Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Diagnosticarea și prevenirea supraîncălzirii unui laptop

Una din multele probleme care pot apărea în cazul laptopurilor mai vechi sau utilizate des, este supraîncălzirea. Aceasta poate produce o serie de neplăceri, începând de la binecunoscutul Blue Screen, până la pierderi importante de date.

Cea mai simplă soluție care o recomandăm este apelarea la firme specializate în reparatii laptop, unde profesioniștii vă vor putea scăpa de probleme ușor, fără bătăi de cap. În cazul în care solicitarea serviciilor specialiștilor nu este o opțiune din diferite motive, vă putem oferi câteva sfaturi privind diagnosticarea temperaturii excesive și cum poate fi prevenită.

În primul rând, trebuie observat pe care din fante iese aerul cald degajat de cooler-ul procesorului. O turație mare a ventilatorului și un debit mic de aer fierbinte înseamnă mult praf în interior, deci capabilități reduse de răcire ale procesorului și eventual ale plăcii video iar asta poate necesita o curățare de praf a laptop-ului. În funcție de laptop, curățarea cooler-ului poate fi mai ușoară sau mai grea. La unele modele, există un capac pe spatele laptopului care, după ce îl desfaceți (folosind o șurubelniță), oferă acces rapid la cooler. Cea mai simplă metodă este să îl suflați cu aer comprimat.

În cazul în care turația cooler-ului variază necorespunzător sau prezintă zgomote anormale, dezlipiți abțipildul de pe spatele ventilatorului și turnați câteva picături de ulei mineral sau pentru mecanică fină.

Pentru cazul laptopurilor care nu prezintă capac pentru acces la cooler, trebuie să demontați în mare parte laptopul, începând cu harddisk-ul, memoriile ram, tastatura, butoanele de pornire și reset etc. Dacă aveți dubii în privința transferului de căldură dintre procesor sau placă video și elementele de răcire, le puteți demonta și curăța vechea pastă termoconductoare. Puteți folosi o cârpă moale pentru ștergere.

diagnosticare-depanare-calculator-cu-hirens-bootcd

Aplicați o cantitate potrivită de pastă nouă și montați elementele de răcire. După reasamblarea laptopului, dacă valoarea temperaturii se prezintă ridicată, vă sfătuiesc să apelați la o răcire suplimentară, cum ar fi cooler pad-urile. Majoritatea funcționează pe usb, deci zgomotul ventilatoarelor auxiliare va fi foarte redus. Acestea ajută la mărirea debitului de aer rece spre laptop, lucru benefic pentrumenținerea temperaturii mai reduse.

Tags: , , , , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.