Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Despre bateria laptopurilor

laptop_battery_tester_test

Tester folosit de m@dd pentru a determina durata de viata ramasa a unei baterii. Unele baterii pot fi regenerate partial cu un aparat similar in service 

Probabil ai auzit si tu că unii oamenii lasă bateria laptopului să se termine complet înainte s-o încarce din nou. Sau că bateria trebuie tinută încărcată între 40 si 80% pentru a o face să dureze mai mult…

O mare parte din această confuzie provine din modalitatea în care bateriile funcționau în trecut si nu de cum functionează în prezent. Din fericire, majoritatea gadget-urilor din ziua de azi folosesc baterii Litiu-Ion de care este foarte usor să avem grijă.

Îți recomand să citești ghidul complet mai jos, esența creșterii duratei de viată a bateriei fiind: durează mai mult atunci când efectuezi descărcari superficiale, când o mentii la rece si nu o lasi conectată în priză dacă este încărcată 100%. Ghidul este folositor indiferent că ai laptop, tabletă sau smartphone. Unele setări le-am folosit pentru sistemul de operare Windows 7.

Cu onestitate îti spun că bateriile au o durată de viată limitată indiferent de eforturile si măsurile tale de precauție. Cele mai multe baterii Litiu-Ion ar trebui să te tină câtiva ani, dar această perioadă poate scădea considerabil dacă nu sunt îngrijite corespunzător.

Ce consumă bateria? Cum se consuma bateria laptopului…

1-cum-se-consumaEste foarte important să întelegi mai întâi unde se ”goleste”  bateria și într-un laptop modern, este destul de simplu: de departe, monitorul LCD este cel mai mare consumator.  Pe blogul Microsoft Windows 7 Engineering  am găsit procentele din graficul alăturat. Acest grafic îti arată exact ce procent de energie foloseste fiecare componentă si te ajută să înțelegi de unde să începi atunci când încerci să maximizezi durata de viată a bateriei.

Acest grafic nu arată cum consumă bateria dispozitivele add-on, ca de exemplu flash-uri si carduri de memorie, mouse USB sau wireless, hard disc-uri externe si mai ales, PC carduri (cunoscute ca mari consumatoare de baterie). Dacă ti-ai luat un hard disk extern care nu se alimenteaza separat de la priză, ci se alimentează prin USB de la laptop, atunci bateria laptopului se va consuma mult mai repede.

Ce ai de făcut?

plan-de-optimizare 1. Modifică setările din ”Power Plan”.Primul lucru pe care-l vrei este să-ti faci un plan rezonabil de reducere a energiei atunci când laptopul rulează pe baterie.  Mergi în ”Control Panel” -> “Hardware and Sound” -> “Power Options” -> “Change battery settings” -> “High Performance” -> “Change Plan Settings”.

Planul ”High performance” este mereu tentant (la urma urmei,  esti utilizator de înaltă performantă), dar bateria se va consuma mult mai repede, astfel încât selectează ”Power Saver” sau ”Balanced plan”. Asigură-te că monitorul se opreste repede după ce nu ai activitate deoarece acesta reprezintă factorul cel mai mare de consum.

Power-Saver-Windows

Apoi, vei dori să sapi mai adânc în setările avansate.  Mergi la ”Advanced Power Plan” si asigură-te că setările ”On battery” sunt făcute astfel încât să mărească durata de viată a bateriei  – oprirea hard disk-ului la câteva minute de inactivitate, foloseste ”low-power mode” pentru placa wireless, processor si, mai ales, pentru placa grafică.

2. Reglează luminozitatea monitorului

Am arătat mai sus că ecranul LCD este cel mai mare vinovat pentru scăderea duratei de viată a bateriei. Cel mai rapid mod de-a salva viata bateriei este să folosesti butoanele de pe tastatura laptopului pentru a controla luminozitatea ecranului
Asigură-te că ”Planul de alimentare” este setat să oprească afișajul rapid atunci când laptopul este inactiv si nu folosi screen saver-e fanteziste în exces deoarece acestea cresc consumul de energie al placii grafice.

Pe multe site-uri am citit că dezactivând placa wireless scade consumul si este adevărat că s-ar putea obtine câteva minute în plus, dar cel mai bine eu recomand să-ți reglezi luminozitatea ecranului.

3. Optimizează si celelalte component hardware ale laptopului

Laptopul tău are un adaptor Bluetooth pe care nu-l utilizezi? Dar IR? Fiecare dintre aceste dispozitive consumă energie doar dacă sunt activate. Dacă nu le folosesti, mai bine dezactivează-le.

