemului existent;
  • Utilizarea unor programe mai vechi, incompatibile cu sisteme de operare actuale, în special cu cele pe 64-biți;
  • Testarea pe diverse sisteme de operare a programelor pe care le-am dezvoltate.

În realitate multe companii folosesc mașini virtuale pentru a rula sisteme de operare de tip server într-un mediu protejat. Fiecare mașină virtuală poate fi privită ca un container independent de celelalte, astfel încât o problema de securitate la una din ele nu va afecta restul de servere. Virtualizarea este des întâlnită și la providerii de hosting care oferă așa numite VPS-uri, servere virtuale private, mașini virtuale contectate permanent la internet, pe care utilizatorul le poate configura și exploata după bunul plac ca servere Web, mail, FTP sau pentru jocuri on-line.

Pentru a putea crea și rula mașini virtuale este necesar un software specializat. Există atât variante gratuite (VirtualBox, VMWare Player), dar și comerciale (VMWare Workstation).

Tags: , , , , , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.