Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Instalarea sistemului de operare Windows 10 Technical Preview

Pentru a intra în posesia versiunii TP a Windows 10, trebuie să vă înscrieți – gratuit – în programul Windows Insider și care necesită să aveți un cont Microsoft. În timpul utilizării W. 10 TP,Microsoft va colecta informații de pe computer, inclusiv textul scris în diferite documente, tipul de fișiere deschise, programe utilizate, etc. Acest lucru oferă Microsoft informații care – ca și în cazul versiunii Windows 8 – vor ajuta la îmbunătățirea variantei comerciale.

windows_product_family_9-30-event-741x416

Există două versiuni de W. 10 TP: una standard, pentru utilizatorii casnici, și una Enterprise, pentru utilizatorii business, ambele create atât pentru arhitectura de 32 biți, cât și pentru cea de 64 biți. După descărcare, poate fi scrisă pe un DVD sau transferată pe un USB. În acest moment nu există cerințe hardware care să le depășească pe cele pentru Windows 7 sau Windows 8. Sistemul poate fi instalat atât de la zero, pe o partiție nouă, cât și ca upgrade de la Windows 8 sauWindows 8.1 cu ajutorul asistentului din Windows Compatibility Center.

După cum spuneam, instalarea este similară cu cea a versiunii Windows 8, singurele două diferențe notabile fiind EULA – acordul cu Microsoft pentru utilizarea versiunii W. 10 TP – precum și faptul că sistemul se va restarta de mai multe ori.

Noi caracteristici ale sistemului

Windows 10 Technical Preview are incluse mai multe caracteristici și elemente noi, iar unele sunt prezente și în TP. Începând cu revenirea meniului Start și continuând cu noi elemente incluse în programul Command Prompt, iată o listă cu câteva dintre lucrurile noi pe care le veți găsi în TP.

Meniul Start

După controversata absență a acestui meniu din Windows 8Microsoft îl reintegrează în sistem, adăugându-i un aspect nou și noi elemente. În primul rând, are elementele standard pe care le are și meniul Start din Windows 7, doar că aspectul este cel din Windows 8, cu pictograme ce pot fi rearanjate, asemănător cu cel din Windows Phone. De asemenea, în meniul Start a fost reintegrat – spre bucuria tuturor utilizatorilor – câmpul de căutare.

windows10startmenu3_1020.0.0_cinema_1200.0

 Command Prompt

Noile caracteristici ale aplicațieiCommand Prompt sunt folositoare doar pentru utilizatorii experți deWindows, pentru dezvoltatori și pentru creatorii de software. În primul rând – și, de fapt, cea mai aclamată schimbare – este introducerea unor noi shortcut-uri, precum cele pentru copiere și lipire. Dacă doriți să aflați mai multe, va trebui să săpați mai adânc pentru a le afla. În meniul Properties, poate fi selectat un Experimental Tab, de unde pot fi alese diferite elemente experimentale ale consolei. Rămâne de văzut însă care din aceste elemente vor ajunge în versiunea comercială a sistemului de operare.

Aplicațiile Metro pe desktop

Una dintre cele mai mari dezavantaje de care s-au plâns utilizatorii de Windows 8 a fost modul dual în care funcționează sistemul de operare: există aplicații de sine stătătoare pentru modul desktop și aplicații care funcționează doar în modulMetro. W. 10 TP redenumește aplicațiile Metro (care se mai numesc, în Windows 8, Aplicații Moderne) și le spune Universal Apps. Dacă, spre exemplu, veți deschide un fișier PDF în TwinUI, reader-ul Metro de fișiere PDF, aplicația se va deschide ca fereastră pe desktop.

Un Explorer mai puternic

O altă caracteristică așteptată de mult timp de utilizatori este îmbunătățireaExplorer-ului. Cel din W. 10 are o nouă locație – Home – care oferă acces la câteva foldere și fișiere favorite, spre exemplu la cele utilizate mai frecvent. O altă nouă caracteristică a Explorer-ului este ușurința de a distribui fișiere și foldere. Există practic un Tab Share, care folosește la acest lucru.

Task View și Desktop-uri virtuale

Aceasta este o caracteristică așteptată pe Windows încă de când Linux și MacOSo integrau, cu ani în urmă, pentru organizarea mai eficientă a spațiului de lucru. Înlocuiește vechiul mod de navigare prin aplicațiile deschise cu ajutorul combinației de taste Alt+Tab. Oficial, Microsoft denumește noua caracteristicăTask View și are chiar și o iconiță dedicată, așezată în stânga Task Bar-ului, chiar lângă butonul de Start. În afară de schimbarea felului în care sunt vizualizate aplicațiile deschise, se pot crea desktopuri virtuale prin combinația de taste WindowsKey+Tab.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.