Dacă folosesti laptopul în avion, tren sau undeva fără hotspot wireless, dezactivează optinea Wi-Fi.

Evită folosirea unui adaptor PC Card deoarece acesta poate consuma rapid bateria si asigură-te că dispozitivele USB sunt setate să-i permită sistemului de operare Windows să  le oprească. Poti găsi aceste opțiuni in panoul ”Power Management”.

În plus, mai vrei să stii dacă laptopul tău are suficientă memorie RAM și dacă ar trebui să mai adaugi niste RAM sau să rulezi mai putine aplicatii în acelasi timp.

4. Închide procesele din fundal si serviciile pe care nu le folosesti

Procesele din fundal fac mai mult decât să-ti consume din baterie,  dar setate incorect, îti pot reduce durata de viată a acesteia. Închide toate aplicatiile de fundal care nu trebuie rulate atunci când esti pe baterie si dezactivează toate update-urile automate, task-urile programate si, în special, indexarea la căutare. Este timpul să faci curătenie, asa că fă disable sau dezinstalează tot ce nu folosesti si găsesti în ”System Tray”.  Dezinstalează-le doar dacă ai laptopul în priză – nu are niciun rost să irosesti din baterie.

5. Utilizează modul ”Hibernare” atunci când este posibil

Utilizarea modului ”Hibernare” în loc de ”Sleep (Somn)” îi permite laptopului să folosească minim de energie, mergând chiar spre zero.  Dacă nu folosesti laptopul pentru o oră sau mai mult, pune-l în modul ”Hibernare”  în loc de modul ”Sleep (Somn)” care utilizează ”un firicel” de baterie pentru a păstra totul în memorie.

Există un număr de sarcini programate (backup,  etc.)  care pot scoate laptopul din modul ”Sleep”.  În cazul modului ”Hibernare” nimic în afară de butonul de ”Power” nu poate scoate un laptop din această stare.

6. Evită căldura

În timp, bateriile pierd capacitatea de-a se încărca, însă atunci când un laptop este supra-încălzit în mod constant sau utilizat într-un mediu foarte cald, bateria va muri foarte repede. Laptopurile de azi folosesc baterii cu litiu în loc de nichel, iar diferenta esentială între ele este că bateriile cu nichel trebuie să fie descărcate complet înainte de reîncărcare pentru a optimiza durata de viată, iar bateriile cu litiu sunt opuse: nu trebuie să se descarce complet înainte de reîncărcare.  În plus, dacă o baterie cu litiu se descarcă complet si nu o încarci o perioadă de timp, s-ar putea să devină incapabilă să mai tină si 10 secunde.

Nu uita că bateriile noi sunt cu litiu si nu trebuie întotdeauna încărcate complet. Wikipedia.com subliniază că, în cazul în care bateria litiu este complet încărcată tot timpul, va pierde până la 20% din capacitate în fiecare an, indiferent de ceea ce faci.  Asigură-te că pentru descărcarea bateriei, uneori, si în cazul în care îti petreci cel mai mult timp la birou, ar fi mai bine să lasi să se consume bateria până la jumătate, iar apoi scoate-o pur si simplu si pune-o într-un loc racoros.  Poti utiliza modul ”Hibernare” pentru a salva exact ceea ce faci în timp laptopul se închide complet.

E bine daca tin bateria în laptop cît e alimentat de la priza ?

Cum facem o calibrare (descarcare completa) ?

Cum pot stoca bateria daca nu folosesc laptopul mai mult timp ?

Multi utilizatori îsi pun aceste întrebari, asa ca am încercat sa alcatuiesc un mini-ghid de bune practici pentru utilizarea corecta a acumulatorilor de laptop.

Cînd trebuie încarcata/descarcata complet bateria ?

Daca folosim baterii pe baza de litiu, existen?a a?a-zisei memorii a bateriei nu este deloc reala, asa ceva exista doar la bateriile mai vechi bazate pe nichel. Asa ca descarcarea completa în mod intentionat, urmata de reîncarcarea bateriei nu se aplica, ba chiar este daunatoare, dupa cum vom vedea mai jos. Bateriile moderne, pe litiu, pot fi încarcate pornind de la orice procentaj de descarcare, pentru ca aceasta nu are urmari negative pentru baterie.

Este bine sa tin bateria în laptop daca îl folosesc la priza mereu ?

