Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Linux 4.0 – Bug fixer?

Linus Torvalds, creatorul kernel-ului care îi poartă numele, a propus ca următoarea versiune a sistemului de operare, Linux 4.0, să se concentreze mai mult pe creșterea stabilității și pe repararea erorilor.

Deși a respins inițial propunerea lui Dirk Hohndel, șef al diviziei Linux și a celei pentru tehnologia open-space de la Intel, de a lansa o ediție dedicată reparării erorilor din cauză că „nu credeam la acel moment că atât de mulți se concentrează pe acest lucru”, potrivit declarațiilor sale, Linus Torvalds aderă acum la această idee, lansând propunerea de a crea o sesiune de comentarii la nivelul întregii comunități Linux, de a lansa o astfel de versiune în cel mult un an. Hohndel a discutat despre o astfel de versiune la LinuxCon Europe din Edinburgh. L-a întrebat pe Torvalds într-o sesiune de Q&A dacă s-a gândit care dintre cele două direcții – viteza, împreună cu o serie de noi caracteristici, sau repararea erorilor – este mai oportună, având în vedere că ultima versiune „stabilă” de Linux avea nu mai puțin de 4 000 de erori cunoscute.

LE4.0_02

Torvalds era inițial îngrijorat că repararea erorilor și creșterea stabilității nu ar fi în avantajul dezvoltatorilor, care ar dori să lucreze în schimb la noi caracteristici. Linux este dezvoltat de o comunitate de programatori și de companii care contribuie voluntar la dezvoltarea kernel-ului, sub supravegherea lui Torvalds.

Acesta a propus, de asemenea, o schemă simplificată de lansare a versiunilor sistemului de operare, cu nume și numere care să poată fi reținute mai ușor. Kernel-ul Linux 3.12 a fost lansat în Octombrie sub denumirea Linux 3.12-rc7. Intenția de întârziere a lansării a fost abandonată de Linus Torvalds ca urmare a faptului că urma să călătorească și în această perioadă să dispună de o legătură slabă la Internet. „Sigur că au existat o serie de probleme cu driverele, și a fost și enervanta serie de reparare a erorilor legate de auto-NUMA (non-uniform memory access), dar toate astea nu meritau întârzierea kernel-ului 3.12”, a mai scris Torvalds.

Mai devreme, el declara că decizia celor de la Apple de a oferi gratuit sistemul de operare desktop OS X Mavericks nu va afecta sistemul de operare Linux, din moment ce nu este vorba despre un sistem de operare open-source, iar hardware-ul pe care trebuie instalat este scump.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.