Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Ghid pentru alegerea laptop-ului potrivit

Pentru a gasi laptop-ul potrivit pentru tine, este important sa stabilesti de la inceput care sunt nevoile tale si cat de solicitat va fi echipamntul:

  1. folosesti laptop-ul pentru navigarea pe internet, pe retele sociale, stocarea fotografiilor etc
  2. folosesti laptop-ul pentru navigarea frecventa pe internet, vizualizrea videoclipurilor, filmelor si editarea documentelor complexe.
  3. folosesti simultan mai multe programe, mai multe ferestre in browser, editare foto/video, jocuri

In functie de categoria in care te regasesti, trebuie sa alegi caracteristicile potrivite pentru tine.

Notebook? Ultrabook? Laptop 2 in 1? Laptop gaming? Care sunt  diferentele?

  • Notebook-ul este cel mai raspandit,  fiind laptop-ul standard pe care il gasim in orice magazin de profil. Acesta este un computer portabil, astfel poate fi utilizat pentru aceleasi sarcini pe care le poate indeplini un computer clasic, insa este compact si portabil.

  • Ultrabook-ul este laptop-ul cu o forma mai subtire si mai usor decat un notebook. Acestea sunt considerate mai puternice pentru ca au performante de top in perioada in care sunt lansate.

  • Laptop-ul 2 in 1 este cel care imbina portabilitatea unei tablete cu performanta unui laptop. Ecranul este tactil si de cele mai multe ori tastatura este detasabila.

  • Laptop-ul pentru gaming este conceput pentru a sustine jocurile solicitante. Acesta se diferentiaza prin prezenta unor placi video performante, procesoare de ultima generatie, fiind capabil sa asigure lipsa imaginilor blocate sau a pixelilor vizibili.

Specificatii tehnice

Procesoarele cele mai des intalnite sunt cele Intel, folosite atat de laptop-urile cu sistem de operare Windows, cat si de MacBook-uri. Performanta ridicata este recunoscuta datorita seriei de procesoare multicore:

Intel core I3 – performanta scazuta, proiectat pentru a indeplini sarcini simple precum navigarea pe internet, retele sociale etc.

Intel core I5 – performanta medie, fiind cele mai des intalnite procesoare pe piata. In cazul acestui tip de procesor raportul calitate – pret este considerat a fi cel mai favorabil.

Intel core I7 – performanta ridicata, potrivite pentru persoanele pasionate de gaming, grafica, editare foto/video.

Intel core M – procesoare special concepute pentru dispozitive subtiri, potrivite pentru sarcini zilnice.

 

 

Memoria RAM sau Random Acces Memory ajuta procesorul sa faca fata utilizarii simultane a mai multor sarcini. Se spune ca un laptop cu mai multi GB RAM este un laptop mai performant. Minimul de 2 GB poate fi suficient pentru a sustine sarcinile simple. In general laptop-urile au memorie intre  4 GB si 8 GB preinstalata, insa majoritatea modelelor permit suplimentarea acesteia.

 

 

Memoria interna de stocare este spatiul virtual in care sunt stocate informatiile.

HDD (Hard Disk Drive) sunt cele mai comune tipuri de memorie pentru ca sunt putin costisitoare si ofera capacitate mare de stocare. Printre dezavantajele acestora se numara: contribuie la dimensiunile si greutatea laptop-ului, genereaza caldura si zgomot.

SSD (Solid State Drive) sau flash storage sunt mai rapide decat hard disk-urile, insa capacitatea de stocare este mai mica datorita costurilor mari/ GB. SSD-urile sunt avantajoase din punctul de vedere al dimensiunilor, greutatii si a eficientei energetice.

Durata de viata a bateriei este un subiect de mare interes atunci cand cautam un laptop. Aceasta depinde de multi factori ca: tipul bateriei, producatorul, numarul de mAh si mai ales frecventa de utilizare a laptop-ului. Este cunoscut faptul ca pe masura ce computerul este utilizat intens, acesta va avea nevoie de mai multa energie.

Porturi si conectivitate

Multe dintre laptop-urile de pe piata pun la dispozitie ultimele standarde de conectivitate cu smartphone-ul, boxa sau alte dispozitive.

Pe langa USB, laptop-urile pot avea urmatoarele porturi:

  • HDMI – faciliteaza conectarea laptop-ului la televizor sau alte dispozitive
  • Port pentru adaptor de card – permite accesarea informatiei direct de pe cardul de memorie prin introducerea adaptorului in portul din laptop.
  • USB – permite conectarea dispozitivelor externe ca mouse, camera web, telefoane, tablete etc. Exista mai multe tipuri de porturi USB care se diferentiaza prin viteza de transmitere a datelor; cele mai des intalnite sunt USB-urile de tip 2.0, 3.0 si 3.1;

Category: Uncategorized

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.