Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Elimina programele inutile de pe PC

În încercarea de a oferi ceva mai mult clienților, majoritatea producătorilor de PC-uri, sisteme desktop sau portabile, preinstalează o serie de programe proprii sau versiuni de evaluare ale unor aplicații cunoscute pe sistemele noi.

Deși ar putea fi folosite la început, pentru majoritatea utilizatorilor vor deveni în scurt timp inutile, mai ales dacă unele servicii nu sunt disponibile în România.

De obicei, alături de aceste aplicații specifice fiecărui producător, sunt instalate și versiuni de evaluare Microsoft Office, diverse suite multimedia sau aplicații pentru inscripționarea DVD-urilor. După expirarea perioadei de încercare, aceste programe nu mai pot fi folosite și, dacă nu se dorește cumpărarea unei licențe, pot fi dezinstalate și înlocuite cu aplicații similare.

Eliminarea programelor care nu sunt utile va elibera spațiul de stocare, ar putea să îmbunătățească timpul de pornire și să fluidizeze funcționarea sistemului. Pentru a facilita selecția acestor aplicații și procesul de dezinstalare, există câteva soluții gratuite ce promit să fie ușor de folosit.

Should I Remove It?

Should-I-remove-it

Programul, denumit sugestiv “Ar trebui să-l elimin?”, este compatibil cu Windows XP, Vista, Windows 7 și 8, fiind disponibil gratuit pe pagina oficială. Dezvoltatorii ne asigură că aplicația nu este însoțită de alte soft-uri sau reclame, poate fi dezinstalată ușor și nu rulează în fundal.

Odată configurat și deschis, programul identifică aplicațiile instalate pe calculator și oferă recomandări cu privire la utilitatea acestora. Nota acordată unei aplicații se bazează pe evaluarea utilizatorilor. Mai multe detalii privind o anumită aplicație pot fi obținute prin selectarea acesteia din listă și apăsarea butonului “What is it?”. Pentru a dezinstala o aplicație considerată inutilă, se apasă butonul “Uninstall” și va fi inițiată procedura necesară. La final, Should I Remove It? poate fi dezinstalat în același mod.

Decrap

Decrap

Decrap este o aplicație gratuită care nu necesită instalare, fiind disponibilă și sub formă de arhivă. Programul promite să ajute utilizatorul să elimine aplicațiile inutile instalate de producători precum Toshiba, Dell, HP sau Asus. Decrap poate fi rulat pe orice versiune de Windows începând cu Windows 2000. După dezarhivare sau instalare, aplicația va solicita alegerea limbii în care este afișată interfața, apoi va ghida utilizatorul pentru a identifica aplicațiile instalate în computer.

Procedura ar putea să dureze câteva minute, timp în care aplicația va salva o copie a regiștrilor esențiali. Ulterior este afișată posibilitatea de a efectua dezinstalările în mod automat, dar această opțiune este recomandată doar pentru PC-urile noi de pe care se dorește eliminarea tuturor programelor care nu fac parte din instalarea Windows standard. În ecranul următor va fi afișată o listă a programelor instalate, aplicațiile care rulează la inițializarea sistemului și scurtăturile plasate în spațiul de lucru.

Utilizatorul are posibilitatea să selecteze/deselecteze toate aplicațiile sau doar anumite programe. De asemenea, Decrap oferă posibilitatea de a realiza un punct de restaurare pentru a putea reveni la setările inițiale, dacă dezinstalarea afectează stabilitatea sistemului. Pe lângă dezinstalarea programelor selectate, aplicația va șterge și regiștrii asociați. Funcțiile programului Decrap au fost incluse și în ultima versiune a suitei gratuite jv16 PowerTools 2013, aplicațiile fiind realizate de aceeași companie.

SlimComputer

SlimComputer

Aplicația este disponibilă gratuit pentru Windows XP și toate versiunile ulterioare de Windows. Deși este o aplicație destinată optimizării calculatorului și eliminării aplicațiilor nedorite, SlimComputer vine cu soft-ul adițional AVG toolbar, instalarea acestuia putând fi evitată prin alegerea unei instalări particularizate (Custom Installation) și debifarea celor două opțiuni AVG.

Programul folosește o bază de date on-line și are nevoie de conexiune la Internet pentru a descărca o versiune actualizată. La prima pornire, va putea fi selectat modul în care vor fi detectate aplicațiile nedorite, fiind recomandat nivelul implicit.

Din ecranul principal se pot alege opțiunile de scanare, utilizatorul având de ales între aplicații, programe complementare pentru browser, aplicații care rulează la pornirea sistemului și scurtături. În funcție de numărul de aplicații instalate, verificarea ar putea să dureze câteva minute. Alternativ, se poate alege din fereastra principală opțiunea Uninstaller care va afișa o listă a aplicațiilor instalate și evaluarea pe care au acordat-o utilizatorii. Prin mutarea scalei în zona roșie, vor fi afișate doar aplicațiile pe care cei mai mulți utilizatori le-au considerat inutile.

PC Decrapifier

PC-Decrapifier

Aplicația este disponibilă în versiune gratuită pentru utilizare individuală, nu necesită instalare și este compatibilă cu mai multe versiuni de Windows, inclusiv Windows 8. Programul avertizează că ar putea fi dificil de diferențiat automat între o versiune de evaluare și varianta integrală (plătită) a unui soft, utilizatorul fiind sfătuit să selecteze manual ce dorește să dezinstaleze. Pentru a putea repara eventualele erori apărute, programul oferă posibilitatea de a crea un punct de restaurare. În lista de programe identificate există posibilitatea de a obține mai multe informați despre o aplicație apăsând butonul Help. Evaluarea aplicațiilor este realizată pe baza feedbackului utilizatorilor, existând și o secțiune de comentarii pentru fiecare aplicație.

Tags: , , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.