Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Intretinere laptop

De ce este nevoie sa curatam periodic laptopul?

Praful este printre cauzele principale pt defectarea unui laptop, acumularea prafului in sistemul de racire duce la supraincalzire, sau chiar la arderea componentelor ca de ex. chipul video, northbridge, southbridge, etc. Daca priviti aceasta poza se vede foarte bine de ce se supraincalzeste un laptop si de ce este necesar curatarea lui.

praflaptop

 

Performanta acestui sistem de racire este redus la zero, aerul nu mai circula printre lamele de aerisire, palele ventilatorului sunt pline de praf, se misca greu uneori prducand un zgomot puternic (care este un semnal de alarma ca trebuie curatat de urgenta!) alteori ventilatorul pur si simplu cedeaza!

Etapele principale la o curatare profesionala sunt demontarea sistemului de racire, curatarea lamelelor de aerisire, curatarea palelelor ventilatorului, gresarea ventilatorului pentru o functionalitate mai buna si pentru reducerea zgomotului, de pe procesor si alte chipuri se curata pasta termoconductoare veche si se pune pasta noua de calitate pentru transfer eficient de caldura intre chip si radiator.

Curatarea sistemului de ventilatie este o operatiune de intretinere foarte importanta. Supraincalzirea este deseori cauza principala ale altor defectiuni mai costisitoare. Curatarea trebuie facut cel putin o data la 6 luni.

Ce este un sistem de ventilatie?

Sistemul de ventilatie este format dintr-un radiator si un ventilator

Pentru o functionare optima a laptopului este necesara o racire permanenta. In cazul in care ferestrele de intrare si evacuare a aerului sunt acoperite, aerul cald ramane in interior, ducand uneori la ridicarea excesiva a temperaturii.  Folosirea laptopului pe suprafete moi nu este recomandata deoarece gaurile din partea de jos a laptopului se inchid, iar eficienta de racire se reduce foarte mult. Cauza principala a supraincalzirei laptopului este praful. La fel ca si calculatorul desktop in timpul functionarii laptopul acumuleaza in interiorul sistemului de racire cantitati mari de praf. Ca urmare apar probleme cu racirea.

Semne ca laptopul se supraincalzeste:

Acest aspect poate fi resimtit prin atingerea carcasei, uneori ajungand la temperaturi foarte ridicate ce pot cauza chiar arsuri ale pielii.

Un alt semn este zgomotul. Cresterea nivelului de zgomot este o caracteristica a supraincalzirei. Viteza rotarii ventilatoarelor din interiorul laptopului este controlata in functie de temperatura componentelor din interior. Daca din cauza prafului sau altor cauze sistemul de racire nu functioneaza corect, ventilatorul va functiona constant la viteza maxima, si ca urmare va produce zgomot puternic.

Blocarea si functionarea instabila. Problemele cu sistemul de racire vor conduce la o functionare instabila.

Se restarteaza sau se stinge singur. Supraincalzirea procesorului duce la stingera sau repornirea laptopului.

 

httpv://youtu.be/Q_Ipe3RBofQ

Cum se remedieaza problema supraincalzirii?

Prima operatiune este diagnoza sistemului de racire. Cu ajutorul unor programe specializate, se evidentiaza temperaturile pentru procesor, placa de baza si placa video, atat la “idle” – cand calculatorul este doar pornit, cat si la incarcare medie/maxima, cand ruleaza aplicatii mai puternice ca jocurile3D sau filmele High Definition.

Curatarea radiatorului

Este important ca radiatoarele sa fie eliberate de praful acumulat prin circularea constanta a curentului de aer produs de ventilatoare. Radiatorul procesorului, al placii video si al chipsetului sunt complet demontate si atent curatate de orice acumulare de praf.

Curatrea ventilatorului

Paletele ventilatoarelor acumuleaza deasemenea praf de-a lungul timpului. Curatarea temeinica a acestora cu o pensula sau aer comprimat reduce greutatea si astfel ventilatorul va functioneaza iar la performanta maxima. De asemenea, in urma curatarii de praf sizgomotul se va reduce simtitor, facand operarea mai placuta.

Inlocuirea pastei termoconductoare

O operatiune extrem de delicata este inlocuirea pastei termoconductoare aplicata pe procesor si chipul video. Acestea sunt mai intai bine curatate de pasta veche si intarita, suflate toate scamele, si intinsa uniform pasta noua.

Curatarea carcasei

Praful acumulat in colturi, fantele de aerisire si grilele de ventilare este atent sters sau suflat, pentru a evita intrarea acestuia in circuitul de racire dupa asamblarea calculatorului. Chiar daca in timp se va acumula din nou praf, aceasta operatiune intarzie efectele negative ale prafului, asupra sistemului de racire.

Un Laptop curatat la 6-12 luni, nu va avea probleme de supraincalzire, si va salva de costuri de reparatii mari. Va asteptam la sediul nostru pentru o consultanta gratuita sau curatare ( gratuita pentru clienti nostri )

Tags: , ,

Category: Service IT

About the Author: Eu nu sufar de prostie ... chiar ma bucur de ea in fiecare zi :))

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.