Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Dictation – instrument de dictare fiabil

Pentru cei care consideră scrisul o corvoadă Dictation este un instrument de dictare fiabil, care recunoaște limba română și scrie cu diacritice.

Pentru multă vreme, ideea de software de recunoaștere a vorbirii a fost ceva ce ținea strict de limba engleză. Din cauza extinderii mari a teritoriului în care se vorbește limba portugheză, și aceasta era inclusă în lista de limbi recunoscute de către software-ul inclus, spre exemplu, în Windows, alături de rusă și chineză. Alte programe de recunoaștere a vorbirii au aceeași meteahnă: limba română nu este niciodată inclusă, nici măcar ca addon, fie el și plătit suplimentar.

Am reușit să descopărim Dictation, addon-ul pentru Google Chrome. Ceea ce reușește să facă acest software este destul de impresionant: nu doar că recunoaște limba română, dar mai și scrie cu diacritice. În funcție de microfonul cu care se face dictarea, dar și în funcție de claritatea cu care este dictat documentul, acuratețea este undeva între 60% și 85%. Este ceva, considerând că scrierea unui document lung de câteva mii de cuvinte trebuie oricum recitit și corectat, iar viteza cu care procesează Dictation este foarte mare.

Aplicația este integrată cu Dropbox și GoogleDrive pentru exportul textului, dar acesta poate fi salvat și pe discul local. Mai mult chiar, dacă addon-ul este închis, ultimul document dictat este salvat pe Local Storage de la Chrome, așa încât, atunci când este deschis din nou, documentul va apărea integral. Acest lucru ajută la salvarea lucrului atunci când addon-ul este închis înainte de exportarea textului.

Funcțiile aplicației sunt destul de simple și clare: în partea de jos există butonul START DICTATING, care activează microfonul și începe să „asculte”, butonul CLEAR pentru ștergerea textului (odată apăsat, textul este șters definitiv și nu poate fi recuperat) și butonul EXPORT, care deschide meniul de salvare a textului.

unnamed

Aplicația recunoaște singură limba în care se face dictarea, așa încât nu este o problemă dacă se inserează cuvinte în alte limbi. Există și un meniu al aplicației în partea de sus, unde cel mai important ar fi COMMANDS, dar care, dacă se selectează din start limba română, nu prea funcționează.

Interesant este că, deși aplicația a fost dezvoltată de un indian, Amit Agarwal (pe care site-ul oficial îl prezintă ca fiind „primul și singurul blogger profesionist din India”), Dictation nu recunoaște limba hindi. Dar Amit și-a făcut timp să integreze româna, iar asta nu poate decât să ne bucure.

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.