Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

EFF – imbunatatirea securitatii WI-FI

EFF (Electronic Frontier Foundation) pretinde că o rețea Wi-Fi parțial deschisă ar putea de fapt să îmbunătățească securitatea și confidențialitatea și în acest moment dezvoltă un instrument care să facă acest lucru mai ușor de realizat. EFF va lansa în curând un nou firmware  pentru routerele Wi-Fi care „va permite distribuirea unei părți a rețelei Wi-Fi, fără parolă, fără SSID ascuns, accesibil oricui din raza routerului”. Software-ul, denumit Open Wireless Router, face parte din inițiativa OpenWireless.org care are ca scop răspândirea cât de mult posibilă a acoperirii Wi-Fi.

eff

Ideea celor de la EFF este că, dacă îți deschizi rețeaua Wi-Fi pentru străini, nu doar că ești un vecin bun, dar mai mult, traficul de pe rețeaua ta nu va putea fi urmărit înapoi către tine. Acest lucru ar putea fi o mină de aur în special pentru cei care consideră confidențialitatea ca pe ceva sacru. Dar deschiderea rețelei Wi-Fi are și riscurile ei, evident, iar acestea sunt legate de securitate. Poate permite oricui să acceseze rețeaua, acest lucru putând duce la adevărate dureri de cap din punct de vedere legal. În acest sens, Wired amintește de un client din Buffalo, care a fost acuzat că a descărcat pornografie infantilă, după care s-a dovedit că un vecin de-al său îi utiliza rețeaua Wi-Fi în acest sens. Iar problemele acestea ar putea fi suficiente fără a menționa faptul că acest lucru mănâncă din lățimea de bandă.

Pentru a micșora aceste riscuri, firmware-ul Open Wireless Router va micșora accesul la rețea la cel mult 5% din lățimea de bandă totală. În acest fel, un străin și-ar putea verifica contul de Gmail utilizând rețeaua Wi-Fi a altcuiva, dar nu va putea descărca fișiere foarte mari.

În ce privește problema securității și a riscurilor legale, echipa OpenWireless.orgspune că plănuiește să „integreze o opțiune prin care un utilizator străin să fie rutat prin software-ul Tor, care asigură anonimitate totală, sau printr-un VPN care se conectează la Internet printr-un IP diferit” într-o versiune viitoare a software-ului.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.