Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Dell, brandul vanzarilor directe.

In 1983, Michael Dell, in varsta de 18 ani, s-a inscris in anul pregatitor pentru medicina la Universitatea Texas. Pe el nu-l interesau insa cursurile si avea sa recunoasca ulterior ca le urma doar pentru a le face placere parintilor.

Adevaratul lui interes il reprezentau calculatoarele. In vreme ce alti studenti se aplecau peste manuale sau plecau la party-uri, Michael statea in camera sa, dezasambland si modernizand PC-uri IBM pe care le cumparase de la detailisti locali. Dupa ce calculatoarele erau modernizate, el le vindea altor studenti, personaluilui universitar, si companiilor locale. In prima lunaveniturile au fost ametitoare: 180.000 dolari.

Michael n-a avut nevoie de mult timp pentru a intelege ca ar fi putut pastra o mai mare parte  din banii aceia daca ar fi cumparat componentele separat si ar fi asamblat el insusi calculatoarele. Dupa ce si-a produs propriile PC-uri, el-a vandut cu preturi cu 15% mai mici decat alte calculatoare, mai putin performante.

In anul urmator a infiintat in mod official Dell Computer Corporation si a inceput sa aplice denumirea “Dell” pe produse. Dupa aceea, in 1985, a inceput sa realizeze calculatoare adaptate pentru nevoile explicite ale cumparatorilor, Respectivii putea specifica in mod exact ce doreau si ce nu doreau sa contina calculatorul lor, cu aceeasi usurinta cu care ar fi ales umplutura unei pizza pentru acasa.

In felul acesta, pana la mijlocul anilor '80 au fost instaurate cele doua centrale ale brandului Dell: calculatoare ce puteau fi comandate telefonic si livrate la usa ( in loc sa fie cumparate din magazin), respectiv calculatoarele ce puteau fi asamblate in conformitate cu specificatiile cerute.

Aceasta a fost combinatia-cheie care a usurat viata cumparatorilor si in acelasi timp a ajutat compania sa reduca costurile deoarece nu erau necesare magazine sau dealeri si nici risipa de piese de schimb. (Dell comanda numai ceea ce era necesar, in functie de comenzile clientilor.)

Dupa implementarea acestor doua elemente, nimic n-a mai putut opri compania cu sediul in Texas. Inainte de a fi implinit 28 de ani, Michael Dell era  CEO al unei companii Fortune 500 ( cel mai tanar din Istorie).

In prezent Dell conduce piata vanzarilor directe de calculatoare si este unul dintre cei mai mari producatori de PC_uri de pe Glob; internetul a ajutat compania, fiindca a devenit mediul perfect pentru vanzarile directe. In afara de PC-uri, Dell produce servere si apicatii software. Compania a cunoscut totusi si ocazionaleesecuri de brand – asa cum a fost lansarea PC WEB in 1999.

In trecutul brandului au existat si alte “coji de banana”. De exemplu, a inceput sa vanda PC_uri in supermagazinele de calculatoare, in loc sa se limiteze la propriul canal de distributie. Ulterior Michael Dell a numit decizia aceea ” o eroare uriasa”. Insa aceste greseli au ajutat compania sa ramana concentrata pe ceea ce face cel mai bne: vanzarile directe.

Sursa:  Matt Haig – Mari succese ale unor branduri renumite.

zp8497586rq

Tags: , , , ,

Category: Ganduri libere

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.