Nu este nimic gresit sa ai o baterie complet încarcata si laptopul conectat la priza, pentru ca de îndata ce încarcarea este completa, bateria este decuplata automat de la încarcare, iar laptopul functioneaza doar pe energia din alimentatorul conectat.  Totusi nu este bine sa tii bateria în laptop daca acesta se încalzeste foarte tare.

♦  În conditii normale de utilizare, cînd procesorul si hard discul din laptop au temperaturi între 40 si 50 de grade, bateria poate ramâne în laptop.
♦  La utilizare intensiva, care duce la încalzirea masiva (peste 60 de grade), bateria trebuie scoasa pentru a o feri de caldura.

Descarcari ale bateriei

Descarcari complete ale bateriilor (pîna se opreste PC-ul, la zero la suta), trebuie evitate, pentru ca forteaza bateria si chiar îi pot dauna. Este recomandabil sa facem descarcari partiale pîna la 20-30 la suta din capacitate si încarcari frecvente, în locul descarcarilor complete urmate de încarcari complete. Cu alte cuvinte, putem sa folosim laptopul pe baterie cînd este nevoie de asta, iar apoi sa îl conectam la priza imediat ce este posibil, fara sa ne facem griji pentru baterie. Personal folosesc laptopul permanent conectat la priza, dar periodic (la doua, trei saptamâni îl trec inten?ionat pe baterie pentru a mai face un ciclu de descarcare/încarcare), dar nu descarc niciodata complet bateria. Fata de capacitatea initiala, bateria mea s-a deteriorat cu 30% în aproape doi ani.

Orice baterie de laptop are un senzor care indica gradul de încarcare. Cu timpul, acest senzor se decalibreaza. Un senzor decalibrat poate duce la incidente nedorite. De exemplu, laptopul afiseaza ca mai avem 15% din baterie, cînd de fapt avem mult mai putin si putem ajunge sa pierdem date, PC-ul oprindu-se brusc din acest motiv, nemaiavînd timp sa salvam documentele deschise. Unele laptopuri au în BIOS mecanisme de recalibrare a senzorului, care nu fac altceva decît sa descarce bateria si sa o reîncarce complet. Asa ca, pentru a recalibra senzorul, la fiecare 30 de cicluri normale de descarcari uzuale ale bateriei, trebuie efectuata o descarcare completa urmata de o încarcare completa.

Ciclurile de încarcare/descarcare

Ciclurile de descarcare (sau încarcare) constau în utilizarea 100% a capacitatii bateriei, dar nu neaparat deodata. De exemplu, poti folosi laptopul câteva minute într-o zi pîna ce bateria ajunge la 50% si apoi sa-l reîncarci complet. Daca a doua zi repeti acest ciclu, sa zicem, atunci, descarcând si a doua zi bateria doar la 50%, abia atunci se considera un ciclu complet de descarcare (50%+50%), si nu doua cicluri separate.

Cum facem o calibrare (descarcare completa) ?

Cea mai potrivita cale este sa folosim laptopul pe baterie continuu de la 100% baterie încarcata pîna la 3% capacitate. Pentru aceasta:

♦  Încarcam bateria complet (100%), cu alimentatorul cuplat, timp în care putem folosi laptopul normal.
♦  O lasam sa stea încarcata cel putin doua ore, timp în care putem folosi laptopul normal, conectat la priza.
♦  Apoi mergem la Power Options în Control Panel si configuram PC-ul sa treaca pe hibernare cînd se ajunge la 3% capacitate baterie ramasa.
♦  Scoatem alimentatorul si lasam PC-ul pornit non-stop, pâna trece singur pe hibernare. Putem folosi laptopul normal în acest timp.
♦  Odata ce trece în hibernare, îl lasam cel putin 5 ore asa.
♦  Dupa aceea conectam alimentatorul si punem bateria sa se încarce complet. Putem folosi laptopul normal în acest timp.

Cumparati o baterie de rezerva

Putem sa ne gîndim la achizitionarea unei alte baterii daca bateria curenta este degradata puternic. Altfel, daca achizitionam o baterie si nu o stocam corespunzator, aceasta se poate degrada inutil. Totusi, daca am decis sa cumparam (de exemplu e bine sa cumperi un acumulator de rezerva daca laptopul se învecheste, poate modelul respectiv de acumulator este retras din fabricatie), putem folosi modalitatea de stocare de mai sus

Tags: , , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author: Eu nu sufar de prostie ... chiar ma bucur de ea in fiecare zi :))

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.